Del I: Succé på plan – men den ekonomiska kostymen måste anpassas
Artikelserie i fem delar där Christian Rurfors mött VD Paul Myllenberg och ekonomichef Robin Lundgren för ett längre samtal om ekonomin i HIF. Del I.
Inför säsongen 2012 hade HIF underbalanserat sin budget med cirka sju miljoner kronor och möjligheten till ett positivt resultat kommunicerades tidigt vara beroende av antingen spelarförsäljningar eller kvalificering till Europaspel.
När året summerades hade HIF deltagit i Europa Leagues gruppspel, där man spelade jämt mot samtliga motståndare och förtjänade fler än de fyra poäng som bärgades, och styrelsen kunde på årsmötet i mars 2013 presentera en vinst om cirka två miljoner kronor för det gångna året.
Eftersom kvalificeringsersättningarna för deltagandet i Champions Leagues playoffrunda och gruppspelet i Europa League (inklusive poängpremier) inbringade cirka 37 miljoner kronor (brutto) behövs det inte några större matematikkunskaper för att räkna ut att även kostnaderna blev högre än budgeterat. Häri finns fler olika anledningar. Förstärkning av spelartruppen under hösten är en del, ökade spelarbonusar en annan. En förlorad tvist mot Udinese gällande ersättning för Andreas Landgrens övergång en tredje.
Denna artikel ämnar dock inte fokusera på året som varit, utan på det som komma skall. För andra året i rad har nämligen HIF budgeterat med en förlust om cirka sju miljoner kronor. Detta faktum känns mindre betryggande i en situation då det egna kapitalet minskat från 28 till 12 miljoner genom återbetalning av kapitaltillskotten till Helsingborgs kommun.
Inför säsongen var möjligheterna till Europaspel dessutom väldigt små (endast en seger i svenska cupen skulle bereda väg) och sannolikheten till en större spelarförsäljning i sommar borde nog ha ansetts som tämligen låga.
Om budgeten speglar verkligheten och utfallet blir en förlust på sju miljoner kronor, då är det helt plötsligt bara fem miljoner eget kapital kvar. Så vad händer om intäkterna skulle minska eller det skulle uppstå oanade kostnader? Hur pass väl rustade står HIF för att klara sådana svängningar och kanske mest väsentligt – Hur ska HIF nå en budget i balans redan 2014? För det är ett måste.
HIF E-zine har mött klubbdirektör Paul Myllenberg och ekonomichef Robin Lundgren för ett längre samtal om ekonomin och framtiden.
Ni har 2013 åter en stor underbalansering av budgeten, samtidigt som det egna kapitalet genom återbetalningar till kommunen bara uppgår till 12 miljoner. Minsta lilla negativa avvikelse från budget känns farlig…
- Om vi ska ta det i det stora perspektivet så visst är det så att 2013 blir ett överbryggningsår. Det är viktigt att säga. Vi kommer att göra en förlust och vi måste anpassa våra kostnader och komma in i en lämplig ekonomisk kostym, säger Myllenberg. De sjutton miljoner som vi cashade upp till kommunen har givetvis betydelse. Hade vi inte gjort det hade vi haft något längre tid på oss att anpassa kostymen.
Har ni känt påtryckningar från kommunen från att göra rätt för er så snabbt som möjligt?
- Det är egentligen en fråga för styrelsen att besvara, men min egen uppfattning är att det inte funnit några sådana påtryckningar. Däremot har styrelsen haft en stark ambition att göra detta. Beslutet togs efter att vi kvalificerat oss till gruppspelet i Europa League, men före budgetarbetet.
Om vi övergår till hur det faktiskt ser ut per dags datum, med en halv säsong snart avverkad, vad är känslan då? Låt oss börja med marknadssidan.
- Vi budgeterar med en ökning på marknadssidan även i år. Även om det är en tuff målsättning så räknar vi med att öka och vi tror att vi kommer att nå enda fram. Marknadssidan har också prestationsbaserade delar, men om vi hamnar där vi ligger idag så bör vi i princip klara den ekonomiska målsättningen
Genom att vinna Allsvenskan?
- Nej, men en europaplacering bör uppnås.
Och hur ser prognosen ut på publikintäkterna? #rödlördag kändes som ett trendbrott och att publiken åter börjar hitta till Olympia.
- Ekonomiskt gick vi lite över budget på Geflematchen, däremot har vi ett stort bakslag på Mjällbymatchen, säger Myllenberg.
- Men fortsätter vi att ligga i toppen borde vi nå det budgeterade målet och ta igen tappet på Mjällbymatchen , menar ekonomichef Robin Lundgren. Samtidigt är det ju så att vi skruvat ner målsättningarna något gentemot den budget som vi lade inför 2012. Nuvarande budget motsvarar snarare utfallet 2012.
- Vi har även olika prissättning beroende på vilka vi möter, vidareutvecklar Myllenberg. Så det är inte bara antalet åskådare generellt som har betydelse, utan vilka matcher de går på och vilken typ av biljett de köper. De senaste matcherna mot Elfsborg, Häcken, Åtvidaberg och AIK följer vi budget.
Läs fortsättningen på samtalet i Del II - ”Vi försöker att tänka i tvåårsplaner”. Publiceras lördag 6/7 klockan 06:00.