DIF-HIF 2-2: Referat och spelarbetyg

HIF reste sig från 0-2-underläge, gjorde säsongens två första mål och fick med sig en tung poäng från Stockholm.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 6
Tele2 Arena, 6 juli 2020, kl 1900:

DJURGÅRDEN-HIF 2-2 (2-1)
1-0 Karl Holmberg (9, assist Emir Kujovic), 2-0 Fredrik Ulvestad (23, straff), 2-1 Max Svensson (31, assist Anthony van den Hurk), 2-2 Armin Gigovic (65, assist Alex Timossi)
Publik: -

HIF (4-4-2): Alexander Nilsson – Ravy Tsouka, Erik Figueroa (Anders Randrup, 45), Martin Olsson, Adam Eriksson – Armin Gigovic, Mohammed Abubakari (Alex Timossi, 63) Mix Diskerud, Max Svensson – Rasmus Jönsson (Assad Al Hamlawi, 90), Alhaji Gero (Anthony van den Hurk, 29)

Ej använda avbytare: Emil Hellman (b), Filip Sjöberg (mf), Ludvig Carlius (mf).

Skadade/avstängda: Andreas Landgren (mf, knäskadad), Andreas Granqvist (b, ljumskskadad), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, fotskadad), Joseph Ceesay (b/mf, lårskadad), Brandur Hendriksson (mf, skadad), Kalle Joelsson (mv, skadekänning i knäet), Anders Lindegaard (mv, magsjuk), Casper Widell (b, skadekänning).

Övriga A-lagsspelare: Noel Mbo (fw).

Djurgården (4-2-3-1): PK Bråtveit – Aslak Fonn Witry (Jesper Nyholm, 70), Erik Berg, Jonathan Augustinsson, Elliot Käck – Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström – Haris Radetinac, Karl Holmberg (Kevin Walker, 77), Jonathan Ring (Oscar Pettersson, 84) – Emir Kujovic.

Ej använda avbytare: Tommi Vaiho (mv), Emmanuel Banda (mf), Curtis Edwards (mf), Astrit Ajdarevic (mf).

Före matchen:

HIF hade inte gjort mål de första fem allsvenska matcherna och bara tagit en poäng när man reste till Stockholm. Djurgården hade man inte besegrat borta sedan 2010. Till råga på allt elände saknades dessutom tre av startspelarna från förra matchen mot Mjällby. Anders Lindegaard, bäst på plan senast, blev magsjuk på matchdagen.

Senaste matcher:
Efter att spelet sett allt bättre ut mot Elfsborg och Häcken kraschade HIF hemma mot Mjällby. Man förlorade visserligen ”bara” med 0-1, men intrycket var inte bra och det var närmare 0-2 än 1-1.

Djurgården förlorade (0-1) senast borta mot Malmö och hade inlett allsvenskan svajigt med två vinster och tre förluster.

Laguttagning:
Anders Lindegaard blev magsjuk på matchdagen och då vanlige reservmålvakten Kalle Joelsson saknades på grund av skadekänning fick Alexander Nilsson kliva in mellan stolparna för sin allsvenska debut. Även Casper Widell tvingades lämna återbud med skadekänning och Erik Figueroa fick därmed komma tillbaka till startelvan efter tre matcher utanför densamma. På mittfältet saknades även Brandur Hendriksson, som startat de senaste tre matcherna. Max Svensson var däremot tillbaka från start efter att ha inlett på bänken senast. I rollen som spjutspets ersatte Alhaji Gero Anthony van den Hurk, som fick inleda på bänken den här gången.

På bänken återfanns för första gången unga duon Assad Al Hamlawi och Ludvig Carlius.

Väder:
Det var cirka 17 grader och växlande molnighet i Stockholm vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
HIF inledde optimistiskt och fick iväg flera avslut i matchinledningen. Armin Gigovic bjöds på en chans i straffområdet efter en misslyckad nickrensning av Erik Berg på ett Adam Eriksson-inspel. Skottet gick dock över.

Istället tog Djurgården ledningen i den nionde minuten. Ravy Tsouka tappade boll till Jonathan Ring till höger om eget straffområdet och bollen hamnade hos Emir Kujovic till vänster i boxen. Han spelade bollen snett inåt bakåt till Kalle Holmberg i perfekt läge och denne placerade snyggt in 1-0.

En kvart senare var Tsouka olycksgubbe igen när han vräkte sig fram i straffområdet för att täcka ett farligt inspel snett inåt bakåt från Jesper Karlström. Bollen tog på Tsoukas hand och domaren pekade på straffpunkten.

Från elva meter var Fredrik Ulvestad säker och placerade in bollen vid stolproten. Alexander Nilsson slängde sig åt rätt håll, men det var omöjligt att nå ned för att stoppa en bra slagen straff.

Eländet för HIF fortsatte när Alhaji Gero utgick under kraftiga smärtor efter en löpduell. Han ersattes efter en halvtimme av Anthony van den Hurk.

Van den Hurk hade dock bara varit på plan i två minuter när han snyggt direktförlängde ett markuppspel från Adam Eriksson. Max Svensson löpte in bakom Djurgårdens högerback Elliot Käck och lättade snyggt sedan in HIF:s första mål i bortre hörnet.

Fria från den tyngd som måltorkan inneburit för HIF-spelarna fortsatte man att prestera fina anfall under resten av halvleken, vilket bland annat ledde till ett bra läge för Rasmus Jönsson i straffområdet. Hans skott täcktes dock av Djurgårdsspelare.

I halvlekens sista minut var det istället Djurgården som var nära ytterligare mål. En frispark från Emir Kujovic räddades akrobatiskt av Alexander Nilsson i höjd med krysset och HIF-målvakten fick upp skottet i ribban. På returen fick Erik Berg chansen, men hans avslut gick över ett i princip tomt mål.

HIF såg lovande ut i offensiven med mycket rörelse och flera smarta passningar bakom Djurgårdens lagdelar. Samtidigt var man sårbara bakåt när hemmalaget klev fram med snabba kombinationsanfall.

Andra halvlek:
HIF tvingades till ett nytt byte i halvtid då Erik Figueroa klev av med skadekänning – ännu en skada i en hårt påfrestad backlinje. Anders Randrup ersatte och gick in som högerback, medan Ravy Tsouka tog positionen bredvid Martin Olsson som mittback.

HIF inledde dock halvleken optimistiskt med ett högt presspel och man hade flera lovande anfall utan att till en början komma till de stora målchanserna.

I den 65:e minuten kom dock kvitteringen. Alex Timossi, som alldeles nyss hade kommit in fick bollen av Rasmus Jönsson, som påpassligt snappat upp en felpass av Fredrik Ulvestad på Djurgårdens planhalva. Timossi lämnade över bollen till en framfarande Armin Gigovic, som placerade in 2-2.

Lagen fick sedan varsin farlig chans att avgöra. Jonathan Ring löpte in i boxen och nickade på ett inlägg från Ulvestad, men bollen gick strax utanför.

HIF:s stora möjlighet kom när en stark Anders Randrup spelade fram Timossi i boxen. Han spelade snett inåt bakåt till Anthony van den Hurk, som fick bra avslutsläge. PK Bråtveit kunde dock rädda till hörna.

Summering:
– HIF har äntligen fått göra årets första allsvenska mål. Att Max Svensson fick göra det var fullt logiskt – han har haft de bästa avsluten tidigare på säsongen och var även bäste offensive spelare idag.

– Trots en hemsk inledning på matchen och skador före och under matchen lyckades HIF resa sig och komma tillbaka och man kunde faktiskt tagit en sensationell bortaseger till slut. Imponerande!

– Djurgården var småfarligt varje gång man fick bollen i HIF:s straffområde, men även HIF hotade hela vägen fram till slutsignalen.

Nästa match:
Nästa match spelas hemma mot AIK på söndag den 12 juli kl 1430.

Spelarbetyg:
ALEXANDER NILSSON, 7
Fin allsvensk debut. Nära att ta straffen och fick sedan göra en fin räddning på en frispark. Säker i övrigt, förutom när han tappade ned bollen på en lång frispark. Han räddade dock upp eget misstag den gången.

RAVY TSOUKA, 5
Hemsk inledning med bolltappet som ledde till mål och sedan olycksgubbe vid straffen. Han gav dock aldrig tappt och löste en svår uppgift som mittback ganska bra i andra halvlek. Svårt att sätta godkänt betyg med den inledningen, men han hanterade motgångarna på ett bra sätt.
ERIK FIGUEROA (UT 45), 6,5
Utgick med skadekänning i halvtid. Klart bättre än i sina två tidigare matcher. Uppträdde säkert i försvarsspelet. Hade flera bra passningar också.
MARTIN OLSSON, 8 (*)
Imponerande när han styrde upp en backlinje bestående av tre-fyra ytterbackar, som dessutom drabbades av ytterligare skada i halvtid. Höll ständigt rent i eget straffområde. Djurgården hade faktiskt inte ett enda avslut på mål i andra halvlek – trots den backlinje HIF förfogade över. Slog bra bollar framåt. Enda frågetecknet var hörnorna, som inte blev särskilt lyckade idag.
ADAM ERIKSSON, 7
Inblandad i mycket av det HIF skapade framåt, framför allt i första halvlek. Lämnade en farlig yta i samband med Djurgårdskontring i slutet av matchen, annars bra bakåt.

ARMIN GIGOVIC, 7
Säsongens bästa match även för Gigovic, som dessutom höll sig framme och gjorde 2-2. Fick bra chans även i första halvlek, men sköt då över. Farligt bolltapp i andra halvlek, men utöver det många fina aktioner där han både vann boll i defensiven och bidrog med fina offensiva passningar.
MOHAMMED ABUBAKARI (UT 63) (K), 6,5
Fin arbetsinsats. Stoppade flera farliga Djurgårdsanfall i ytan mellan de offensiva spelarna och HIF:s backlinje.
MIX DISKERUD, 7
Fin insats i båda riktningarna av Diskerud. Hjälpte backlinjen och höll uppe bolltempot i anfallsspelet.
MAX SVENSSON, 7,5
Klassavslut vid årets första HIF-mål. Visade kreativitet och hög skicklighet i framför allt den andra halvleken. Slog ut hela Djurgårdens mittfält med djupledsbollen till Jönsson i andra, till exempel..

RASMUS JÖNSSON (UT 90), 6,5
Även Jönsson gjorde säsongens klart bästa insats. Såg allt mer ut som sitt vanliga jag allt eftersom matchen gick. Låg bakom 2-2-målet med en påpasslig bollvinst. Flera fina aktioner och passningar, utan att sätta pricken över i med mål eller assist. Hade skott i farligt läge, som dock täcktes av försvarare.
ALHAJI GERO (UT 29), 6
Var uppe och hotade Djurgårdens backlinje i pressen och såg till att HIF vann boll vid två tillfällen. Skadade sig i löpduell med Augustinsson efter en sådan bollvinst och tug.

ANTHONY VAN DEN HURK (IN 29), 7
Bästa insatsen i HIF-tröjan för van den Hurk som spelade smart i one touch-spelet och dessutom hade ett bra avslut, som dock räddades fint av Bråtveit. Assist till Svenssons mål. Visade att han kan fungera som uppspelspunkt också.
ANDERS RANDRUP (IN 45), 7,5
Efter den jobbiga säsongsinledningen hade Randrup verkligen hanterat petningen på rätt sätt. Gjorde det bra i defensiven, fixade bland annat ett gult kort till Pettersson. Slog flera öppnande bollar mot framför allt Timossi från offensiv högerbacksposition. Även fin passning till van den Hurk i bra läge. En av hans bättre insatser i HIF-tröjan.
ALEX TIMOSSI (IN 63), 7
Rev och slet på offensiv planhalva och fick en assist. Fin passning till Jönsson också. Löper smart och nyttig i presspelet.

Assad Al Hamlawi (In 90, kort inhopp i HIF-debut) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 7,5
Efter alla motgångar hängde HIF verkligen mot repen vid underläge 0-2 efter 23 minuter. Men man reste sig, arbetade fram säsongens första mål, spelade betydligt mer finurligt anfallsspel än tidigare och till slut var det faktiskt regerande mästarna som var på fallrepet.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
2 min – AVSLUT, HIF: Olsson slår frispark från mittplan. Gero nickar utanför.
6 min – AVSLUT, HIF: Abubakari har bollen i höger innerposition.. Han skjuter från 19 meter. Strax utanför bortre stolpen.
8 min – MÅLCHANS, HIF: Inspel från vänster av Eriksson. Berg försöker nickar undan, men misslyckas och bollen hamnar framför Gigovic i straffområdet. Han skjuter från 11 meter ur vänster innerposition. Över. Farligt läge.
9 min – MÅL, DIF: Ring vinner boll mot Tsouka vid vänster hörnflagga. Bollen hamnar hos Kujovic till vänster i straffområdet och han spelar snett inåt bakåt till Kalle Holmberg, som placerar in 1-0.
11 min – MÅLCHANS, DIF: Witry kommer fram till höger och spelar in den i boxen. Holmberg skjuter från 16 meter ur höger innerposition. En bit utanför bortre stolpen.
14 min – GULT KORT, DIF: Jesper Karlström varnas för ful spark mot Gero i duell.
23 min – STRAFF, DIF: Snabba kombinationer av Holmberg och Karlström, som kommer in i straffområdet till vänster. Han spelar bollen snett inåt bakåt mot ytan framför mål. Tsouka vräker sig fram för att täcka passningen och får bollen på handen.
23 min – MÅL, DIF: Fredrik Ulvestad placerar in bollen i nedre vänster hörn. Nilsson går rätt, men det är omöjligt för honom att nå den bollen.
29 min – BYTE, HIF: Anthony van den Hurk IN, Alhaji Gero UT. Gero skadar sig efter en löpduell med Augustinsson och utgår med kraftiga smärtor. Foten lindas.
31 min – MÅL, HIF: Eriksson slår in bollen centralt i djupet. Van den Hurk spelar den direkt vidare till Max Svensson som kommer in i straffområdet från vänster och placerar in 2-1-reduceringen, HIF:s första mål för säsongen. Fint avslut.
45+1 min – GULT KORT, Mix Diskerud varnas efter att domaren blåst frispark för Djurgården efter en Abubakari-tackling strax utanför HIF:s straffområde.
45+3 min – MÅLCHANS, DIF: Kujovic slår frispark ur vänster innerposition från knappt 25 meter. Nilsson gör stark räddning i höjd med ribban får bollen att studsa ned via ribban.
45+3 min – MÅLCHANS, DIF: Returen från ribbträffen dimper ned i straffområdet, framför Berg. Han drar till direkt mot i princip öppet mål. Skjuter över.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 64%-36%. Avslut: 9-6. På mål: 3-1. Hörnor: 3-1.
Halvtid – BYTE, HIF: Anders Randrup IN, Erik Figueroa UT. Figueroa utgår med skadekänning. Ersätts som mittback av Tsouka, Randrup tar högerbacksplatsen.

55 min – GULT KORT, HIF: Mohammed Abubakari drar ned Ring i samband med omställning.
56 min – MÅLCHANS, DIF: Frispark från 50 meter plockas ned av Nilsson, men han tappar bollen direkt vid egen mållinje. Kujovic och Ulvestad vräker sig fram och en av dem träffar bollen, men Nilsson fångar den igen.
59 min – AVSLUT, DIF: Van den Hurk tappar boll och Djurgården kan anfalla. Holmberg får den vid straffområdeslinje i höger innerposition. Håller i bollen under bevakning från Olsson innan han skjuter ur snäv vinkel. En bit utanför och över.
63 min – BYTE, HIF: Alex Timossi IN, Mohammed Abubakari UT. Gigovic går in i banan som central mittfältare, medan Timossi tar hans tidigare plats till höger.
64 min – AVSLUT, HIF: Randrup slår flackt inlägg från höger. Svensson finns i bortre ytan och avslutar direkt- Utanför.
65 min – MÅL, HIF: Jönsson plockar upp felpass av Ulvestad. Han spelar in bollen till Timossi i straffområdet. Han spelar den bakåt till Armin Gigovic, som drar till direkt och placerar in kvitteringen från 18 meter ur höger innerposition.
70 min – BYTE, DIF: Jesper Nyholm IN, Aslak Fonn Witry UT. Witry skadade sig tjugo minuter tidigare när han fick en smäll på knät.
75 min – MÅLCHANS, DIF: Högerinlägg från Ulvestad. Ring löper in och nickar framför Tsouka. Precis utanför.
76 min – MÅLCHANS, HIF: Randrup lyfter in bollen till Timossi till hgöer i boxen. Han slår in den snett inåt bakåt till van den Hurk, som skjuter. Via Bråtveit till hörna.
77 min – BYTE, DIF: Kevin Walker IN, Karl Holmberg UT.
83 min – GULT KORT, DIF: Erik Berg drar i van den Hurk när HIF är på väg upp i kontring.
84 min – BYTE, DIF: Oscar Pettersson IN, Jonathan Ring UT.
87 min – AVSLUT, DIF: Käck slår in bollen mot boxen. Kujovic nickar långt utanför, troligen i ett skarvförsök.
88 min – AVSLUT, HIF: Svensson slår mycket fin djupledsboll på Jönsson i vänster ytterposition. Han väntar in medspelarna och passar Gigovic, som skjuter från 20 meter ur vänster innerposition. Inga problem för Bråtveit.
90 min – BYTE, HIF: Assad Al Hamlawi IN, Rasmus Jönsson UT.
90+1 min – GULT KORT, DIF: Oscar Pettersson får gult kort efter att Randrup vunnit boll mot honom.

Matchen slut – STATISTIK: 64%-36%. Avslut: 13-13. På mål: 3-4. Hörnor: 5-4.