GBG-HIF 1-1: Referat och spelarbetyg

Assad Al Hamlawi fixade en tung bortapoäng till HIF med en sen kvittering på tilläggstid.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 8
Gamle Ullevi, onsdag 15 juli 2020, kl 1900:

IFK Göteborg-HIF 1-1 (1-0)
1-0 Giorgi Kharaishvili (11, assist Sargon Abraham), 1-1 Assad Al Hamlawi (90+1)
Publik: -

HIF (4-4-2): Anders Lindegaard – Anders Randrup, Ravy Tsouka, Martin Olsson, Adam Eriksson – Alex Timossi, Armin Gigovic (Mohammed Abubakari, 86), Mix Diskerud (Assad Al Hamlawi, 81), Max Svensson (Filip Sjöberg, 66) – Rasmus Jönsson (Brandur Hendriksson, 45), Anthony van den Hurk (Noel Mbo, 86).

Ej använda avbytare: Alexander Nilsson (mv), Emil Hellman (b).

Skadade/avstängda: Andreas Landgren (mf, knäskadad), Andreas Granqvist (b, ljumskskadad), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, fotskadad), Joseph Ceesay (b/mf, lårskadad), Kalle Joelsson (mv, skadekänning i knäet), Casper Widell (b, skadad), Erik Figueroa (b, skadad), Alhaji Gero (fw, fotskadad).

Övriga A-lagsspelare: –

IFK Göteborg (4-2-3-1): Ioannis Anestis – Alexander Jallow, August Erlingmark, Mattias Bjärsmyr, Victor Wernersson – Alhassan Yusuf, Tobias Sana – Hosam Aiesh (Emil Holm, 77), Patrik Karlsson Lagemyr (Adil Titi, 87), Giorgi Kharaishvili (Noah Alexandersson, 83) – Sargon Abraham.

Ej använda avbytare: Tom Amos (mv), Rasmus Wikström (b), Isak Dahlqvist (mf), Amin Affane (mf).

Före matchen:

HIF andades optimism efter första segern för året, som togs i söndags mot AIK. För första gången för säsongen kunde man dessutom spela med samma startelva två matcher i rad.

Senaste matcher:
HIF var strået vassare i en jämn match mot AIK hemma. Två mål i andra halvlek innebar säsongens första trepoängare.

IFK Göteborg förlorade borta mot Djurgården (1-2) efter en tidig utvisning för Tolinsson och en missad straff.

Laguttagning:
Brandur Hendriksson var tillbaka från den skada som hållit honom borta från de tre senaste matcherna, men Olof Mellberg valde att spela vidare med samma elva som mot AIK.

Väder:
Det var cirka 18 grader och sol i Göteborg vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
IFK Göteborg var det bättre laget under de första 45 och man gjorde också halvlekens enda mål. I den elfte minuten hittade Sargon Abraham fram till en fri Giorgi Kharaishvili med en briljant djupledspassning. Georgiern petade sedan bollen förbi Anders Lindegaard och sköt, under bevakning från Martin Olsson, in bollen i mål ur snäv högervinkel. Ravy Tsouka stod vid främre stolpen, men lyckades inte stoppa skottet som gick tätt förbi honom.

Göteborg spelade ett ganska varierat kortpassningsspel, men utöver målet ledde det fram till ganska få målchanser. I den 38:e minuten fick Abraham ett bra skottläge i straffområdet, men han dundrade bollen över ribban.

HIF fick ett gyllene läge till kvittering när Rasmus Jönsson nickade i bra position framför mål på en hörna, men bollen räddades till en ny hörna.

Andra halvlek:
HIF bytte in Brandur Hendriksson i halvtid och övergick till ett mer 4-3-3-orienterat spel, vilket innebar att man fick lite bättre kontroll på Göteborgs bollinnehav. Allt eftersom matchen gick tog man också fler risker, vilket ledde till en betydligt mer öppen halvlek med fler chanser åt bägge håll.

Alexander Jallow var nära att göra Göteborgs andra mål vid två tillfällen tidigt i halvleken, ena gången frispelad av Aiesh och andra gången på nick efter en hörna, men bägge gångerna gick bollen strax utanför.

Även Alhassan Yusuf var nära flera gånger – en gång blev han helt fri efter ett HIF-bolltapp på egen planhalva, men avslutet tog i stolpens insida.

HIF stack upp ibland och det som såg ut att ha varit den stora kvitteringschansen fick Armin Gigovic i den 71:a minuten, då han drog till på en passning snett inåt bakåt mitt i straffområdet – men bollen gick över.

Olof Mellberg kastade in anfallarna Assad Al Hamlawi och Noel Mbo i en sista forcering och till slut skulle HIF få till ett 1-1-mål. I den 91:a minuten styrdes en passning från Adam Eriksson fram till Al Hamlawi, som blev fri i straffområdet och skickade in sitt första mål för HIF – så klart en stor succé för 19-åringen som kom från Ängelholm inför säsongen och som haft nästan ett år fullt av skadeproblem.

Summering:
– HIF tog poäng för tredje matchen i rad. Denna gång var spelet inte lika bra som mot Djurgården och AIK, men moralen och kämparglöden är intakt.

– Göteborg hade det mesta av spelet och flest målchanser, men var för ineffektiva i de avgörande lägena. HIF var på nytt skarpa när chanserna dök upp i straffområdet.

Nästa match:
Nästa match spelas borta mot Falkenberg på söndag den 19 juli kl 1730.

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD (K), 7
Gjorde en mycket fin räddning när Patrik Karlsson Lagemyr blev fri i början av andra halvlek. Höll HIF kvar i matchen.

ANDERS RANDRUP, 6,5
Spelar med stor pondus i defensiven. Går tätt på motståndarna och håller rent. Bra framåt i första halvlek, lite sämre kvalitet på inläggen efter paus.
RAVY TSOUKA, 4,5
Är lite för oslipad för mittbacksrollen, även om han kämpar på bra och vinner mycket med sina fysiska kvaliteter. Bjöd dock på två målchanser för Göteborgsspelare och borde väl kunnat stoppa skottet som innebar 1-0.
MARTIN OLSSON, 6,5
Kanske inte lika överdominant som i de senaste matcherna, men klev fram och stoppade mycket av det Göteborg försökte med. Fick inte samma utrymme i det offensiva spelet som tidigare.
ADAM ERIKSSON, 6,5
Gjorde det helt OK i båda riktningarna. Hans passning på tilläggstid ledde till kvitteringen, med hjälp av Göteborgsspelare.

ALEX TIMOSSI, 7 (*)
Gör mycket nytta med sina löpningar. Vinner boll i farliga lägen och stod för två fina framspelningar som var nära att innebära mål.
ARMIN GIGOVIC (UT 86), 6
Lägger ned stort jobb, men fick kanske inte ut så mycket av det idag. Borde förvaltat läget han fick i andra halvlek. Farligt bolltapp framför eget straffområde i andra.
MIX DISKERUD (UT 81), 6
Gick in med stor frenesi och hade en helt OK första halvlek. Försvann lite i andra. Lyckades inte riktigt öppna upp Göteborgs försvarsspel.
MAX SVENSSON (UT 66), 5,5
Hade ett par bra aktioner, men överlag ingen av hans bästa matcher.

RASMUS JÖNSSON (UT 45), 5
Hade nog behövt göra mål när han nickade strax över på en hörna. Det känns nämligen som att Jönsson letar efter flytet, för han får inte till det riktigt i de lägen där det brukar spraka omkring honom. Hade bra avslutschans efter ett fint anfall, men fick då en halvtaskig mottagning och det blev inget av det.
ANTHONY VAN DEN HURK (UT 86), 6,5
Helt OK i mottagningsspelet, men fick inga lägen i boxen idag. Förutom när han vräkte sig fram på ett inlägg och tvingade Anestis till en räddning – men då var han avblåst för offside. .

BRANDUR HENDRIKSSON (IN 45), 6
Gav HIF lite mer kontroll på mitten och hade några fina passningar. Missade också en del, dock och såg seg ut defensivt. Sköt en frispark från närmare 40 meter högt över. Bra nickskarv till van den Hurks avblåsta läge.
FILIP SJÖBERG (IN 66), 6
Blandat inhopp, en del slarviga insatser med boll men också några bra passningar.

Assad Al Hamlawi (In 81, dröminhopp, skickade in kvitteringen på tilläggstid), Mohammed Abubakari (In 86, sent inhopp för att täcka upp för offensiv satsning på slutet) och Noel Mbo (In 86, vann flera bollar i luften och nära sitt första tävlingsmål för HIF i positivt inhopp) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 6,5
Efter nio raka förlustmatcher mot IFK Göteborg hämtade HIF hem en viktig poäng till Skåne. Spelmässigt var det knappast någon bländande insats, men HIF gav sig åtminstone chansen att få in en kvittering – och tog den.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
7 min – AVSLUT, HIF: Karaishvili avslutar ur vänster innerposition efter ett inkast. Utanför främre stolpen från drygt 20 meter.
11 min – MÅL, GBG: Abraham slår djupledsboll förbi Gigovic och Tsouka och Kharaishvili blir fri. Han petar förbi Lindegaard, och skjuter in 1-0 ur snäv vinkel från höger i straffområdet, under bevakning från Olsson. Tsouka finns på mållinjen, men lyckas inte stoppa skottet.
21 min – GULT KORT, HIF: Mix Diskerud varnas för sen tackling på Abraham.
30 min – AVSLUT, HIF: Jönsson slår in bollen i straffområdet från vänster. Bollen nickas undan och hamnar hos Randrup i höger ytterposition. Han drar till. Bollen styrs ut till hörna.
30 min – MÅLCHANS, HIF: Olsson slår högerhörna. Jönsson får nickläge framför mål. Anestis räddar till hörna.
31 min – AVSLUT, HIF: Olsson slår vänsterhörna. Bollen går igenom straffområdet och når Randrup i höger innerposition. Han skjuter på studsande boll från 19 meter. Över.
38 min – MÅLCHANS, GBG: Göteborg vinner motlägg på offensiv planhalva. Lagemyr släpper bollen framåt till Abraham, som kommer in i straffområdet och skjuter från 16 meter. Strax över ur central position.
40 min – MÅLCHANS, GBG: Kharaishvili slår flack frispark ur vänster ytterposition strax utanför straffområdet. Bollen nära att styras på vägen fram, men den går utanför bortre stolpen.
44 min – AVSLUT, HIF: Olsson slår högerhörna. Tsouka nickar över.

Halvtid – STATISTIK: Bollinneha: 64%-36%. Avslut: 5-4. På mål: 2-1. Hörnor: 0-4. Offside: 1-2.
Halvtid – BYTE, HIF: Brandur Hendriksson IN, Rasmus Jönsson UT. HIF går över till ett slags 4-3-3 med Diskerud som offensiv mittfältare framför Hendriksson och Gigovic.

52 min – MÅLCHANS, GBG: Lagemyr får fram bollen till Yusuf i vänster innerposition. Han blir fri efter en misslyckad stöt från Tsouka. Avslutet räddas dock starkt av Lindegaard.
54 min – MÅLCHANS, GBG: Aiesh kommer in i banan från höger och slöpper den i djupled till Jallow till höger i straffområdet. Han avslutar ur snäv vinkel. Via HIF-spelare går bollen ut strax utanför bortre stolpen.
58 min – MÅLCHANS, GBG: Sana slår inlägg efter undanrensad hörna. Jallow får chansen till vänster framför mål. Nickar utanför.
58 min – AVSLUT, HIF: Timossi snappar upp boll i Göteborgs straffområdet och serverar skottläge till Gigovic, som skjuter ur vänster innerposition från 17 meter. Över.
59 min – MÅLCHANS, GBG: Aiesh tar med sig bollen fram på offensiv planhalva och skjuter från 20 meter. Strax över. Farligt.
60 min – GULT KORT, HIF: Brandur Hendriksson varnas för att ha spelat bort bollen efter avblåsning.
63 min – AVSLUT, HIF: Timossi avslutar kontringsläge med att skjuta över ur vänster ytterposition.
66 min – BYTE, HIF: Filip Sjöberg IN, Max Svensson UT.
69 min – MÅLCHANS, GBG: Lagemyr får bollen till skänks i vänster innerposition på offensiv planhalva och spelar fram bollen till centrale Abraham. Han klackar till Yusuf, som är helt fri med Lindegaard till höger i straffområdet. Avslutar i stolpens insida och returen går in i målvaktens famn.
71 min – MÅLCHANS, HIF: Timossi driver in med boll i straffområdet från höger. Passning snett inåt bakåt till Gigovic, som drar till från cirka 14 meter. Strax över. Stor målchans.
77 min – BYTE, GBG: Emil Holm IN, Hosam Aiesh UT.
80 min – AVSLUT, GBG: Kharaishvili går in i banan från vänster och skjuter från dryga 20 meter. Över.
81 min – BYTE, HIF: Assad Al Hamlawi IN, Mix Diskerud UT.
83 min – BYTE, GBG: Noah Alexandersson IN, Giorgi Kharaishvili UT.
86 min – BYTE, HIF: Noel Mbo IN, Anthony van den Hurk UT.
86 min – BYTE, HIF: Mohammed Abubakari IN, Armin Gigovic UT.
87 min – BYTE, GBG: Adil Titi IN, Patrik Karlsson Lagemyr UT.
90 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter frispark från 40 meter. Högt över.
90+1 min – MÅL, HIF: Eriksson slår fram bollen mot straffområdet från vänsterkanten. Titi styr bollen till helt fri Assad Al Hamlawi, som fri med Anestis placerar in 1-1.
90+3 min – MÅLCHANS, HIF: Inlägg från vänster från Timossi. Mbo får nickläge framför mål. Strax utanför krysset.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 62%-38%. Avslut: 16-11. På mål: 3-3. Hörnor: 3-5.