Lagbanner
Guide inför Kalmar FF-HIF: Så kan HIF starta ikväll

Guide inför Kalmar FF-HIF: Så kan HIF starta ikväll

Det är mycket svårt att sia om startuppställning och formation när HIF reser till Kalmar ikväll. Den stora frågan: Är Andreas Granqvist tillbaka?

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 2:
Fredrikskans, 18 juni 2020, kl 1900:

KALMAR FF-HIF
 
HIF, möjlig uppställning (3-4-3): 

Ingen matchtrupp släpps på förhand den här gången heller och med tanke på HIF:s haveri mot Varberg i premiären och oklar hälsostatus på flera spelare är det extremt svårt att sia om startelvan. Blir det tre- eller fyrbackslinje? Vilka petas från måndagens elva? Den viktigaste kuggen i HIF-maskineriet, Andreas Granqvist, uppges i HD vara symptomfri efter sina feber- och halsontsbesvär och då lär han vara högaktuell för en startelva. Särskilt med tanke på hur illa det såg ut i backlinjen i hans frånvaro. Anthony van den Hurk medverkade inte på dagens träning. Martin Olsson ska inte vara redo för spel från start, men Ravy Tsouka fanns med på bänken senast och skulle kunna vara en kandidat till att få inleda i Kalmar.

1 Anders Lindegaard
Godkänd i premiären trots tre insläppta mål.

7 Anders Randrup
Var någon slags hybrid mellan defensiv mittfältare och höger innerback i premiären. Presterade inte särskilt bra och utmanas om startplats av främst Casper Widell och Ravy Tsouka.
4 Andreas Granqvist
Saknaden efter lagkaptenen, som var borta med feber och halsont men testades negativt för Corona, var stor mot Varberg. Finns det möjlighet för honom att spela lär han göra det.
26 Jakob Voelkerling Persson
Om Mix Diskerud startar på mitten lär Voelkerling få spela från start som mittback – oavsett om det blir tre- eller fyrbackslinje. Fick en tuff allsvensk debut, men känslan är att Voelkerling är psykiskt stark och snabbt kan resa sig från det.

19 Joseph Ceesay
Ett av få positiva intryck från premiären gavs av Ceesay. Smidig och snabb med boll. Skulle kunna starta till höger i vilken lagdel som helst.
8 Armin Gigovic
Hade en jobbig premiär och behöver studsa tillbaka snabbt.
42 Mix Diskerud
I blåsväder efter premiären trots att han inte fanns med i matchtruppen. Publicerade en förbryllande västkust-tweet och bästa sättet att lägga det bakom sig är så klart med en bra insats i Kalmar. Med tanke på lagprestationen senast och skadeläget på mitten är det ganska troligt att han finns med från start nu. Filip Sjöberg konkurrerar också här.
11 Adam Eriksson
Kanske bäste utespelare i premiären. Kalmars högerkant såg inte så bra ut mot IFK Norrköping. Kan Eriksson utnyttja det?

29 Alex Timossi
Förändringar lär ske i anfallet efter prestationen senast och då kan Timossi få chansen att starta. Potentiellt hot vid omställningar. Jönsson och Ceesay är också kandidater till positionen.
9 Alhaji Gero
Det är vidöppet om startplatserna längst fram. Gero kan bidra med en tydlig uppspelspunkt när HIF behöver struktur i anfallsspelet. I träningsmatchen mot Odense agerade han som tillbakadragen nia strax bakom anfallskollegorna, det är en möjlig lösning. Konkurrerar med van den Hurk (om denne är i speldugligt skick), Timossi och Jönsson om startplats.
15 Max Svensson
Ganska osynlig i premiären. Lär få chansen från start igen, särskilt med tanke på hur viktigt det är för HIF att han snabbt kommer igång med sitt målskytte.

Möjlig bänk: 25 Kalle Joelsson (mv), 13 Martin Olsson (b), 2 Ravy Tsouka (b), 16 Erik Figueroa (b), 24 Filip Sjöberg (mf), 10 Rasmus Jönsson (fw), 29 Noel Mbo (fw).
 
Ej disponibla: Okänt, men Alexander Nilsson (mv), Mohammed Abubakari (mf), Brandur Hendriksson (mf, lårskada) och Andreas Landgren (mf, korsbandsskada) lär inte vara aktuella för spel. Assad Al Hamlawi (fw) har också haft skadebekymmer under våren. Andreas Granqvist (b) och Anthony van den Hurk (fw) är som sagt också tveksamma till spel.

Övriga A-lagsspelare: -

Tränare: Olof Mellberg

LÄGET I HIF:

Tabellrad: HIF: 1M-0V-0O-1F 0-3 0p.

Senaste matchen: HIF havererade i den allsvenska premiären och förlorade med 0-3 hemma mot Varberg – siffror i underkant.

Övrigt: Utöver att premiären gick som den gick så har HIF bara haft två vilodagar sedan den senaste matchen, vilket kanske talar ytterligare för att det blir förändringar i startelvan jämfört med senast.

Kvällens match spelas på klassiska Fredrikskans då Kalmar anlägger nytt hybridgräs på ordinarie hemmaarenan Guldfågeln Arena.

KALMAR FF:

Möjlig uppställning (3-4-3): Lukas Hägg-Johansson – Henrik Löfkvist, Viktor Elm, Fidan Aliti – Piotr Johansson, Svante Ingelsson, Romario, Sebastian Ring – Nils Fröling, Filip Sachpekidis, Isak Magnusson.

Övrig matchtrupp: Ingen uppgift.

Kommentar: Sebastian Ring utgick skadad senast mot Norrköping, men det ska ha berott på kramp och han bör vara tillgänglig för spel. Det är inte otänkbart att Nanne Bergstrand väljer att övergå till fyrbackslinje, men mest troligt är kanske att det blir samma backlinje som senast – även om både Löfkvist och Elm var svajiga i den matchen. Carl Gustafsson, Geir Heggem, Alexander Ahl Holmström och Isak Jansson är andra kandidater till startplatser.
 
Avbräck att notera: Ingen uppgift.

Tränare: Nanne Bergstrand.

Tabellrad 2020: Kalmar FF 1M-0V-0O-1F 1-2 0p.

Senaste matchen: Kalmar förlorade sin premiär hemma mot Norrköping. Romario kvitterade Norrköpings ledning på en styrd frispark i slutet av den första halvleken, men Norrköping var det klart bättre laget och vann rättvist med 2-1. Kalmar hade en del problem att försvara sig i samband med omställningar och fasta situationer, men höll emot topplagets offensiv bra med samlat lag. Framåt hände dock inte mycket förrän under de sista minuterna då man faktiskt var nära ett 2-2-mål.

Bäste målskytt: Romario, 1 mål.

Spelare att se upp med: Svante Ingelsson är hemma i Kalmar på lån från Udinese, där han fått en del speltid. Han såg stark ut mot Norrköping och kan mycket väl bli lagets främste spelare den här säsongen. Viktor Elm sänkte HIF i förra årets möte och är alltid farlig på fasta situationer.

Spelare med HIF-koppling: Ingen spelare, men Kalmar FFs största stjärna har i högsta grad HIF-koppling. Nanne Bergstrand är tillbaka på Kalmar-bänken i år – hans fjärde sejour som Kalmar-tränare. 2000-01 ledde han HIF och första året blev det både avancemang till Champions Leagues gruppspel och en andraplats i allsvenskan. Andra året gick sämre och Bergstrand fick inte sitt kontrakt förlängt. Istället gjorde han superettan-klubben Kalmar till ett pålitligt allsvenskt topplag – ett bygge som kröntes med SM-guldet 2008.

Senaste möten: HIF vann en viktig match i bottenstriden förra hösten med 2-0 hemma på Olympia mot Kalmar. Max Svensson gjorde bägge målen.

HIF:s facit i seriespel: 64M-25V-20O-19F 110-77.

Övrigt: Förra året gjorde Kalmar minst antal mål i allsvenskan. En av Nanne Bergstrands huvuduppgifter i år är att spetsa till offensiven.

Fredrikskans brukade vara en mardrömsarena för HIF under Kalmars storhetstid. Endast ett av de åtta sista mötena innan flytten till Guldfågeln Arena 2011 slutade med HIF-seger. 

***

HÄR KAN DU SE MATCHEN:
* På www.dplay.se 

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2020-06-18 00:37:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"