HIF (4-4-2): Alexander Nilsson – Joseph Ceesay, Kebba Ceesay, Martin Olsson, Adam Eriksson (Andreas Landgren, 76) – Brandur Hendriksson, Mix Diskerud, Mohammed Abubakari (Ravy Tsouka, 45), Max Svensson (Alhaji Gero, 60) – Alex Timossi (Shkodran Maholli, 85), Anthony van den Hurk.

Ej använda avbytare: Ian Pettersson (mv), Erik Figueroa (b), Jakob Voelkerling Persson (b/mf).

Skadade/avstängda: Anders Lindegaard (mv, lårskadad), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Andreas Granqvist (b, ljumskskadad), Marcus Olsson (b/mf, knäskadad), Rasmus Jönsson (mf/fw, lårskadad), Assad Al Hamlawi (fw, fotskadad),

Övriga spelare: Emil Hellman (b), Casper Widell (b), Ludvig Carlius (mf), Noel Mbo (fw).

IFK Göteborg (5-3-2): Giannis Anestis – Sargon Abraham (Robin Söder, 63), Emil Holm, Kristopher Da Graca, Mattias Bjärsmyr, Alexander Jallow – Jakob Johansson, Alhassan Yusuf, Giorgi Kharaishvili (Hosam Aiesh, 74) – Tobias Sana (Sebastian Eriksson, 85), Alexander Farnerud (Pontus Wernbloom, 63).

Ej använda avbytare: Tom Amos (mv), Jesper Tolinsson (b), Amin Affane (mf).

Före matchen:

Ångestmöte och bottenfinal mellan två storklubbar på Olympia. Efter Kalmars seger tidigare på söndagseftermiddagen (1-0 borta mot Örebro) låg HIF sist i allsvenskan, två poäng bakom Göteborg ovanför kvalstrecket.

Senaste matcher:
HIF åkte på fjärde förlusten på fem matcher i derbyt mot Malmö. HIF gjorde en hyfsad insats, men hade trots övertag i bollinnehav svårt att skapa och förvalta målchanser. Matchen slutade 0-1 efter ett tidigt Isaac Kiese Thelin-mål.

Göteborg förlorade med 0-1 hemma mot Örebro trots stort spelövertag – en mycket typisk match för lagets säsong.

Tabelläget:
13. IFK Göteborg 26M-4V-12O-10F 27-40 24p.
16. HIF: 26M-4V-10O-12F 28-42 22p.

Laguttagning:
Anders Lindegaard utgick med skada senast mot Malmö och missar troligen resten av säsongen. Alexander Nilsson fick därmed på nytt ta plats mellan stolparna. Kebba Ceesay, avstängd senast, var tillbaka och tog Ravy Tsoukas plats i försvaret. I övrigt gjorde tränare Olof Mellberg inga ändringar i sin elva.

HIF spelade på nytt 4-4-2 i defensiven, medan man i offensiven låg i ett 3-5-2, som nästan blev ett 1-7-2 med Kebba Ceesay som ensam mittback när Martin Olsson och Mix Diskerud klev fram.

Väder:
Det var cirka 8 grader och molnigt i Helsingborg vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
Efter en lovande inledning från HIF var IFK Göteborg det klart bättre laget under halvlekens avslutande 35 minuter. Man ledde rättvist i halvtid efter att Emil Holm fått stå under begränsad bevakning och nicka in 0-1 på en Tobias Sana-hörna.

HIF skapade en målchans i halvleken. Brandur Hendriksson fiskade upp en andraboll på offensiv planhalva och avlossade ett tungt skott, som dock stoppades av Giannis Anestis ribba.

HIF:s försvarsspel var ofta passivt och i den tolfte minuten fick Alexander Farnerud stå ren mitt i straffområdet och skjuta på en passning snett inåt bakåt från Alexander Jallow. Alexander Nilsson kom dock ned på det placerade, låga, skottet, och fick ut bollen till hörna.

Bollinnehavet var jämnt i halvleken, men ett orörligt och långsamt HIF fick inte ut mycket av sitt passningsspel. Göteborg var däremot snabba i omställningarna och med mer kvalitet i de avgörande passningarna hade man kunnat skapa betydligt fler målchanser.

Andra halvlek:
I den andra halvleken klev Göteborg ned i skyttegravarna och trots ett stort bollinnehav för HIF hade man nästan inga problem att freda det egna målet.

HIF skapade bara två målchanser under hela halvleken. Strax efter paus nickade Brandur Hendriksson i straffområdet på ett frisparksinlägg från Max Svensson. Giannis Anestis stod dock bra placerad och räddade.

Den stora möjligheten kom i den sista tilläggsminuten då Alhaji Gero nickade ned ett uppspel till en fri Anthony van den Hurk, som drog till på halvvolley från nära håll. Bollen gick dock i ribban och därmed var matchen förlorad.

Göteborg skapade fler farligheter i andra halvlek, trots ledningen och den defensiva inställningen. Man hotade ständigt HIF på kontringar och vann mycket bollar när HIF försökte få till något på offensiv planhalva.

Summering:
– När det betydde som mest var HIF som sämst. Man gjorde en mycket slät figur i den här bottenfinalen och ligger nu sist i allsvenskan, men tre matcher kvar att spela.

– HIF:s anfallsspel var långsamt och statiskt. Man fick inte ens till någon riktig forcering för kvittering i slutminuterna – bortsett från van den Hurks möjlighet på slutet hände inte mycket.

– Ett disciplinerat Göteborg slog HIF på alla områden. Man var individuellt skickligare i alla lagdelar och spelade taktiskt smart.

– Med bortamatcher mot Elfsborg och IFK Norrköping, samt hemmamöte med nästjumbon Falkenberg kvar, löper HIF en överhängande risk att flyttas ned till superettan igen.

Tabelläget:
13. IFK Göteborg 27M-5V-12O-10F 28-40 27p.
16. HIF: 27M-4V-10O-13F 28-43 22p.

Nästa match:
Nästa match spelas borta mot Elfsborg på söndag den 22 november kl 1430.

Spelarbetyg:
ALEXANDER NILSSON, 6 (*)
Bra räddning på Farneruds skott i första och stoppade ett bra skott från Sana i andra. Tappade ned en del bollar och verkade inte träffa helt rätt i samarbetet med mittbackarna i första halvlek.

JOSEPH CEESAY (UT 89), 5
Såg lite tveksam ut defensivt. Tappade boll till Jallow vid Farneruds chans i första. Fick inte till sina dribblingar i offensiven.
KEBBA CEESAY, 6
Bröt många passningar inne i straffområdet. Viktig också när HIF klev fram högt som sista utpost bland utespelarna.
MARTIN OLSSON, 5,5
Den som skapade något i första halvlek med sina uppspel. Borde dock kunnat störa Holm mer vid dennes hörnmål. Väl anonym i andra.
ADAM ERIKSSON (UT 76), 5
Fick inte till offensiven. OK bakåt. Anonym insats.

BRANDUR HENDRIKSSON, 5
Bra skott i första halvlek och bra nick i andra. Förmådde inte ta greppet om mittfältet.
MIX DISKERUD, 5,5
Offensiv höger mittback när HIF hade boll i första halvlek. Spelar som vanligt rutinerat i de flesta situationer. Ren mittfältare i andra halvlek, gjorde en del bra då, men slog också bort en del enkla bollar.
MOHAMMED ABUBAKARI (UT 45), 5
Stoppade många farliga uppspel i första halvlek, men stod också för flera felpassningar och bolltapp i farliga lägen. Väldigt blandad insats – han gjorde både HIF:s bästa och sämsta aktioner i den halvlek han fick spel. Fick en smäll i slutet av första halvlek, kanske var det skäl till bytet.
MAX SVENSSON (UT 60), 5
Mycket anonym insats, förutom frisparken som ledde till Hendrikssons nick. Utbytt efter en timme.

ALEX TIMOSSI (UT 85), 5
Rörde bara bollen 17 gånger. Jobbade och slet, men utan resultat.
ANTHONY VAN DEN HURK, 5,5
Vann en del smarta frisparkar men fram till chansen på tilläggstid var han ganska osynlig i offensiven. Borde gjort mål på det läget?

RAVY TSOUKA (IN 45), 5
Inledde bra med sin fysik och frejdighet som höger mittback, men blev sedan den som ständigt slog bort uppspelen mot van den Hurk och Gero.
ALHAJI GERO (IN 60), 5,5
Fick inte tillräckligt bra kvalitet på bollarna in mot sista tredjedelen. Vann en viktig duell som ledde till van den Hurks chans.

Andreas Landgren (In 76, kunde inte ändra på något), och Shkodran Maholli (In 85, fick inte tillfälle att visa sina kvaliteter) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 3,5
HIF gjorde en bra inledning på matchen. Det var det. Göteborg fick matchen precis dit de ville och HIF förblev ända fram till slutsignalen långsamt, statiskt och tekniskt slarvigt. Man föll igenom när det gällde som mest.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
7 min – AVSLUT, HIF: Johansson startar kontring med passning till Sana på offensiv planhalva. Han passar till Kharaishvili i vänster innerposition. Skott från 20 meter. Strax utanför.
12 min – MÅLCHANS, GBG: Jallow går förbi Hendriksson vid hörnflaggan och spelar snett inåt bakåt till Farnerud i straffområdet. Han skjuter direkt, ett lågt skott mot höger stolpe. Nilsson kommer ned och räddar till hörna.
18 min – AVSLUT, HIF: Diskerud skickar in boll i straffområdet. Van den Hurk nickar utanför.
21 min – MÅLCHANS, HIF: Abubakari håller på att slå felpass på offensiv planhalva, men Hendriksson fiskar upp bollen i höger ytterposition, tar ett par steg in i banan och avlossar skott från 23 meter. I ribbans överkant.
29 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter från 25 meter. Inga problem för Anestis.
33 min – MÅL, GBG: Sana slår högerhörna. Emil Holm nickar in 0-1.
37 min – AVSLUT, GBG: Kontring. Yusuf skjuter från 20 meter ur vänster innerposition. Inga problem för Nilsson.
42 min – AVSLUT, HIF: Olsson slår högerhörna. Svensson nickar i främre ytan. Utanför.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 51%-49%. Avslut: 5-7. På mål: 1-3. Hörnor: 2-2.

49 min – MÅLCHANS, HIF: Svensson slår frispark från höger ytterposition. Hendriksson nickar från bortre ytan. En hård nick, som dock stoppas av välplacerad Anestis.
49 min – AVSLUT, HIF: K Ceesay stöter returen mot mål. Över.
51 min – MÅLCHANS, GBG: Johansson tar sig förbi Diskerud och sticker fram djupledsboll till Farnerud till höger i boxen. Avslutar ur snäv vinkel, strax utanför bortre krysset.
56 min – GULT KORT, HIF: J Ceesay går in tufft mot Da Graca i offensivt straffområde.
60 min – BYTE, HIF: Alhaji Gero IN, Max Svensson UT.
62 min – GULT KORT, HIF: Alex Timossi stoppar kontring genom att dra ned Abraham.
63 min – BYTE, GBG: Pontus Wernbloom IN, Alexander Farnerud
63 min – BYTE, GBG: Robin Söder IN, Sargon Abraham.
65 min – MÅLCHANS, GBG: Sana frispelar Kharaishvili till vänster i straffområdet i andravågen efter en frispark. Nilsson räddar till hörna.
71 min – GULT KORT, GBG: Kristopher Da Graca kommer in sent i tackling på J Ceesay.
72 min – AVSLUT, HIF: Eriksson skjuter efter undannickad HIF-frispark. Över från 16 meter ur vänster innerposition.
74 min – BYTE, GBG: Hosam Aiesh IN, Giorgi Kharaishvili UT.
76 min – BYTE, HIF: Andreas Landgren IN, Adam Eriksson UT.
80 min – MÅLCHANS, GBG: Kontring efter Yusuf-bollvinst. Sana skjuter ur vänster innerposition från 18 meter. Bra räddning av Nilsson, som kommer ned och räddar markskottet.
83 min – AVSLUT, GBG: Kontring. Aiesh skjuter från dryga 20 meter ur höger innerposition. Utanför.
85 min – BYTE, GBG: Sebastian Eriksson IN, Tobias Sana UT.
85 min – BYTE, HIF: Shkodran Maholli IN, Alex Timossi UT.
88 min – GULT KORT, GBG: Emil Holm spelar bort bollen efter avblåsning.
90+4 min – MÅLCHANS, HIF: Olsson slår en lång boll mot straffområdet. Gero nickar ned bollen till van den Hurk, som blir fri inne i straffområdet. Skjuter i ribban.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 57%-43%. Avslut: 10-11. På mål: 2-5. Hörnor: 3-4.