HIF-SIR 1-2: Referat och spelarbetyg

HIF förlorade för andra gången på fyra dagar mot Sirius. Mohammed Saeid avgjorde på straff i den 89:e matchminuten.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 16
Olympia, måndag 17 augusti 2020, kl 1900:

HIF-IK Sirius 1-2 (1-1)
1-0 Mix Diskerud (6, assist Martin Olsson), 1-1 Stefano Vecchia (42, assist Yukiya Sugita), 1-2 Mohammed Saeid (89, straff)
Publik: -

HIF (4-4-2): Alexander Nilsson – Anders Randrup, Mix Diskerud, Martin Olsson, Joseph Ceesay (Ludvig Carlius, 76) – Alex Timossi, Mohammed Abubakari, Jakob Voelkerling Persson, Max Svensson (Ravy Tsouka, 45)– Rasmus Jönsson (Alhaji Gero, 81), Anthony van den Hurk (Noel Mbo, 90).

Ej använda avbytare: Ian Pettersson (mv), Emil Hellman (b), Casper Widell (b).

Skadade/avstängda: Andreas Landgren (mf, knäskadad), Andreas Granqvist (b, ljumskskadad), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Erik Figueroa (b, skadad), Anders Lindegaard (mv, skadad), Adam Eriksson (b, lindrigt lårskadad), Assad Al Hamlawi (fw, skadad), Brandur Hendriksson (mf).

Övriga A-lagsspelare: –

Sirius (4-3-3): Lukas Jonsson – Karl Larson (Adam Ståhl, 74), Tim Björkström, Daniel Jarl (Hjalmar Ekdal, 76), Axel Björnström – Elias Andersson, Adam Hellborg (Johan Karlsson, 74), Nahom Girmai Netabay (Nicklas Thor, 86)– Yukiya Sugita (Laorent Shabani, 74), Mohammed Saeid, Stefano Vecchia.

Ej använda avbytare: Jonathan Viscosi (mv), Jamie Roche (mf).

Före matchen:

För fyra dagar sedan möttes HIF och Sirius i Uppsala. Nu var det dags för retur när serien vände och gick in på sin andra halva. HIF saknade Armin Gigovic, men fick tillbaka Martin Olsson och Anthony van den Hurk från avstängningar.

Senaste matcher:
HIF, med en nio spelare lång konvalescenslista, förlorade alltså borta mot Sirius. Efter underläge 3-0 efter 50 minuter ryckte man upp sig en del i andra halvlek, men man kom aldrig närmare än Alex Timossis 3-1-reducering.

Tabelläget:
7. Sirius 15M-5V-7O-3F 27-25 22p.
16. HIF: 15M-2V-7O-6F 13-24 13p.

Laguttagning:
van den Hurk och Olsson var tillbaka på sina ordinarie positioner i anfall och backlinje. Jakob Voelkerling Persson, som vikarierade som mittback senast fick inleda på mittfältet istället för avstängde Brandur Hendriksson. Alex Timossi, ersättare för van den Hurk i anfallet senast, började som högermittfältare då Armin Gigovic inte kom till spel. Gigovic har varit ryktenas man hela sommaren och transferspekulationerna intensifieras nu då han inte ens fanns med på bänken. På vänsterbackspositionen saknades fortsatt skadade Adam Eriksson. Anders Randrup, som inledde på bänken senast, gick in från start här, vilket innebar att Emil Hellman förlorade den startplats han hade mot Sirius.

Väder:
Det var cirka 27-28 grader och soligt i Helsingborg vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
HIF inledde optimistiskt och hade det mesta av spelet under den inledande kvarten. Det var dock Sirius som skapade den första målchansen. I den tredje minuten kombinerade man sig snabbt fram på HIF:s planhalva när Yukiya Sugita spelade fram bollen till Stefano Vecchia. Han slog en snabb djupledsboll över HIF:s backlinje och Karl Larson blev fri till höger i straffområdet, men Alexander Nilsson gjorde en stark enhandsräddning.

Istället tog HIF ledningen tre minuter senare. Martin Olsson slog en hörna från vänster som Mix Diskerud nådde högst på i bortre delen av straffområdet: 1-0 på nick.

I mitten av halvleken hade Sirius en period där man fick mer utrymme att spela sitt snabba kortpassningsspel på HIF:s planhalva. Man lyckades dock för det mesta hålla borta motståndarna från de farliga lägena, men i den 17:e minuten hade Sirius en stor chans när Axel Björnström blev fri till vänster i straffområdet och tvingade Nilsson till en ny kvalificerad räddning. På returen duellerade Joseph Ceesay och Mohammed Saeid och den senares avslut blockerades delvis innan Nilsson kunde stoppa bollen framför mållinjen. Sirius ville ha straff i den här situationen då man menade att Anders Randrup drog i Björnström och därmed hindrade denne från att få iväg ett optimalt avslut.

Under slutet av halvleken klev HIF fram mer och man hade flera fina anfall, mycket tack vare mittbackarna Martin Olsson och Mix Diskeruds fina uppspel och anfallarna Anthony van den Hurk och Rasmus Jönssons förmåga att vinna dueller respektive skicka bollen vidare till medspelare.

Sirius fick dock in en kvittering strax före paus. Jakob Voelkerling Persson, i övrigt kanske den främste HIF:aren i halvleken, lyckades olyckligt spela en hemåtpass över bakomvarande Olsson, vilket gav ett friläge till Sugita. Han skickade vidare bollen till Vecchia, som kom löpande in i straffområdet och skickade in 1-1.

Andra halvlek:
Sirius kom ut till den andra halvleken mer aggressiva och offensiva och tryckte tillbaka HIF på sin egen planhalva. Efter ungefär en kvart av halvleken fick dock HIF lite bättre kontroll på tillställningen och trots att Sirius genom hela halvleken hade mest boll (65 procent), så kom man inte till några större målchanser förrän i slutminuterna.

Det var HIF som var närmast 2-1 före det. Rasmus Jönsson fick ett bra skottläge, men sköt en bit över. Mohammed Abubakari fick nickläge omarkerad på en hörna, men fick ingen perfekt träff. Ett inlägg från Alex Timossi nådde Anthony van den Hurk, men Lukas Jonsson var bra med på holländarens skott.

Under de sista tio minuterna sökte sig Stefano Vecchia, som tidigare i halvleken hade tagits bort av ett defensivt HIF, fram till de skottlägen som han varit så farlig i i årets allsvenska. På den bästa möjligheten var dock Alexander Nilsson på nytt med på noterna.

I den 88:e minuten gick det dock sämre. Vecchia provade på nytt med ett skott och den här gången träffade han Martin Olssons arm i straffområdet. Domare Bojan Pandzic blåste korrekt för straff och och från elva meter fastställde Mohammed Saeid slutresultatet till 1-2. Ridå över Olympia.

Summering:
– Det blev en mycket tung förlust för HIF, den tredje på de fyra senaste matcherna.

– HIF gjorde en klart bättre match än borta mot Sirius och försvarade sig överlag bra mot den offensivt starka motståndaren. Framåt saknade man dock skärpa när lägena kom och att Sirius vann var kanske inte helt rättvist, men resultatet var inte heller någon form av ”rån”.

– I nästa match, bottenmötet med AIK, är Anders Randrup avstängd efter sin fjärde varning för säsongen.

Tabelläget:
6. Sirius 16M-6V-7O-3F 29-26 25p.
16. HIF: 15M-2V-7O-7F 14-26 13p.

Nästa match:
Nästa match spelas borta mot AIK på söndag den 23 augusti kl 1730.

Spelarbetyg:
ALEXANDER NILSSON, 7
Gjorde två kvalificerade räddningar på frilägen i den första halvleken. Med på noterna även när Vecchia fick sitt skottläge i andra.

ANDERS RANDRUP, 5
Gjorde det defensiva jobbet hyfsat sett över hela matchen, men en del problem med vassa duon Vecchia och Björnström i första halvlek. Mindre lyckad i inläggsspelet i andra halvlek när HIF hade chans att kliva upp i anfall.
MIX DISKERUD, 7
Gjorde sitt första HIF-mål när han påpassligt klev upp på Olssons hörna. Nickade undan det mesta, men stötte fel vid Sirius chans i minut 17 då han gick upp mot Sugita och öppnade yta bakom sig. Löser dock överlag, som vanligt, mittbacksuppgifterna på ett bra sätt och är mycket viktig med sina uppspel. Det är ingen slump att
MARTIN OLSSON (K), 7
Tillbaka från avstängning och matade bra bollar upp mot anfallarna och ytterbackarna. Slog hörnan som Diskerud nickade in 1-0 på. Olycklig på straffen, som han orsakade med en hands. I övrigt stark defensivt.
JOSEPH CEESAY (UT 76) , 5
Blandade och gav i inläggsspelet i första halvleken och passerad av Larson i ett farligt läge en gång. I övrigt OK som ytterback. Alert när han stoppade Saeid från att skicka in 1-0 i 17:e minuten. Yttermittfältare i andra halvlek. Satte inget större offensivt avtryck där och byttes ut. Bra inläggsläge i samband med en kontring, men av det blev det intet. Fick ofta fungera som extra ytterback i andra halvlek då HIF var tillbakatryckta.

ALEX TIMOSSI, 6
Får mest defensiva uppgifter som yttermittfältare, men lämnade yta för Vecchia att skjuta farligt skott med tio minuter kvar. Fick använda sin snabbhet på ett fint sätt i slutet av första halvlek när han gav sig iväg från sin bevakning och slog inlägg till Jönsson framför mål.
MOHAMMED ABUBAKARI, 7 (*)
Är inne i stor formtopp. Vann bollar matchen igenom på mittfältet. Spelar lugnt och kyligt med boll. Hade möjlighet att servera Jönsson eller van den Hurk i farligt läge i andra halvlek, men misslyckades då med passningen. Fick läge på hörna, men ingen bra träff med nicken.
JAKOB VOELKERLING PERSSON, 6,5
Var kanske första halvlekens bäste spelare med liknande intryck i defensiven som på kollega Abubakari. Stod dock för en ren framspelning till Sugita, vilket ledde till Sirius kvittering. Gjorde annars det bra, men inte lika framträdande i offensiven som Abubakari.
MAX SVENSSON (UT 45), 5
Hade en fin dragning när han fick bra boll av Voelkerling och gick förbi Netabay. I övrigt inte särskilt framträdande och utbytt i halvtid.

RASMUS JÖNSSON (UT 81), 5
Har det fortsatt jobbigt i de avgörande lägena. Fick två bra avslutslägen, men ena gången fick han inte ordentlig träff och andra gången sköt han över. Annars var han nyttig i första halvlek med sitt fina one touch-spel. Ej lika bra i andra halvlek då matchbilden inte var lika gynnsam för honom.
ANTHONY VAN DEN HURK (UT 90), 6,5
Trots att han är mycket långt ifrån målet visar han stor kvalitet när han dämpar och tar emot långa bollar och låter HIF flytta upp. Fick ett läge, på en fin boll från Diskerud i andra halvlek. Bra avslut då, men Jonsson kunde rädda.

RAVY TSOUKA (IN 45), 6
Kom in som högerback. Gjorde det bra defensivt när han använde sina fysiska styrkor för att göra det svårt för Vecchia och Björnström. Mer blandat intryck i spelet med boll.

Ludvig Carlius (In 76, hade ett par bra bolltoucher, spelade enkelt till vänster), Alhaji Gero (In 81, man vet vad man får med hans targetspel) och Noel Mbo (In 90, kom in i forcering för kvittering, men hann bara med att vinna en nickduell) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 5
HIF inledde bra och var egentligen bra med i matchen hela vägen, bortsett från en period i inledningen av andra halvlek. Man förlorade dock på för svag kvalitet på sista tredjedelen och på individuella misstag i försvarsspelet. Överlag neutraliserade man Sirius skickliga offensiva spel på ett bra sätt, men det räcker inte när man bjuder Vecchia på ett friläge och en handsstraff.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
3 min – MÅLCHANS, SIR: Ceesay kommer fel mot Sugita och denne spelar bollen till Vecchia i vänster innerposition. Han spelar direkt bollen in till höger i straffområdet där Larson finns. Han avslutar, fri med Nilsson. HIF-målvakten gör dock stark enhandsräddning.
7 min – MÅL, HIF: Olsson slår utåtskruvad vänsterhörna. Mix Diskerud hoppar upp i bortre ytan och nickar in 1-0.
14 min – AVSLUT, HIF: Abubakari skickar fram bollen till Ceesay i vänster ytterposition. Han går in i banan och skjuter ur vänster innerposition från 20 meter. Över.
17 min – MÅLCHANS, SIR: Vecchia i vänster ytterposition, spelar in bollen till Sugita, som på en touch spelar vidare i djupled till Björnström som kommer in i boxen med fart. Han avslutar. Nilsson gör reflexräddning. På returen vräker sig Ceesay fram och täcker Saeids avslut och sedan stoppar Nilsson bollen på mållinjen.
17 min – STRAFFSITUATION, SIR: Randrup drar i Björnströms i situationen ovan och domaren skulle ha kunnat blåst straff för Sirius.
21 min – MÅLCHANS, SIR: Netabay spelar in bollen bakom Voelkerling till Saeid, som spelar vidare kort på ett tillslag till Sugita. Han drar till från 16 meter ur vänster innerposition. Över.
27 min – GULT KORT, HIF: Alex Timossi råkar sparka Björnström i huvudet när han ska spela bort en boll. Varnas.
34 min – AVSLUT, SIR: Netabay skjuter från drygt 20 meter ur central position. Inga problem för Nilsson.
35 min – AVSLUT, HIF: Abubakari distansskjuter från drygt 20 meter ur central position. Bollen tar på spelare och går ut till hörna.
40 min – AVSLUT, HIF: Svensson skjuter långt utanför efter undannickad hörna.
40 min – GULT KORT, HIF: Anders Randrup varnas för att ha dragit i Vecchia och stoppat kontringsförsök. Avstängd nästa match.
42 min – MÅL, SIR: Voelkerling misslyckas med rensning och hans boll hemåt går över Olsson och gör att Sugita kommer in fri i straffområdet till vänster. Han spelar in den framför mål och i bortre ytan dyker Stefano Vecchia upp och slår in 1-1.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 43%-57%. Avslut: 6-6. På mål: 1-4. Hörnor: 3-1.
Halvtid – BYTE, HIF: Ravy Tsouka IN, Max Svensson UT.

51 min – AVSLUT, SIR: Andersson slår frispark ur högerposition en bit från straffområdeshörnet. Utanför främre stolpen.
52 min – GULT KORT, HIF: Rasmus Jönsson drar i Jarl och varnas.
58 min – MÅLCHANS, HIF: Olsson slår högerhörna. Abubakari står ren mitt i straffområdet, men får inte så bra träff med nicken som går i marken nära honom och ut.
65 min – MÅLCHANS, HIF: Timossi snor bollen av Björnström till höger på offensiv planhalva. Han far fram till höger och spelar inåt bakåt till Jönsson, som får bra chans ur central position från 17 meter. Han skjuter dock över. Inget särskilt bra avslut.
73 min – MÅLCHANS, SIR: Vecchia får bollen i vänster ytterposition och då Timossi täcker utåt kan han ta ett steg in i plan och avlossa sitt farliga skott. Nilsson räddar till hörna, högt uppe mot bortre krysset.
74 min – BYTE, SIR: Laorent Shabani IN, Yukiya Sugita UT.
74 min – BYTE, SIR: Johan Karlsson IN, Adam Hellborg UT.
74 min – BYTE, SIR: Adam Ståhl IN, Karl Larson UT.
75 min – GULT KORT, SIR: Daniel Jarl trampar på Abubakari.
76 min – BYTE, HIF: Ludvig Carlius UT, Joseph Ceesay UT.
76 min – BYTE, SIR: Hjalmar Ekdal IN, Daniel Jarl UT.
77 min – MÅLCHANS, HIF: Diskerud slår inlägg, som når van den Hurk i bortre delen av straffområdet. Han tar emot och skjuter pressat skott. Jonsson räddar.
79 min – AVSLUT, SIR: Andersson skjuter ur snäv vinkel ur vänster ytterposition. Över.
81 min – BYTE, HIF: Alhaji Gero IN, Rasmus Jönsson UT.
82 min – GULT KORT, HIF: Mix Diskerud drar ned Saeid och stoppar kontring.
83 min – MÅLCHANS, SIR: Saeid vinner duell mot Abubakari, skickar bollen till Vecchia, som slår den i djupled till Björnström till vänster i straffområdet. Han slår hårt inlägg, som träffar Vecchia, vars avslut är svårt att rikta och bollen går över. Farligt läge.
86 min – BYTE, SIR: Nicklas Thor IN, Nahom Germai Netabay UT.
87 min – MÅLCHANS, SIR: Kort hörna till Vecchia, som går in i banan vid straffområdeshörnet till höger och skjuter vänsterskott. Utanför bortre kryssribban.
88 min – STRAFF, SIR: Vecchia skjuter ur höger innerposition från straffområdeslinjen. Bollen tar på Olssons arm i straffområdet.
89 min – MÅL, SIR; Mohammed Saeid väntar ut Nilsson, som går åt sitt högra håll, innan han lägger in den i sitt högra hörn.
90 min – BYTE, HIF: Noel Mbo IN, Anthony van den Hurk UT.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 39%-61%. Avslut: 10-18. På mål: 2-6. Hörnor: 5-6