HIF-VBG 0-3: Referat och spelarbetyg

HIF förlorade den allsvenska premiären hemma mot nykomlingen Varberg med 0-3. Detta efter att en sjuk Andreas Granqvist tvingats lämna återbud till matchen.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 1
Olympia, 15 juni 2020, kl 1900:

HIF-VARBERGS BOIS 0-3 (0-1)
0-1 Astrit Seljmani (33, assist Albin Winbo), 0-2 Astrit Seljmani (51, straff), 0-3 Gustaf Norlin (62, assist Astrit Seljmani)
Publik: -

HIF (4-2-1-3): Anders Lindegaard – Joseph Ceesay, Casper Widell, Erik Figueroa, Adam Eriksson (Martin Olsson, 75) – Anders Randrup (Alex Timossi Andersson, 59), Jakob Voelkerling Persson – Armin Gigovic – Rasmus Jönsson (Filip Sjöberg, 83), Anthony van den Hurk (Alhaji Gero, 75), Max Svensson (Noel Mbo, 59).

Ej använda avbytare: Kalle Joelsson (mv), Ravy Tsouka (b).

Skadade/avstängda: Andreas Granqvist (b, sjuk), Brandur Hendriksson (mf, lårskadad), Andreas Landgren (mf, knäskadad), Mohammed Abubakari (mf, skadad).

Övriga spelare i A-truppen: Mix Diskerud (mf).

Varbergs BoIS (4-2-3-1): Stojan Lukic – Anton Liljenbäck (Keanin Ayer, 79), Joakim Lindner, Jon Birkfeldt, Hampus Zackrisson – Albin Winbo (Luke Le Roux, 69), Albert Ejupi – Robin Tranberg (Tashreeq Matthews, 86), Gustaf Norlin, Daniel Krezic (Adama Fofana, 79) – Astrit Seljmani (Alibek Aliev, 69).

Ej använda avbytare: August Strömberg (mv), Jesper Modig (b).

Före matchen:

Allsvensk premiär på Olympia inför Coronatomma läktare. Största nyheten inför var att Andreas Granqvist tvingats lämna återbud på grund av sjukdom. Lagkaptenen har dock testats negativt för Coronaviruset.

Senaste matcher:
HIF missade Svenska cupens gruppspel, vilket gjorde att senaste tävlingsmatchen var den allsvenska avslutningen för 225 dagar sedan (1-2 hemma mot Elfsborg). Försäsongsfacitet före Coronaavbrottet: två vinster (mot Liepaja och Lunds BK), två oavgjorda (IFK Göteborg och Tekstilistjsjik) och tre förluster (Odense, Lyngby och Elfsborg).

Varberg blev tvåa i sin cupgrupp efter förlust mot Hammarby (b, 1-5), vinst mot GIF Sundsvall (b, 4-1) och oavgjort mot Brommapojkarna (h, 1-1).

Laguttagning:
I sjuke Granqvists ställe fick 17-årige Casper Widell chansen från start i allsvensk debut. Även 19-årige Jakob Voelkerling Persson fick göra allsvensk debut med en trio etablerade innermittfältare (Abubakari, Landgren och Hendriksson) på skadelistan.

HIF spelade ett slags 4-2-1-3 med positionsförflyttningar där defensiva mittfältarna Anders Randrup och Jakob Voelkerling Persson ofta gick ned som tredje eller rentav fjärde mittbackar bredvid Erik Figueroa och Casper Widell. I offensiven låg ytterbackarna högt uppe i banan.

Längre fram i banan låg Armin Gigovic som central mittfältare bakom offensiva trion Rasmus Jönsson, Anthony van den Hurk och Max Svensson.

Väder:
Det var cirka 23 grader och soligt på Olympia vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
Ett håglöst och temposvagt HIF var klart sämre än Varberg före paus. Förra årets stjärnskott i Superettan Astrit Seljmani gjorde halvlekens enda mål när han tog sig undan både Erik Figueroa och Casper Widells försvarsspel och prickade in 0-1 från 17 meter i den 37:e minuten.

Seljmani hade varit nära mål tidigare i matchen också, men hans första avslut täcktes ut till hörna av Widell.

Närmast för HIF:s del var Adam Eriksson, som kom in i banan från vänster och sköt ett pressat skott mot främre stolproten. Varbergs målvakt Stojan Lukic gjorde dock en säker parad.

HIF hade problem med att få upp bollar med rätt adress till trion längst fram och tappade ofta boll på mittplan och på egen planhalva. Allt för ofta slutade uppspelen med antingen detta eller långa bollar utan adress. Nykomlingen Varberg var ettrigt och pressade högt och var alltså den rättvisa ledaren efter 45 minuter.

Andra halvlek:
I en kontringssituation fem minuter in i halvleken tog sig Seljmani förbi Widell och blev fri till vänster i straffområdet. Joseph Ceesay störtade hem, men krokade ihop med Varbergsanfallaren och domaren blåste för straffspark. Straffen tog Seljmani själv hand om och när Lindegaard gick åt vänster smällde han in bollen mitt i målet.

Ett fortsatt temposvagt och statiskt HIF satte i den 59:e minuten in Alex Timossi och Noel Mbo för att ta sig in i matchen, men kvällen blev bara värre och värre. Tre minuter senare kontrade Varberg. Seljmani spelade bollen i djupled till Gustaf Norlin och gjorde fri med Lindegaard enkelt 0-3.

Varberg fortsatte att skapa möjligheter och kunde mycket väl ha vunnit den här matchen med ännu större marginal. Robin Tranberg sköt i stolpen och Alibek Aliev missade ett friläge. HIF blev rätt och slätt utspelat i den andra halvleken.

Summering:
– Varberg vann rättvist efter ett kollektivt haveri av HIF. Astrit Seljmani visade hög klass när han gjorde bort HIF-försvaret flera gånger.

– Saknaden av sjuke Andreas Granqvist var enorm. HIF saknade ledartyper på planen.

– HIF var statiskt och spelade utan risk i anfallsspelet, samtidigt som man allt eftersom matchen gick blev mer och mer tafatt även i försvarsspelet.

– Det är dags för match igen om tre dagar – HIF måste rycka upp sig snabbt!

Nästa match:
Nästa match spelas borta mot Kalmar på torsdag kl 19.

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD, 6 (*)
Vad skulle målvakten göra när resten av laget kapitulerade så här? Kanske skulle han, som äldst på planen, kunnat göra mer för att styra upp haveriet? Godkänt betyg.

JOSEPH CEESAY, 6
En av få som utmanade och hotade Varbergs backlinje. Bra förarbete som ledde fram till Eriksson vid dennes möjlighet i första halvlek. Olycklig vid straffen, försökte städa upp och sprang ihop med Seljmani. Hade för stor yta att täcka när han skulle tryckas upp i anfallsspelet och agera högerback i defensiven?
CASPER WIDELL, 4,5
Fick tyvärr en omöjlig uppgift i sin tävlingsdebut för HIF. Lagkamraterna bjöd ofta Varberg på omställningslägen där Widell blev hårt utsatt av Seljmani. Visade ett par fina tendenser. Förhoppningsvis kan han lägga den här debuten bakom sig så fort som möjligt
ERIK FIGUEROA, 4
Hade mycket boll. Kom ofta fel på det med uppspelen och övertygade inte defensivt heller. Passerad både vid första och tredje målet och kunde inte ge sin 17-årige mittbackskollega bästa förutsättningar för en lyckad debut.
ADAM ERIKSSON (UT 75), 6
Kom med fram i offensiven på ett bra sätt. Kommer troligen att gynnas av en mer offensiv roll än vad han tidigare haft, men idag blev det hopplöst när inget i HIF fungerade. Fint inspel till Jönsson i början av andra.

ANDERS RANDRUP (UT 59), 4
Fick en ganska svår roll som defensiv mittfältare som ofta fick gå ned som tredje (eller fjärde) mittback. Inte alls lyckosam med eller utan boll.
JAKOB VOELKERLING PERSSON, 4,5
Visade prov på sin funktionella teknik med boll. Hjälpte backlinjen som tredje/fjärde mittback och gjorde det OK i den delen. Kunde dock inte få igång anfallsspelet på något vidare sätt och var bidragande till det statiska anfallsspelet.

ARMIN GIGOVIC, 4,5
Stod för ett par högklassiga aktioner som när han fick med sig bollen fram i en kontring som kunde lett till straff för Ceesay. Men stod också för ett par stora bolltapp och felpassningar.

RASMUS JÖNSSON (UT 83), 4
Anonym insats i återkomsten. Fick ett bra avslutsläge, men förvaltade inte det särskilt bra. Kunde kanske, med sin rutin, gjort mer för att ”väcka laget”?
ANTHONY VAN DEN HURK (UT 75), 4,5
Såg ofta feltajmad ut i början. Sög in en del bollar, men det blev inte så mycket av det.
MAX SVENSSON (UT 59), 4,5
Kom fel på det idag. Hade någon bra aktion med boll i andra halvlek, men överlag var ingen av HIF:s tre anfallare riktigt med i matchen.

ALEX TIMOSSI ANDERSSON (IN 59), 5,5
Såg taggad ut i sin Olympia-comeback utan att riktigt få något att jobba med.
NOEL MBO (IN 59), 5,5
Kom in i hopplöst läge och var ganska statisk och orörlig. Rörde knappt bollen.

Alhaji Gero (In 75, kom in när det var kört, intetsägande inhopp) och Martin Olsson (In 75, comeback efter lång frånvaro och debut i HIF-tröjan, försökte väcka laget med tackling) och Filip Sjöberg (In 83, kom in sent när matchen var förlorad) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 2
Ett haveri när HIF alltså premiärföll med 0-3 hemma mot en nykomling. Granqvists frånvaro var påtaglig och dagens insats var långt ifrån allsvensk klass. Defensivt var första halvlek OK, men offensivt hände i princip ingenting och i andra kunde det trillat in ganska många bollar bakåt.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
11 min – MÅLCHANS, VBG: Seljmani får bollen av Ejupi, tar sig förbi Gigovic och går in i straffområdet från vänster innerposition. Skjuter strax utanför bortre stolpen via Widell.
16 min – MÅLCHANS, HIF: Ceesay tar sig fram till höger och gör ett inspel som till slut hamnar hos Eriksson på andra kanten. Han skjuter ur vänster ytterposition från 10-12 meter. Lukic räddar vid främre stolproten.
21 min – AVSLUT, VBG: Figueroa misslyckas med uppspel och kontring uppstår. Tranberg avslutar från 18 meter ur höger innerposition. Figueroa täcker skottet som kan räddas ganska lätt av Lindegaard.
31 min – AVSLUT, VBG: Krezic tar sig in i banan från vänster och skjuter ur vänster ytterposition från drygt 20 meter. Lindegaard räddar.
32 min – AVSLUT, HIF: Ceesay skjuter högt över efter en hörna. Skottet från 18 meter ur höger innerposition.
33 min – MÅL, VBG: Astrit Seljmani tar emot bollen i höger innerpositon på passning från Winbo. Figueroa stöter upp och passeras och därefter lägger han bollen förbi Widell också och skjuter in 0-1 från 17 meter ur central position.
38 min – GULT KORT, VBG: Anton Liljenbäck avbryter HIF-kontring genom att dra ned Ceesay till höger precis utanför straffområdet.
40 min – AVSLUT, HIF: Figueroa skjuter pressat skott ur höger ytterposition på frispark. Lukic räddar till hörna.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 51%-49%. Avslut: 3-9. På mål: 2-3. Hörnor: 2-3.

49 min – AVSLUT, HIF: Markinspel från vänster från Eriksson. Jönsson avslutar snabbt, men tamt. Utanför främre stolpen.
50 min – STRAFF, VBG: Widell tar sig förbi Seljmani. Ceesay jagar ikapp, men fäller Seljmani i vänster innerposition i HIF:s straffområde.
51 min – MÅL, VBG: Astrit Seljmani skjuter in 0-2 mitt i målet. Lindegaard går åt vänster, från skytten sett.
53 min – AVSLUT, VBG: Seljmani skjuter ur vänster innerposition från 17 meter. Utanför.
59 min – AVSLUT, HIF: Ceesay tar emot lång boll från egen planhalva till höger utanför offensivt straffområde. Skjuter över.
59 min – BYTE, HIF: Noel Mbo IN, Max Svensson UT.
59 min – BYTE, HIF: Alex Timossi Andersson IN, Anders Randrup UT. Jönsson går ned på mittfältet bredvid Gigovic medan Timossi och Mbo flankerar van den Hurk längst fram.
62 min – MÅL, VBG: Kontring. Seljmani tar emot bollen på offensiv planhalva och spelar den förbi både Figueroa och Widell innan Gustaf Norlin blir fri och smäller in 0-3.
69 min – BYTE, VBG: Luke Le Roux IN, Albin Winbo UT.
69 min – BYTE, VBG: Alibek Aliev IN, Astrit Seljmani UT.
72 min – MÅLCHANS, VBG: 11 tar sig in i banan i vänster ytterposition och spelar snett inåt bakåt in i straffområdet. Tranberg smäller till från 15 meter ur vänster innerposition. Bollen tar i stolpen.
73 min – MÅLCHANS, VBG: Aliev får jättechans i straffområdet i höger innerposition på passning utifrån högerkanten. Lindegaard kommer ut och räddar.
75 min – BYTE, HIF: Alhaji Gero IN, Anthony van den Hurk UT.
75 min – BYTE, HIF: Martin Olsson IN, Adam Eriksson UT.
77 min – MÅLCHANS, VBG: Krezic frispelar Aliev till vänster i straffområdet. Avslutet täcks ut till hörna av Figueroa.
79 min – BYTE, VBG: Adama Fofana IN, Daniel Krezic UT.
79 min – BYTE, VBG: Keanin Ayer IN, Anton Liljenbäck UT.
83 min – BYTE, HIF: Filip Sjöberg IN, Rasmus Jönsson UT.
86 min – BYTE, VBG: Tashreeq Matthews IN, Robin Tranberg UT.

Slut – STATISTIK: Bollinnehav: 51%-49%. Avslut: 5-19. På mål: 2-8. Hörnor: 3-5.