HIF (4-2-3-1): Anders Lindegaard – Andreas Landgren, Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson – Vladislav Kreida, Brandur Hendriksson – Wilhelm Loeper, Rasmus Jönsson, Max Svensson – Viktor Lundberg (Alhaji Gero, 80).

Ej använda avbytare: Kalle Joelsson (mv), Emil Hellman (b), Casper Widell (b), Jakob Voelkerling Persson (b/mf), Noel Mbo (fw).

Skadade/avstängda: Andreas Granqvist (b, ryggskadad), Viktor Göransson (mf, hjärnskakning), Dennis Olsson (mf, tåskadad), Anthony van den Hurk (fw, lårskadad), Assad Al Hamlawi (fw).

Övriga spelare: Alexander Nilsson (mv).

IK Brage (4-4-2): Adrian Engdahl – Pontus Hindrikes, Alexander Zetterström, Mattias Liljestrand, Moses Makasi – Noa Williams (Alexander Johansson, 78), Bjarni Mark Antonsson, Oscar Lundin, Robbin Sellin (Andre Kamp, 78) – Leonard Pllana, Anton Lundin (Niklas Söderberg, 78).

Ej använda avbytare: Adrian Engdahl (mv), Nathan Mavila (b), Lukas Hiltunen (b).

Före matchen:
Toppen mötte botten i Borlänge. HIF saknade fortsatt Andreas Granqvist (ryggbesvär) och Anthony van den Hurk (bröt senaste matchen med lindrig bristning i låret), men Anders Lindegaard (utgick näst senast med fotskada) var tillbaka mellan stolparna.

Senaste matcher:
HIF vann säkert med 1-0 hemma mot AFC Eskilstuna för en vecka sedan och hade inlett seriespelet med fyra raka utan förlust.

Seriejumbon Brage hade tre 0-1-förluster i följd – senast borta mot Vasalund.

Laguttagning:
Jörgen Lennartsson gjorde på grund av skadesituationen två ändringar i startelvan: Max Svensson fick göra sin första start för året i Anthony van den Hurks frånvaro. Viktor Lundberg tog holländarens plats som anfallsspets medan Svensson inledde som vänsterytter. Längst bak fick Kalle Joelsson gå tillbaka på bänken när Anders Lindegaard var tillgänglig på nytt.

Tabelläget:
2. HIF 4M-2V-2O-0F 7-3 8p.
16.
Brage: 4M-0V-1O-3F 1-4 1p.

Väder:
Det var drygt 10 grader och mulet i Borlänge.

Så var matchen:

Första halvlek:
HIF gjorde en av sina bättre offensiva halvlekar så här långt i årets superetta. Bortsett från en kortare period i mitten av halvleken hade man ett stort övertag på offensiv planhalva och Brage tvingades positionera sig lågt och fick sällan kontroll på bollen.

I straffområdet var Brage dock skickliga på att få undan HIF:s bollar, men bortalaget kom ändå fram till ett par hyfsade målchanser. Brandur Hendriksson, som var skicklig på mitten i en något mer offensiv utgångsposition än i tidigare matcher när HIF hade bollen, sköt en fin frispark i ribbans överkant efter nio minuter.

Rasmus Jönsson hade två nickar i farliga lägen – bägge gångerna på vänsterinlägg från Max Svensson – men fick inte riktigt till avsluten. Den omvända framspelningsordningen gällde i den 18:e minuten, då Jönsson la upp bollen för ett pressat skott från Svensson. Mittbacken Mattias Liljestrand stod dock för en viktig täckning.

Strax före paus drogs Viktor Lundberg ned i straffområdet i samband med en av många Hendriksson-frisparkar. Domaren valde dock att fria och efter att Lundberg knuffat till Liljestrand i diskussionen som uppstod efteråt varnades HIF-spelaren.

Andra halvlek:
De flesta väntade sig nog att HIF, med övertaget från första halvlek med sig, skulle mala ned seriejumbon i den andra halvleken. Men istället ebbade HIF:s offensiv ut.

Bortsett från ett oväntat skott från inläggsposition av Wilhelm Loeper – som träffade stolpen – dröjde det till slutminuterna innan HIF skapade bra lägen att avgöra.

I slutminuterna hade Rasmus Jönsson sin tredje farliga nickchans i matchen, men avslutet på ett inlägg från Andreas Landgren gick strax över kryssribban.

Ett defensivt disciplinerat Brage förmådde inte skapa så många lägen framåt, men väl ett stort. Leonard Pllana blev frispelad efter en bollvinst på mittplan, men Anders Lindegaard kom ut bra och Pllanas avslut fick läggas ur snäv vinkel och gick ut till hörna.

Summering:
– HIF glänste knappast mot en motståndare som dock visade prov på stark organisation och bra huvudspel.

– Första halvlekens anfallsspel var ändå i många stycken bra. Bolltempot på mitten var lite bättre än tidigare, men HIF hade svårt att få till den ”sista passningen”.

Tabelläget:
2. HIF 5M-2V-3O-0F 7-3 9p.
16.
Brage: 5M-0V-2O-3F 1-4 1p.

Nästa match:
Nästa match spelas hemma mot Öster på lördag den 15 maj kl 1700.

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD, 6
Stabil och trygg. Gjorde sig stor när Pllana fick friläge.

ANDREAS LANDGREN, 7 (*)
Fortsätter att visa klass på högerkanten. Hittar bra samarbete med Loeper, utmanar motståndare och håller tätt bakåt. Alert, tappade boll i farligt läge en gång och då var han direkt med och vann tillbaka den.
RAVY TSOUKA, 7
Utnyttjar sin snabbhet och huvudstyrka hela tiden.
Bra.
CHARLIE WEBERG, 6,5
Efter två dominanta insatser blev det ett par misstag för Weberg i defensiven, vilket sänker ett annars bra betyg något. Spelar med stort självförtroende i offensiven.
BÖDVAR BÖDVARSSON, 6
Intrycket kvarstår – Bödvarsson är mycket stabil bakåt, men får inte riktigt till slutprodukten framåt.

BRANDUR HENDRIKSSON, 6,5
Fin första halvlek där han låg bakom mycket offensivt. Mattades i andra.
VLADISLAV KREIDA, 6,5
Större offensivt bidrag i första halvlek än vad vi sett tidigare. Alert och dyker upp där bollen är. Något sämre i andra.

WILHELM LOEPER, 6
Slog många inlägg utan att till ”pricken över i”.
RASMUS JÖNSSON, 6
Bättre än i de senaste matcherna, utan att glänsa. Fyllde på in i straffområdet och hade tre farliga nickar. Inte perfekta, men godkända, avslut.
MAX SVENSSON, 6
Utmanade motståndarna, framför allt i första halvlek. Bra inlägg till Jönsson.
Även han var mindre framträdande i andra halvlek.

VIKTOR LUNDBERG (UT 80), 6
Jobbade hårt, ofta i ett vakuum, längst fram.

Alhaji Gero (In 80, kom in som uppspelspunkt och gjorde lite rostigt intryck, inledde med flera missar, men gjorde det han skulle på hörna från Kreida på slutet, vilket skapade chans för Weberg, men frispark blåstes mot denne) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 5,5
Poäng borta mot välorganiserad motståndare är kanske inte grund för underkänt betyg, men den uteblivna forceringen i andra halvlek gör att betyget går ned strax under gränsen för godkänt. Första halvlek var annars spelmässigt lovande.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
7 min – AVSLUT, IKB: Sellin får bollen i höger ytterposition framför HIF:s backlinje. Han utmanar och skjuter från 18 meter ur höger innerposition. Inga problem för Lindegaard.
8 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter ur höger innerposition från drygt 20 meter. Ett bra, högt, skott som räddas med viss möda av Engdahl.
9 min – MÅLCHANS, HIF: Hendriksson skjuter frispark ur position nära straffområdets hörn, ur vänster ytterposition från 22-23 meter. Bollen dyker farligt ned i ribbans överkant.
18 min – MÅLCHANS, HIF: Brage rensar men Kreida, högt upp på offensiv planhalva nickar in den i straffområdet. Jönsson finns där och spelar bakåt, till Svensson i bra skottläge. Han skjuter från central position från 17 meter. Hårt. Bollen nickas bort av Liljestrand.
20 min – AVSLUT, HIF: Bödvarsson slår inlägg från vänster. Jönsson nickar utanför.
24 min – AVSLUTSFÖRSÖK, IKB: Williams skjuter ur vänster ytterposition efter pass från A Lundin. Tsouka täcker ut bollen till hörna.
28 min – MÅLCHANS, HIF: Efter att Bödvarsson stoppat Brage-kontring slår Svensson vänsterinlägg in i straffområdet. Jönsson nickar från bortre ytan. Engdahl räddar lågt.
29 min – AVSLUT, IKB: Sellin far in i banan från höger och skjuter lurigt skott ur central position från 19 meter. Bollen går strax utanför.
33 min – AVSLUT, IKB: Makasi dyker upp på centralt mittfält och slår ut bollen till Sellin, som springer fram till höger. Han slår inlägg som nickas av Pllana i straffområdet. Lindegaard räddar.
37 min – MÅLCHANS, HIF: Hendriksson slår högerinlägg efter att HIF haft en lång period av tryck på offensiv planhalva. Svensson dämpar i straffområdets bortre del, med litet inlägg till Jönsson framför mål. Han nickar över i mycket bra läge.
39 min – AVSLUT, HIF: Loeper skjuter högt över från 23 meter ur höger innerposition efter undannickad hörna.
41 min – AVSLUT, HIF: Bra kombination där Kreida sticker fram bollen till Svensson, som löper in i banan från vänster. Han skjuter lågt, precis utanför främre stolpen från 17 meter ur vänster innerposition.
41 min – GULT KORT, IKB: Bjarni Mark Antonsson varnas för att ha tacklat Svensson efter att denne skjutit iväg det ovanstående skottet. Sent och fult precis utanför boxen.
43 min – AVSLUTSFÖRSÖK, HIF: Hendriksson skjuter frisparken ur vänster innerposition från 17 meter. Den stoppas av muren, i form av Antonssons huvud.
45+1 min – STRAFFSITUATION, HIF: Hendriksson slår en frispark in emot straffområdet. Lundberg dras i armen av O Lundin och faller i massan av spelare som söker den bortre ytan.
45+1 min – GULT KORT, HIF: Viktor Lundberg knuffar ned Liljestrand i det intermezzo som uppstår efter straffsituationen.

Halvtid – STATISTIK: Avslut: 3-4. På mål: 1-2. Hörnor: 2-1.

55 min – GULT KORT, HIF: Leonard Pllana varnas för att ha filmat när Tsouka stoppat kontring vid mittlinjen.
60 min – GULT KORT, IKB: Noa Williams tvingas tackla Kreida på egen planhalva efter att denne brutit ett uppspel från Liljestrand.
64 min – AVSLUT, HIF: Svensson slår vänsterinlägg i andravåg efter hörna. Landgren skjuter högt över från bortre ytan.
64 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson kommer in i straffområdet till vänster. Spelar snett inåt bakåt till Lundberg, som inte får så bra träff från främre ytan i boxen. Inga problem för Engdahl.
67 min – MÅLCHANS, HIF: Loeper i inläggsposition till höger om straffområdet. Skjuter oväntat – i stolpen.
71 min – AVSLUT, IKB: Williams spelar fram Pllana till vänster i straffområdet. Han skjuter i burgaveln ur snäv vinkel.
78 min – BYTE, IKB: Alexander Johansson IN, Noa Williams UT.
78 min – BYTE, IKB: Niklas Söderberg IN, Anton Lundin UT.
78 min – BYTE, IKB: Andre Kamp IN, Robbin Sellin UT.
78 min – MÅLCHANS, IKB: Kamp vinner boll på mittplan och spelar ut till vänster till Makasi, som direkt slår den i djupled till Pllana till vänster i straffområdet. Fri med Lindegaard försöker han runda denne, men avslutet blir ur för snäv vinkel och  bollen går ut, i burgaveln, till hörna.
80 min – BYTE, HIF: Alhaji Gero IN, Viktor Lundberg UT.
81 min – GULT KORT, HIF: Alhaji Gero springer ned Engdahl på lång boll från Kreida.
87 min – AVSLUT, HIF: Svensson slår inlägg från vänster. Gero nickar på täckande Liljestrand innan han skjuter ur snäv vinkel till höger i målområdet. Bollen täcks ut till hörna.
88 min – MÅLCHANS, HIF: Hörna från Kreida. Gero nickar i farlig position mitt i straffområdet, utan att få så mycket fart i bollen. Weberg vräker sig fram för att styra in den, men Engdahl räddar och får sedan frispark med sig för att Weberg gått in för hårt mot honom.
90 min – MÅLCHANS, HIF: Landgren slår inlägg från central position mot straffområdet efter kort frispark från Hendriksson. Jönsson nickar från vänsterposition. Strax över kryssribban.