Lagbanner
Lundblad: Vårdslöst och oseriöst av SvFF

Lundblad: Vårdslöst och oseriöst av SvFF

Svenska Fotbollförbundets besked blev att HIF-Djurgården ska spelas – trots Coronautbrottet i HIF.

Svensk fotboll är i djup kris. Lågkonjunkturen och coronaviruset har slagit undan benen för verksamheterna och flera klubbar hotas av konkurs i pandemins kölvatten.
 
Av det skälet har man under den senaste tiden drivit på för att under säsongens sista månader kunna ta in ett mindre antal åskådare, med bibehållen social distans. Mottagandet från myndigheter och styrande politiker har varit blandat, men just nu är ett förslag från regeringen om förändrade regler ute på en remissrunda. Folkhälsomyndigheten har föreslagit ett publiktak om 500 personer. Polisen är mer tveksam.  
 
I den här krisen är klubbarna inte bara beroende av myndigheterna och regeringens välvilja, utan även av styrande politiker på kommunal nivå. Det är oftast kommunerna som äger fotbollsarenorna – som i HIF:s fall. Flera allsvenska klubbar har fått hyresrabatter. Och alla allsvenska klubbar, även rika Malmö FF, är på ett eller annat sätt beroende av en god relation till sin hemkommun.
 
På samma sätt är Svenska Fotbollförbundet och klubbarnas organisation Svensk Elitfotboll beroende av en god relation till regering och myndigheter. Svensk Elitfotbolls VD Mats Enquist har varit ute i media och riktat skarp kritik mot Folkhälsomyndighetens fyrkantiga förslag med samma publiktak på alla arenor, oavsett storlek. Han vill även att fotbollen ska bemötas med ”respekt”.
 
Vill man få sådan respekt och gehör är det viktigt att agera på ett sätt som skapar förtroende och intryck av att en seriös verksamhet bedrivs.
 
I det här fallet har HIF gjort det. Man har bett om att få matchen uppskjuten efter att fyra corona-fall konstaterats i A-laget och minst sex stycken konstaterats i U-laget. Gårdagens träning ställdes in. Detta i linje med Smittskydd Skånes rekommendation. HIF framstår som en seriös samhällsaktör.
 
Vad gör då Svenska fotbollförbundet i detta avgörande skede? Jo, tävlingskommittén avvaktar och funderar i 22 timmar efter att HIF lämnat in sin hemställan om att skjuta upp matchen. Mindre än fyra timmar före avspark kommer sedan besked om att matchen ska genomföras. I strid med Smittskydd Skånes rekommendation, under brinnande pandemi.
 
Ett mer effektivt sätt att kasta bort det förtroende man har i övriga samhället är svårt att föreställa sig.
 
Sverige och Europa är inne i ett läge med ökande smittspridning. Terminsstarter för gymnasieskola och universitet gör läget i dessa veckor än mer avgörande inför höst och vinter, den period då vi vet att Coronaviruset trivs som bäst.
 
Fotbollen signalerar tydligt att man skiter i detta. Intrycket omgivningen ges blir att fotbollen inte bryr sig om de konsekvenser som riskeras med potentiellt ökad smittspridning och de dödsfall som kan följa av detta. Varför ska myndigheter och politiker ta en sådan samhällsaktör seriöst? Sponsorer agerar heller inte frikopplat från detta: Varför ska etablerade företag i en samhällsekonomisk kris pumpa in pengar i en verksamhet med skamfilat rykte?
 
Och hur kunde det ta så lång tid att komma fram till ett besked? Att en sådan här situation skulle uppstå någon gång under säsongen var både sannolikt och väntat – rimligen borde man då vetat hur man skulle agera? Hur stor är risken att något liknande skett i exempelvis Tyskland eller Storbritannien?
 
Över hela Fotbollseuropa ställs matcher in för att mota Olle i grind och hindra Coronautbrott. I Sverige drar fotbollförbundet istället fram som en ångvält och kräver att matcher ska spelas trots att HIF just nu av allt att döma är en smitthärd. Och hur kul är det för Djurgårdens spelare att spela en sådan match? Risken är så klart inte obefintlig att någon spelare i laget smittas.
 
Jag lutar åt att det mest ansvarsfulla agerandet från HIF:s sida i det här läget vore att lämna walk over. Det hade också kunnat ge klubben välbehövlig goodwill. Dock riskerar klubben i så fall, såvitt jag förstår fotbollförbundets tävlingsbestämmelser, att bli tvångsnedflyttade, så jag förstår att det kanske inte är något realistiskt tillvägagångssätt.
 
Det är lätt att klaga på de styrande i svensk fotboll och framför allt Svenska fotbollförbundet har fått ta emot mycket osaklig kritik genom åren. Men den här situationen har SvFF och Sef inte visat sig mogna att hantera. Respekten för den svenska fotbollen ökar inte. Den kan knappast vänta sig att tas på större allvar framöver

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2020-08-30 12:40:37
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"