Lagbanner
Lundblad: Till slut blev det ett misstag för mycket
Flera år präglade av felbeslut och misstag ledde till att mörkret idag slutligen sänkte sig över Olympia.

Lundblad: Till slut blev det ett misstag för mycket

Droppen urholkar stenen. Till slut blev det ett misstag för mycket. En usel säsong avslutades med en sista sekvens av felbeslut och i de skälvande slutminuterna av det allsvenska kvalet beseglades HIF:s öde. En 24 år lång allsvensk sejour är över. HIF flyttas ned till Superettan.

Det ska ganska mycket till för att ett lag som har kvalitet nog att slå AIK och Malmö FF hemma på våren ska flyttas ned.

Och trots alla snedsteg på vägen – konstgräsdebaclen i våras, den tappade ledningen hemma mot Gefle, den tappade ledningen borta mot Gefle, Tomer Chencinskis och Frederik Helstrup Jensens haveri mot Djurgården, en missad markering mot Kalmar, Mikael Dahlbergs karriärs sämsta straff mot J-södra, självmålssjabblet i Halmstad och den orsakade straffen idag – trots alla de här misstagen, kunde HIF till slut klarat sig kvar i allsvenskan.

Men till slut bjöd det här mentalt svaga och ojämna laget på ett par minuters bristande fokus för mycket.

I sekvenserna efter kvitteringen i den 87:e minuten verkade HIF fortsätta attackera desperat och med högt risktagande – trots att man i det läget bara var minuter från en förlängning där bortamålsregeln inte hade gällt.

Halmstad bjöds på omställningar och till slut vände Marcus Mathisen bort Johan Mårtensson, ingen fanns för att ge understöd och pang – ett sista misstag hade begåtts på planen. 1-2.

Ett sista misstag, med 0,1% kvar av säsongens totala speltid, blev slutligen ett misstag för mycket.
 
Några ögonblick senare blåste Stefan Johannesson i pipan och HIF var inte längre ett allsvenskt lag. Sedan fick vi skandalscenerna efteråt, möjliggjorda av vad som framstår som ett totalt säkerhetshaveri. Ett till i raden av misstag som begåtts utanför plan i den här klubben de senaste åren.

Nu väntar minskade TV-intäkter. Enligt Helsingborgs Dagblad riskerar sponsorer försvinna. I Aftonbladet rapporteras om ett möjligt intäktsbortfall i storleksordningen 15 miljoner. Det finns inget eget kapital att täcka upp med. HIF måste banta. Rejält.

Publikmässigt fanns det skäl att hoppas på att året i superettan skulle kunna ge en positiv effekt, som degraderingen gjorde för exempelvis Malmö FF och Djurgården år 2000. Men med tanke på de scener som utspelade sig inför 11000 åskådare och fler TV-tittare efter slutsignalen känns det som att det kan bli hur som helst med det. Kom till exempel ihåg hur upploppen under allsvenska premiärhelgen 2014 påverkade HIF:s publiksnitt.

Frågetecknen är fler än så. Blir Jordan kvar? Vilka av de andra tongivande spelarna blir kvar? Vilka mindre önskvärda spelare blir man inte av med? Hur mycket övrig personal tvingas HIF göra sig av med? Stannar manager Henrik Larsson kvar, eller ska både ny tränare och sportchef in? Stannar ordförande Sten-Åke Tjärnlund kvar? Övriga styrelsen?

Flera säsonger av usla beslut utanför plan ledde till en säsong som på plan präglades av mental svaghet, ständiga spelmässiga misstag och uddamålsförluster. Idag kulminerade allt och domen skrevs under ett par ödesdigra minuter. 24 år av allsvenskt spel är över.

Förra gången HIF åkte ur högsta serien tog det 24 år innan man lyckades ta sig tillbaka. Ska det bli någon återkomst till allsvenskan den här gången krävs det uppstramning på väldigt många håll.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2016-11-20 21:36:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"