Lagbanner
Lundblads fem intryck från HIF-DIF 3-1: HIF vann matchen som inte borde spelats

Lundblads fem intryck från HIF-DIF 3-1: HIF vann matchen som inte borde spelats

Gustav Lundblads fem intryck från HIF:s starka segermatch.

1. HIF vann matchen som inte skulle spelats
Trots ett större coronautbrott i klubben och stark rekommendation från de smittskyddsansvariga i Region Skåne, tvingades HIF spela dagens match mot Djurgården. Hade man lämnat walkover hade man riskerat nedflyttning från allsvenskan.

Hur svensk fotboll ska kunna ta sig ur det hörn man målat sig in i med det här beslutet återstår att se, men det var ingenting som HIF-spelarna funderade på i eftermiddags.

Elva rödblå hjältar klev ut och genomförde en av säsongens starkaste insatser – trots tio A-lagsspelare borta, varav minst fyra med fastställd coronasmitta.

HIF vann rättvist mot regerande mästarna Djurgården och nu är det bara att hoppas att inte ytterligare spelare i laget konstateras smittade och att inga spelare i motståndarlaget smittades under matchen. Skulle så ske är läget för den ekonomiskt pressade allsvenska fotbollen än mer allvarligt än vad det redan är, men HIF gjorde åtminstone inför matchen vad man kunde för att den risken inte skulle behöva tas.

2. Har Mellberg hittat rätt?
Att göra ett sådant konstaterande efter en välfungerande match är kanske lite övermaga, men med dagens 5-3-2-formation hittade HIF en bättre balans än tidigare.

Hittills är berättelsen om HIF i allsvenskan 2020 ungefär den här: Under inledningen av säsongen försökte man sig på ett spel man inte behärskade, man gick över till ett defensivt 4-4-2 med långbollar för att få grunderna på plats, fick successivt allt mer igång offensiven, men kollapsade sedan defensivt på individuella misstag i ett par matcher. Senast mot AIK försökte man på nytt spela ett fanatiskt kortpassningsspel och man blev avklädda av en defensivt tung motståndare.

Idag var formationen ungefär densamma som mot AIK (5-3-2 istället för 5-2-2-1), men nu hittade HIF ett sätt att spela anfallsspel med variation. Man kunde slå långt mot den brutale Anthony van den Hurk, men också spela sig upp via spelare som Martin Olsson, Mix Diskerud, Rasmus Jönsson och Brandur Hendriksson.

Variationen syns också när vi tittar på de tre målen. Det första kom till efter en aggressiv bollvinst av Anthony van den Hurk, det andra efter ett långt, etablerat, anfall och det tredje på en hörna. Efter bara två spelmål på sex matcher slog HIF till med två sådana i en och samma match.



3. Rasmus Jönsson och Brandur Hendriksson kom igång
Rasmus Jönsson och Brandur Hendriksson är kanske de två spelare i truppen med störst kreativ potential på sista tredjedelen. Under stora delar av säsongen har de båda famlat efter formen och kommit fel i matcherna. Jönsson har sett ut att söka självförtroende och när HIF spelat defensivt har han inte kunnat utnyttja sina största styrkor. Hendriksson har också haft problem när innermittfältet mest haft som uppgift att skydda den egna backlinjen.

Idag ställde duon upp på varsin sida om mittfältsbläckfisken Mohammed Abubakari – och då lossade det.

Hendriksson hittade kombinationer med den pigge Joseph Ceesay och tog sig fram till skottlägen jämnt och ständigt. Jönsson flöt fram med bollen och stod för ett klassavslut när han skickade in kvitteringen. Samtidigt städade Abubakari ständigt upp bakom de båda och gav dem utrymme att kliva fram i offensiven.

Det var också Hendriksson som stod för hockeyassissten till 2-1-målet då Martin Olsson gjorde en av sina två målgivande passningar idag.



4. Ceesays debut
Kebba Ceesay fick gå in på Jakob Voelkerling Perssons plats i backlinjen och löste sin HIF-debut på ett bra sätt. Av senaste veckans tre nyförvärv var det bara Ceesay som vi fick se, Shkodran Maholli och Marcus Olsson satt kvar på bänken matchen igenom. Ceesay stod upp bra där bak och gjorde att både Mix Diskerud och Martin Olsson kunde gå fram i HIF:s anfall. När Olsson vid ett tillfälle i första halvlek snöpligt tappade bollen till Magnus Eriksson och riskerade en målchans stängde den nye mittbackskollegan till resolut.

Detta var för övrigt första gången sedan den sjätte omgången, då en skadad Erik Figueroa utgick i halvtid borta mot Djurgården, som HIF startade med en helt utpräglad mittback i försvarslinjen (Voelkerling är ju även en duglig defensiv mittfältare). Förhoppningsvis kan den milstolpen innebära starten på en period av större defensiv stabilitet för HIF.

På tal om Kebba Ceesay så gjorde för övrigt även HIF:s andra Ceesay, Joseph, en riktigt fin första halvlek. Han dominerade på sin högerkant och visade både mod och skicklighet när han tog bollen och dribblade sig rakt in i Djurgårdens straffområde. Här fick HIF ytterligare en ingrediens som saknats på sistone: Genombrottskraften och frejdigheten på den sista tredjedelen.



5. Optimism i botten
HIF:s seger gör att Nordvästskåne för första gången på länge kan tillåta sig att känna lite optimism. Förhoppningsvis har man trots att dagens match spelades lyckats låsa in smittoutbrottet och med den insats HIF bjöd på idag så känns det med ens bättre inför nästa omgångs ödesmatch mot Nanne Bergstrands Kalmar FF.

HIF lyfter med dagens tre poäng till kvalplats och vid vinst mot Kalmar är man faktiskt uppe på det klassiska klara-sig-kvar-poängsnittet på en per match.

Läget i tabellen är så klart fortfarande mycket utsatt. Men den totala paniken, som började sippra fram efter förlusten mot AIK och virusutbrottet, trycks nu åtminstone tillfälligt tillbaka.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2020-08-30 17:54:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"