Lundblads fem intryck från MFF-HIF: Klasskillnad i Skåne trots gedigen HIF-insats

Gustav Lundblads fem intryck från Malmö-HIF.

1. Klasskillnad i Skåne
Derbyt påminde om de flesta vi sett sedan HIF:s senaste storhetstid tog slut 2013. Malmö var klasser bättre i straffområdena och vann klart och tydligt – trots att HIF ”stod upp” och la ned en stor kampinsats.

Idag var man skickliga på att störa Malmös stora och starka anfallsspelare Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin. Man lockade upp motståndarna högt när man hade bollen och var sedan bra på att vinna dueller på de längre bollarna. Under perioder hade man fina anfallssekvenser och i början av andra halvlek hade man faktiskt Malmö i gungning.

Men i de farliga ytorna hade man väldigt få lägen och det var egentligen bara Max Svensson, utöver Anthony van den Hurks kyliga straff, som på allvar hotade i det offensiva straffområdet.

Samtidigt lyckades Malmö göra fyra mål – trots att HIF under stora delar av matchen alltså försvarade sig väldigt bra, och trots att Alexander Nilsson på nytt gjorde en stormatch.

2. Alexander Nilsson fortsätter att leverera
Han är onekligen ett riktigt fint fynd som HIF gjort i IFK Hässleholm, Alexander Nilsson.

Med Anders Lindegaard och Kalle Joelsson skadade gick tredjekeepern in i mål för tredje gången och precis som senast mot Hammarby var han bäst i laget. Idag stod han för sju räddningar och det är svårt att lasta honom för något av målen. Alexander Nilsson höll nere siffrorna i det här derbyt. Och fram till i år hade han bara spelat seriespel på division 2-nivå.

3. Ödesdigra misstag
Skillnaden mellan toppen och botten av allsvenskan kunde idag illustreras av individuella misstag i avgörande situationer. HIF hade en mycket farlig kontring på gång när Armin Gigovic helt misslyckades med den avgörande passningen i en tre-mot-tre-situation utanför Malmös straffområde. Istället kontrade MFF och det hela ledde fram till den situation där Franz Brorsson slog in viktiga 2-1. Målet möjliggjordes typiskt nog dessutom av tafatt duellspel inne i straffområdet.

På liknande sätt kan vi illustrera skillnaden mellan toppen och botten med att HIF inte fick ut något alls av sin fina period i början av andra halvlek. Man vann dueller, slog in farliga bollar mot straffområdet, tog över bollinnehavet i farliga lägen – utan att få någon målchans. Istället stod Isaac Kiese Thelin stor och stark  i HIF:s straffområde när bollen kom in i det. Han vann luftduellen med Adam Eriksson och det hela ledde fram till en hörna där HIF återigen inte städade framför det egna målet och Anel Ahmedhodzic skickade in 3-1 från nära håll.

4. Märklig domarnivå
Å andra sidan borde väl Malmö inte fått slå den där 3-1-hörnan, efter att Brandur Hendriksson tydligt dragits ned i straffområdet i samma yta som Ola Toivonen nickade fram assisten ifrån.

Och Toivonen borde kanske inte ens fått vara kvar på plan, efter den ytterst fula stämplingen på Jakob Voelkerling Persson ett par minute tidigare.

Domare Andreas Ekberg framträdde rakryggat i TV-studion efter matchen, men nog hade han tydligare kunnat medge att Toivonen borde straffats hårdare för den incidenten?

I första halvlek fick dessutom båda lagen varsin hårt dömda straffar, vilket var märkligt sett till den betydligt mer generösa domarnivån i andra situationer.

5. Tonåringarna!
Utöver guldklimpen Armin Gigovic, 18, som kanske är nära övergång till Serie A och supertalangen Alex Timossi, 19 (inhoppare idag), hade HIF ytterligare två mindre kända tonåringar på planen.

19-årige Jakob Voelkerling Persson var tillbaka på allvar efter sin skadefrånvaro och gjorde sin tredje allsvenska start. Den lika gamla Assad Al Hamlawi gjorde sin andra allsvenska start.

Den orutinerade duon bad verkligen inte om ursäkt för sig i karriärernas första derbymatch.

Bägge gick in stenhårt i duellerna och vann mycket närkamper och bollar från Malmös betydligt mer rutinerade och namnkunniga spelare. Al Hamlawi visade på nytt upp sin fina bollbehandling under press och Voelkerling Persson har en hårdhet och smartness som för tankarna till en ung Andreas Granqvist.

För övrigt är bägge de här spelarna alltså födda år 2000. HIF är idag uppenbarligen numret mindre än Malmö FF på många plan, vilket inte minst 4-1-resultatet visar. Men det kan vara värt att minnas att när Al Hamlawi föddes den 22 oktober 2000 så låg Malmö i superettan och HIF skulle två dagar senare spela 0-0 borta mot Bayern München i Champions League. Storhetstider och perioder av nedgång varar inte för evigt i fotbollen.

Det är kanske en klen tröst för HIF:are ikväll, men någonstans där framme väntar ljusare dagar. Kanske med Assad Al Hamlawi och Jakob Voelkerling Persson i huvudroller.