Lagbanner
Lundblads sex intryck från Hammarby-HIF: Hur tusan lyckades HIF med detta?

Lundblads sex intryck från Hammarby-HIF: Hur tusan lyckades HIF med detta?

Gustav Lundblad kommenterar HIF:s 2-2-match i Stockholm.

1. Hur tusan lyckas HIF med detta?
För två veckor sedan kom HIF till spel med fem A-lagsspelare borta på grund av coronaviruset, till en match som inte borde spelats. Då slog man regerande mästarna Djurgården med 3-1.

Idag var hela seriens kanske mest värdefulla spelare för sitt lag, Martin Olsson, skadad. Mohammed Abubakari, HIF:s bäste mittfältare i år, var avstängd. Och dessutom fick Alexander Nilsson kasta in handduken och ge plats för fjärdemålvakten, 17-årige Ian Pettersson.

Trots det gick HIF och tog en poäng i den på pappret svåraste bortamatchen i hela serien, mot det offensivt starka Hammarby.

De grönvita är visserligen inte lika bra som i fjor, men kom från två imponerande offensiva insatser och presterade under 60 minuter idag en lika vass anfallsfotboll som 2019.

Att HIF fick med sig ett nytt bra resultat mot ett topptippat Stockholmslag, trots absurda förutsättningar, är riktigt imponerande.



2. Bottenstriden rasar
Lika mycket som dagens vunna poäng var imponerande, så var de två tappade hemma mot nästjumbon Kalmar i onsdags nedslående.

Faktum är ju att om HIF vunnit den matchen och förlorat idag så hade man haft en poäng mer och dessutom haft två poängs större marginal till Kalmar på nedflyttningsplats.

Det är kanske inte den mest positiva vinkeln på dagens fina insats, men HIF är fortfarande i den allsvenska bottenstormens epicentrum, med en tredjedel av säsongen kvar att spela. Att IFK Göteborg vann idag, borta mot Falkenberg, gör att de blåvita rycker undan från HIF med två poäng, men så klart också att marginalen till sistaplacerade FFF ökar.

Resultatet mellan AIK och Malmö FF, som just nu drar igång på Eleda Stadion, blir så klart också mycket intressant att följa för HIF. Liksom hur det går mellan Mjällby och Varberg samtidigt.

Läget just nu i botten:
8. Östersund 25
9. Mjällby 24
10. Varberg 23
11. Örebro 23
12. IFK Göteborg 20
13. HIF 18
14. AIK 17
15. Kalmar FF 15
16. Falkenberg 13

3. Super Max!
Ett mål och en assist idag för Max Svensson, som följde upp en bra match mot Kalmar med ännu en idag. Efter en mycket ojämn och, ja, blek, säsong så verkar HIF:s poängkung 2019 vara rejält på gång. Han lyckades med det mesta han företog sig idag och till skillnad från i onsdags så hittade han ett riktigt bra samarbete med van den Hurk. Super Max kan bli helt avgörande för HIF:s möjligheter att klara sig kvar i allsvenskan.



4. Comebacken
Ett länge efterlängtat inhopp. Det kan man lugnt säga att Andreas Landgrens 25 minuter på Tele 2:s konstgräs var.

Det hade gått 391 dagar sedan den där hemska korsbandsskadan mot IFK Göteborg när HIF:s bästa spelare förra sommaren klev in på planen istället för Armin Gigovic i den 65:e minuten.

Landgren såg verkligen inte ringrostig ut. Han tog stort defensivt ansvar framför egna backlinjen, med ett innermittfält bestående av honom och de betydligt mer offensiva Rasmus Jönsson och Max Svensson.

Om han under de närmaste veckorna kan hitta tillbaka till något som påminner om förra årets form har HIF ännu ett verktyg som kan bli avgörande i bottenstriden. Dagens inhopp gör att förhoppningarna om det stärks.



5. Passningen
40 meter lång, var den kanske. Rasmus Jönssons kontrollerade markstrykare öppnade upp hela Hammarbys planhalva och serverade Max Svensson och Alex Timossi det läge som de utmärkt förvaltade till 2-2.

Fyra spelare slogs ut av den här bollen. Fem om man även räknar med Hammarbys mittback Rickard Magyar som hamnade på efterkälken mot den framlöpande Svensson.

Kanske var det här årets passning i HIF. Efter en lika blek första säsongshalva som Svenssons är även Jönsson på allvar på gång in i allsvenskan 2020.

Se där, ännu något som talar för HIF i bottenstriden.



6. Ian Pettersson var bra – igen
Med Alexander Nilsson ny på den långa skadelistan blev 17-årige Ian Pettersson blev fjärde målvakt att få speltid i årets allsvenska.

Det blev inte samma klang- och jubelföreställning som i debuten mot Sirius förra sommaren (sju räddningar, hållen nolla och tre poäng blev det den gången), men Pettersson gjorde en fin insats i sin andra allsvenska match och var klart godkänd. Totalt blev det fem räddningar, varav två kvalificerade, och enda anmärkningen man kan göra är väl att han lämnade retur på Aron Johannssons oväntade distansskott. Målen kunde han knappast göra något åt.

HIF har ett imponerande djup på målvaktspositionen och i Ian Pettersson kan Målvakternas klubb ha ännu en profil mellan stolparna i vardande.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2020-09-13 18:28:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"