NIF-HIF 2-2: Referat och spelarbetyg

HIF fick bara med sig en poäng från Borås. Rasmus Jönsson räddade en poäng med sin kvittering på tilläggstid.

SUPERETTAN, OMGÅNG 23
Borås Arena, onsdag 29 september 2021, kl 1900:

Norrby–HIF 2–2 (1–0)
1-0 Viktor Bergh (30, assist Johan Brannefalk), 1-1 Wilhelm Loeper (80, assist Rasmus Jönsson), 2-1 Bubacarr Jobe (89, assist Nikola Tkalcic), 2-2 Rasmus Jönsson (90+1, assist Wilhelm Loeper)
Publik: 494

HIF (4-4-1-1): Anders Lindegaard – Victor Blixt, Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson – Wilhelm Loeper, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Adam Kaied (Rasmus Karjalainen, 57) – Benjamin Acquah – Assad Al Hamlawi (Dennis Olsson, 72).

Ej använda avbytare: Kalle Joelsson (mv), Emil Hellman (b), Casper Widell (b), Vladislav Kreida (mf), Noel Mbo (fw).

Skadade/avstängda: Viktor Lundberg (mf/fw, avstängd), Anthony van den Hurk (fw, avstängd), Andreas Landgren (b/mf, skadad), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, knäskadad), Victor Göransson (mf, återhämtar sig från hjärnskakning).

Övriga spelare: Alexander Nilsson (mv), Alhaji Gero (fw).

Norrby (4-4-2): Adam Cajtoft – Johan Brannefalk (Nikola Tkalcic, 75), Nicklas Savolainen, Fredrik Lundgren (Alexander Salo, 24), Viktor Bergh – Robin Strömberg (William Milovanovic, 75), Nino Osmanagic, Ivo Pekalski, Dijan Vukojevic – Luis Argudo (Bubacarr Jobe, 70), Rasmus Örqvist.

Ej använda avbytare: Hampus Falk (mv), Felix Gustafsson, Wilhelm Ärlig.

Före matchen:
– Tre dagar efter den tunga förlusten mot Öster väntade toppmöte borta mot Norrby för HIF.

– Ett brandskattat HIF saknade avstängda Anthony van den Hurk och Viktor Lundberg, samt en skadad Andreas Landgren.

Senaste matcher:
Efter en stark 3-0-vinst hemma mot J-Södra kom HIF verkligen ned på jorden när Öster 2-1-vann i Växjö i söndags. HIF skapade visserligen många chanser men gjorde sammantaget en ojämn insats. Det var lagets första förlust i serien på åtta matcher.

Norrby som länge låg på direktuppflyttningsplats till allsvenskan hade tappat fart i tabellen och inte vunnit på sju matcher. Närmast kom man från bortaförlust (0-1) mot Landskrona.

Laguttagning:
Med viktige van den Hurk avstängd fick Benjamin Acquah komma in från start i en tillbakadragen anfallsroll bakom Assad Al Hamlawi. Charlie Weberg, avstängd senast, var tillbaka och förpassade Casper Widell till bänken. I Andreas Landgrens frånvaro fick 18-årige Victor Blixt, ny i sommar från Österlen, göra sina första minuter i A-laget. På bänken fanns Noel Mbo med för första gången på flera veckor.

Tabelläget:
2. HIF
 22M-11V-6O-5F 33-17 39p.
6. Norrby: 22M-9V-7O-6F 28-22 34p.

Väder:
Det var cirka 11 grader och regnigt i Borås vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
Redovisningen av bollinnehav och avslut säger ganska mycket om hur första halvlek såg ut. Norrby hade bara 34% av bollen, men vann avsluten med 7-2. Att man gjorde halvlekens enda mål var logiskt och rättvist, både sett till spelet och skapade chanser.

HIF hade ofta ett etablerat spel på offensiv planhalva, men man hade mycket svårt att få till de svårare passningarna och anfallen avbröts hela tiden innan de hann bli farliga. Lagets enda riktiga målchans kom i den tredje minuten då Wilhelm Loeper sköt ett inåtskruvat skott från straffområdeshörnet, som smet precis utanför stolpen.

Norrbys Dijan Vukojevic kom till desto fler chanser. Han tvingade Anders Lindegaard till en stark räddning när han blev fri i boxen i den 16:e minuten i och sköt sedan utanför tomt mål på sin egen retur. I halvlekens slutminut cykelsparkade han stenhårt på ett inlägg från Luis Argudo, men på nytt var Lindegaard i vägen. När Lindegaard sedan var nere för räkning fick Rasmus Örqvist chansen från nära håll, men namnen Jönsson gjorde en handbollsräddning och stoppade bollen med ena foten.

Mer framgångsrik var Vukojevic som framspelare. I den 30:e minuten spelade han snyggt över bollen till höger in straffområdet där Johan Brannefalk skickade in bollen på bortre stolpen där en omarkerad Victor Bergh kunde göra 1-0.

Andra halvlek:
HIF kom fram bättre på den sista tredjedelen i den andra halvleken, och efter en kvart kom man igång på allvar med ett högre tryck på Norrby och avsluten började dugga tätt. På ett ganska folktomt Borås Arena var det bara allt högljuddare HIF-fans som hördes och di röe började få vittring på kvittering.

Den mörka sanningen är dock att när Rasmus Jönsson serverade Wilhelm Loeper som fint lyfte in 1-1 i den 80:e minuten, så var det, förutom ett konstmålsförsök av samme Jönsson, lagets första riktiga chans sedan samme målskyttens nämnda skott i matchinledningen. Och då hade redan ett ständigt kontrande Norrby genom Vukojevic haft två frilägen i halvleken.

Efter kvitteringen släppte även Norrby alla bromsar och inhopparen Dennis Olsson fick yta och sköt i stolpen. Hemmalaget skapade sedan chans på chans och återtog i den 89:e minuten ledningen när Bubacarr Jobe drog nytta av att Bödvar Bödvarsson styrt ett högerinspel från Nikola Tkalcic.

HIF svarade på nytt. Målskytt och framspelare var de omvända jämfört med 1-1-målet när Wilhelm Loeper längs marken spelade in bollen från höger till Rasmus Jönsson som sköt in 2-2 från främre ytan.

Summering:
– Matchen slutade 2-2 – och det var två mycket missnöjda lag som gick av banan efter slutsignalen. HIF gjorde en av säsongens svagare insatser och om serieledande Värnamo vinner mot Västerås imorgon är man sex poäng före di röe. Norrby å sin sida missade en gyllene chans att närma sig toppen av tabellen.

– Tack vare att både Landskrona BoIS och Trelleborg förlorade sina samtidiga matcher är det nu tre poängs marginal mellan serietvåan HIF och fjärdeplatsen i tabellen.

– I nästa match väntar trean GIF Sundsvall (2-0 mot TFF idag) på Olympia.

Tabelläget:
2. HIF
 23M-11V-7O-5F 35-19 40p.
6. Norrby: 23M-9V-8O-6F 30-24 35p.

Nästa match:
På söndag kl 15 tar HIF emot GIF Sundsvall på Olympia. Det blir den första matchen sedan slutomgången av allsvenskan 2019 utan publikrestriktioner.

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD, 7,5 (*)
När HIF:s kontringsförsvar kapsejsade fick Lindegaard visa sin kvalitet med flera fina parader.

VICTOR BLIXT, 6
Kastades rakt in i hetluften när Landgren tvingades avstå spel. Debut i superettan för nyförvärvet från Österlen, som tog för sig offensivt. Redan i första minuten hade han ett ”skottinlägg” som Cajtoft tvingades plocka ned. Defensivt vägde han lite lätt och framför allt i första halvlek kom han fel i positionerna ibland. Vägde upp det med frejdig offensiv som ibland var naiv (som när han passade offside-stående Jönsson), men ibland också ledde till fina inlägg. Andraassist på 2-2-målet. Sammantaget godkänt betyg – vilket får sägas vara en bra debut!
RAVY TSOUKA, 5
Stod för andra matchen i rad en fladdrig insats där han blandade bra defensiva aktioner med mindre bra sådana. Såg ut att stå på hälarna vid 2-1-målet. Kunde inte utnyttja sin fart för att bryta det fina inspelet som ledde till 1-0.
CHARLIE WEBERG (K), 5
Hade en jobbig första halvlek där han slog bort många passningar. Kändes inte särskilt stabil bakåt heller idag. En av få underkända insatser av Weberg i år.
BÖDVAR BÖDVARSSON, 5,5
Framåt hände det inte så mycket och för ovanlighetens skull kändes Bödvarsson även lite svajig i det defensiva.

WILHELM LOEPER (UT 79), 7
När HIF under långa perioder av matchen uppträdde tafatt i anfallsspelet kunde man åtminstone ibland lita till Loepers högerfot. Han har en högre lägstanivå än många i omgivningen och trots att även Loeper stod för bolltapp och missförstånd så blir det ofta bra ändå när han får bollen på offensiv planhalva. Idag var dessutom avsluten, i år ofta långt ifrån lika bra som inläggen, riktigt bra. Såg till att HIF fick med sig en poäng trots chansmässigt underläge.
BRANDUR HENDRIKSSON, 5
Märkligt anonym insats för Hendriksson. För bara en vecka sedan såg det ut som att han ”knäckt koden” och etablerat sig som en toppspelare på den här nivån, men har nu haft två svagare insatser i följd. Blixtrade till ibland, som när han lättade fram bollen till Karjalainen före Olssons stolpskott, men det var inte tillräckligt ofta idag.
RASMUS JÖNSSON, 6,5
Enigmatisk insats av Jönsson som för andra matchen i rad stod för många bolltapp och sämre aktioner med boll. Men han låg också bakom väldigt mycket av det HIF skapade framåt. Och när vi summerar 2-2-matchen gör vi det med ett Jönsson-mål och en Jönsson-assist. Flera bra defensiva aktioner också.
ADAM KAIED (UT 57), 5
Kom aldrig in i den här matchen.

BENJAMIN ACQUAH, 6
Första startmatchen på ett tag. Visade på nytt upp prov på sin goda tekniska förmåga från ny position som offensiv mittfältsspets. Ingen dominant insats, men knappt godkänd.

ASSAD AL HAMLAWI (UT 72), 5
Är inte formtoppad just nu. Även om HIF hade problem i passningsspelet fanns tillräcklig leverans för att Al Hamlawi åtminstone skulle kommit till någon målchans i den här matchen. Spelade bort enkla bollar och såg ut att inte kugga i perfekt med lagkamraterna idag.

RASMUS KARJALAINEN (IN 57), 6
Spelade med lite mer självförtroende än vad som ofta varit fallet tidigare i år.

Dennis Olsson (In 72, visade sin poängproduktionspotential med blixtrande stolpskott) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 4,5
HIF gjorde en svag insats. Man uppträdde lojt i passningsspelet i första halvlek och bjöd matchen igenom Norrby på kontringslägen. Defensiven var inte särskilt fokuserad heller. Plus så klart för att man ändå jobbade sig in i matchen före 1-1-målet och för att man lyckades norpa en poäng.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
3 min – MÅLCHANS, HIF: Acquah passar till Loeper i höger innerposition. Han skjuter från 20 meter. Precis utanför bortre stolpen.
16 min – MÅLCHANS, NIF: Tsouka stöter högt upp på offensiv planhalva när Norrby erövrat boll. Istället slås lång boll till Strömberg i höger ytterposition utanför straffområdet. Han spelar över bollen till Vukojevic på andra kanten. Han skjuter från 15 meter ur vänster innerposition. Lindegaard gör stark räddning.
16 min – MÅLCHANS, NIF: Vukojevic skjuter över när han får tomt mål på returen.
24 min – BYTE, NIF: Alexander Salo IN, Fredrik Lundgren UT.
30 min – MÅL, HIF: Vukojevic vinner boll i vänster innerposition i duell med Blixt. Han spelar cross över till Brannefalk till höger i straffområdet. Han slår lågt inlägg och på bortre stolpen finns Victor Bergh som omarkerad slår in 1-0 från nära håll.
31 min – GULT KORT, NIF: Luis Argudo varnas efter målet.
40 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson avslutar längre anfall med skott från vänster innerposition från 20 meter. Utanför.
45 min – AVSLUT, NIF: Pekalski skjuter högt över ur höger innerposition på andrabollssituation efter hörna.
45+4 min – MÅLCHANS; NIF: Argudo slår inlägg snett inåt bakåt från högerläge i boxen. Vukojevic till vänster i straffområdet cykelsparkar hårt från 13 meter. Lindegaard räddar.
45+4 min – MÅLCHANS, NIF: Örqvist får chansen från ett par meter på returen. Jönsson täcker skottet framför mållinjen.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 34%-66%. Avslut: 7-2. På mål: 4-0. Hörnor: 2-1.

48 min – AVSLUT, HIF: Blixt tar med sig bollen framåt och slår flackt inlägg från höger ytterposition. Cajtoft tvingas rädda.
52 min – MÅLCHANS, NIF: HIF tappar bollen i uppspelsfasen och det leder till en chans för Vukojevic i straffområdet. Fri med Lindegaard, under bevakning av Blixt, missar han bollen när han får den via ett högerinlägg från Örqvist.
53 min – AVSLUT, HIF: Jönsson gör en dragning i central position och skjuter från 19 meter. Långt utanför.
57 min – BYTE, HIF: Rasmus Karjalainen IN, Adam Kaied UT.
63 min – AVSLUT, HIF: Blixt avslutar tidigt när han får bollen i höger innerposition. Från 20 meter. Långt utanför.
70 min – BYTE, NIF: Bubacarr Jobe IN, Luis Argudo UT.
72 min – MÅLCHANS, HIF: Jönsson konstlyfter boll från högerläge från 12-13 meter. Bollen går över Cajtoft, men går förbi bortre stolpen.
72 min – BYTE, HIF: Dennis Olsson IN, Assad Al Hamlawi UT.
75 min – BYTE, NIF: William Milovanovic IN, Robin Strömberg UT.
75 min – BYTE, NIF: Nikola Tkalcic IN, Johan Brannefalk UT.
77 min – AVSLUT, NIF: Milovanovic skjuter från 20 meter ur vänster innerposition. Lindegaard räddar.
80 min – MÅLCHANS, NIF: Vukojevic frispelas i straffområdet med fin boll från Bergh. Lindegaard gör strålande fotparad.
80 min – MÅL, HIF: Kontring. Jönsson i höger innerposition spelar ut bollen till höger i straffområdet till Wilhelm Loeper, som lyfter in 1-1.
82 min – AVSLUT, NIF: Vukojevic avslutar ur vänster ytterposition. Inga problem för Lindegaard.
83 min – MÅLCHANS, HIF: Fin lyftning av Hendriksson i djupled till Karjalainen utanför straffområdet. Han dämpar den till Olsson, som skjuter i stolpen från 19 meter ur vänster innerposition.
85 min – MÅLCHANS, NIF: Kontring efter HIF-hörna. Milovanovic får bollen i farligt läge vid straffområdeslinjen, men Blixt täcker hans skott. Istället studsar bollen till fri Jobe till höger i boxen. Han avslutar utanför. Stor chans.
88 min – MÅLCHANS, NIF: Bergh slår vänsterinlägg. Vukojevic nickar mitt i straffområdet. Precis utanför.
89 min – MÅL, NIF: Vukojevic i höger innerposition i straffområdet, passar i djupled till Tkalcic. Han slår ett inlägg längs marken, som styrs av Bödvarsson och ger Bubacarr Jobe chansen från nära håll. 2-1.
90+1 min – MÅL, HIF: Blixt lämnar över till Loeper till höger om straffområdet. Flackt inlägg till Rasmus Jönsson som gör 2-2 från position i främre ytan. Via Cajtoft in i mål.
90+3 min – GULT KORT, HIF: Bödvar Bödvarsson stoppar kontring när han drar ned Jobe på väg fram i kontring.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 38%-62%. Avslut: 13-9. På mål: 8-3. Hörnor: 4-3.