Lagbanner
Så bra var kvällens motståndare Kalmar FF senast

Så bra var kvällens motståndare Kalmar FF senast

Ikväll reser HIF till Fredriksskans för match mot Kalmar. HIF E-zine har bevakat motståndarens premiär mot IFK Norrköping.

Östgötaporten, 15 juli 2020
IFK Norrköping-Kalmar 2-1 (1-1)
1-0 Sead Haksabanovic (4, assist Simon Thern), 1-1 Romario (37), 2-1 Christoffer Nyman (57, assist Simon Thern)

Återkomst för Nanne Bergstrand, men Kalmar förlorade helt rättvist sin bortapremiär mot det tippade topplaget IFK Norrköping. Redan efter fyra minuters spel tog hemmalaget ledningen efter Kalmar-slarv. Först vek Romario ned sig i en duell på mittplan och därefter lät Viktor Elm Simon Therns passning nå fram till en fri Sead Haksabanovic, som inte gjorde något misstag fri med Kalmars målvakt Lukas Hägg-Johansson.

Norrköping var det bättre laget, men Kalmar stack ändå upp med en kvittering i slutet av halvleken när en Romario-frispark styrdes av Peking-muren och helt ställde målvakten Isak Pettersson.

Efter paus malde Norrköping på och när Christoffer Nyman slog in 2-1 från bortre ytan på ett högerinlägg var det fullt rättvist. Strax före det hade dock Svante Ingelsson stuckit upp i en kontring och fri med Pettersson träffat stolpen.

Utöver det var Kalmar ofarligt framåt i större delen av matchen, men man lyckades komma till ett par halvlägen via en sen forcering. En kvittering hade kunnat nås om någon av den mängd Kalmar-spelare som fanns i närheten stått i vägen för en Ingelsson-passning snett inåt bakåt genom straffområdet. Inhopparen Isak Magnusson dribblade sig också till ett bra läge i röran framför mål, men inte heller den gången hade Kalmar marginalerna med sig.

Här är Kalmars laguppställning i matchen, samt spelarbetyg:

KALMAR FF (3-4-3):

LUKAS HÄGG-JOHANSSON, 6
Stoppade ganska många skott, men hade lite märkliga utsparkar och första målet såg inte ut att vara helt otagbart.

HENRIK, LÖFKVIST (UT 78), 5
Storväxt mittback som hade stora problem med Norrköpings Haksabanovic. Borde rensat undan inlägget som ledde till 2-1 för Norrköping.
VIKTOR ELM, 5 (K)
Kalmars backstjärna uppträdde svajigt med felpassar och gav bort bollen till Haksabanovic vid första målet. Straffad vid omställningar.
FIDAN ALITI, 6
Säkrast i backlinjen. Hade inga större problem med att hålla rent mot Levi.

PIOTR JOHANSSON, 5
Hade också problem med Haksabanovic och kom inte till särskilt mycket framåt. 
ROMARIO, 5
Gjorde mål, men var inte särskilt lyckad utöver det. Vägde lätt i det fysiska spelet på mitten. Vid ett tillfälle ledde det till Norrköpingsmål.
SVANTE INGELSSON, 6,5 (*)                                                                                  
Lovande återkomst för Ingelsson, som visade bra driv med boll och var nära ett ledningsmål med sitt stolpskott. Låg bakom mycket av det Kalmar hade framåt.
SEBASTIAN RING (UT 67), 6
Hade några hyfsade inlägg och frisparkar. Utgick med skada.

NILS FRÖLING, 6
Visade precis som i fjor upp bra kvalitet med boll kombinerat med kraft och fart. Blandade och gav. Fin framspelning till Ingelssons chans.
FILIP SACHPEKIDIS (UT 45), 5,5
Lite otacksam uppgift när han mest fick höga bollar att jobba med. Såg lovande ut med boll vid några tillfällen, men var inte tillräckligt involverad för att bidra till några målchanser framåt. Utbytt i paus mot större forward.
ISAK JANSSON (UT 45), 5,5
Fungerade för det mesta som tredje innermittfältare. OK defensivt, men inte involverad framåt.

ALEXANDER AHL HOLMSTRÖM (IN 45), 5
Targetanfallare som inte var inte farligare än vad Sachpekidis var i första halvlek. Vann en av fyra luftdueller.
CARL GUSTAFSSON (IN 45), 5,5
Beskrivs som den nye Rasmus Elm, men förmådde inte ändra matchbilden här.
EMIN NOURI (IN 67), 6,5
Veteranen kom in istället för en skadad Ring och gjorde inte bort sig som vänsterback i fyrbackslinje. Stod för en viktig brytning.
 
York Rafael (In 78, kvick ytter som inte gjorde större avtryck i inhopp) och Isak Magnusson (In 85, teknisk talang som hade en fin dribblingsräd som kunde lett till sen kvittering) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 5
Kalmar förlorade borta mot ett förmodat topplag på plastunderlag, så ingen fara på taket med resultatet. Man misslyckades dock med att störa Norrköpings uppspel och lämnade ytor framför den egna backlinjen i den första halvleken. Var sårbara på omställningar, men försvarade sig helt OK när laget var samlat. Precis som förra året hade man dock svårt att skapa särskilt mycket framåt.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Kommentar:
Vad kan man då säga om detta Kalmar?

Mot Norrköping försökte man pressa högt, men det bollskickliga motståndet hade inga problem att spela sig ur pressen och bakom mittfältet var avståndet långt till de tre backarna längst bak, vilket orsakade en del problem. Särskilt som en stor del av den ytan kunde ockuperas av den ytterst tekniske Sead Haksabanovic, som vållade problem för Kalmars högra mittback Henrik Löfkvist.

Flera gånger slarvade man också i uppspelsfasen, vilket gav utrymme till spelare som Thern och Haksabanovic att utmana en ganska stabbig backlinje. Den siste kvarvarande Elm-brodern Viktor (Rasmus är numera en del av tränarstaben) hade inte sin bästa dag och stod för flera missar i farliga lägen.

Norrköping gillar att ha mycket boll, men när man fick anfalla mot ett samlat försvar blev det ofta att man passade runt bollen utan att komma någonstans. Här fungerade Kalmars försvarsspel som bäst.

Däremot vållade hemmalagets fasta situationer en del problem för Kalmar, vilket kanske är lite förvånande

Framåt då? Där hände inte särskilt mycket. Kalmar hade inte riktigt den offensiva spetsen för att på allvar hota Norrköping. Undantagen var främst två: Svante Ingelsson, tillfälligt hemkommen från Udinese, och 20-årige Nils Fröling som har ett bra driv med boll, vilket inte minst Olympiapubliken fick se prov på vid höstens möte. Ingelsson slår gärna crossbollar ut mot wingbackarna Piotr Johansson och Sebastian Ring för att dessa ska följa upp med inlägg. I det spelet var det mest Ring som stod ut, men inne i boxen fanns inte riktigt någon närvaro för att hota Norrköpingsmålet.

I kontringsspelet finns speed för att hota i Fröling, men också genom unge Isak Magnusson, som kom in i slutet av matchen. I uppspelsfasen är Viktor Elm viktig, även om han som sagt hade en svag match i måndags. En annan offensiv pjäs är innermittfältaren Romario, som gärna tar sig fram i banan från sin centrala mittfältsposition och kombinerar med spelarna framför.

Överlag verkar Kalmarpubliken inte vara helt missnöjda med insatsen mot Norrköping. Man havererade inte på samma sätt som man ofta gjorde under Magnus Pehrssons ledning förra hösten, utan var trots allt med hela vägen till slutsignalen. Däremot verkar problemen med trubbigheten i anfallsspelet och avsaknaden av en riktig målgörare i boxen finnas kvar. Förra året gjorde Kalmar bara 22 mål i allsvenskan – minst av alla lag. De inspelade poängen var 23 till antalet – vilket de flesta år inneburit direktnedflyttning men 2019 räckte till kvalplats.

Om HIF höjer sig till den nivå man kan förvänta sig av laget ska man ha goda chanser till poäng ikväll – i alla fall om Andreas Granqvist återfinns i startelvan. Med tanke på hur Kalmar såg ut mot Norrköping gäller det dock att man inte blir för omständliga i passningsspelet utan utnyttjar djupledskvaliteten som finns i spelare som Alex Timossi och Max Svensson, samt förmågan att öppna upp försvarsmurar som finns i Rasmus Jönsson.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2020-06-18 13:18:20
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"