Lagbanner
Thörn: In the notepad HIF-GIF: "HIF har gett sig själva chansen att göra något speciellt"

Thörn: In the notepad HIF-GIF: "HIF har gett sig själva chansen att göra något speciellt"

Du har en handfull av anledningar till varför det som nu är möjligt, inte ska vara möjligt. Det är mycket kvar och mycket ska gå rätt. Men oavsett vad som sker, hur än säsongen slutar, bör prestationen sättas i sin rätta kontext. I den kontexten är prestationen långt över förväntan.

  • The Big red...
Skakig inledning, sedan mer eller mindre defilering. Ett par chanser för Gefle men i övrigt en extremt stabil insats i 90 minuter. Man gör det inte med att hafsa in inlägg och hålla tummen, utan man gör det med en konkret spelidé som har substans. Tempot i bollen är högre, spelare gömmer sig inte för bollen utan vill vara delaktiga, skapar trianglar på kanterna, i ett mångfacetterat anfallspel som hittar vägar in i motståndarnas straffområde. Visst, Gefle var väl inga “world-beaters” direkt, men HIF ska inte be om ursäkt för att man idag spelar bättre och har självförtroende på väg in i en EXTREMT viktig period. 



 
  • The Repeat Performer...
Efter den briljanta insatsen senast mot Bois, såg jag inte riktigt den här prestationen från Benjamin Acquah komma. Det har helt enkelt inte legat i hans natur att följa upp en bra prestation i föregående omgång med ännu en i nästkommande. Kanske inte bäst på plan idag, men det är också tydligt att han ger HIF, som kan bli otroligt rigida i sina positioner ett element av uppfinningsrikedom, samt nya ytor för sina medspelare. Som grädde på moset fick vi även se ett mål som är själva essensen i fotbollsspelaren Acquah när han är som bäst: Löjligt, enkelt och briljant.

 
  • The Babyfaced Assasin
Rejält “Coming out-party” för Adrian Svanbäck som är planens bästa spelare idag. Stark i duellerna, suverän i momentet av att fördela boll därefter och även resolut framför mål. Han har sällan varit dålig i de matcherna han har startat det här året, utan istället har han kontinuerligt visat att han blir bättre ju mer speltid han har fått. Vem som helst kan se potentialen som ligger Adrian ligger inne med, det stora hindret har för honom varit att acklimatisera sig till seniorfotboll. Både derbyt i Tisdags och matchen idag visar att Svanbäck är på god väg att bryta igenom. 


 
  • Cometh the hour...
Men det var inte bara Adrian Svanbäck bland de unga som följde upp en bra insats mot Bois med ännu en idag. Idag är Benjamin Örn bäst i HIF:s backlinje. Han har blandat och gett detta året, och ibland var jag osäker på om han skulle hitta tillbaka till den Utvecklingsbana som han såg ut att vara på förra året, men verkar under denna veckan hittat tillbaka dit. Pondus, stark i duellerna, trygg i sig själv och betydligt bättre i spelet med boll. Störst beröm ska han ha för sin mentala styrka att kunna ta hattandet med honom in och ut in i en röd blå startelva för att sedan leverera, prestera och excellera. 
 
  • The Cardiac kids...
HIF har gett sig själva chansen att göra något väldigt speciellt detta året. Utifrån förutsättningarna och var man var i Januari finns det ett argument för att hävda man har möjligheten att stå för den enskilt största sportsliga prestationen klubben gjort sedan mitten av 00-talet. För de som kommer med trippeln 2011 och viftar ivrigt, pekar jag på en dåtida trupp fylld av karaktärer, en spelidé som var satt sedan året innan och individer som var av hög Allsvensk klass.  

Istället höjer jag insatsen med en halvtaskig trupp som var märkt av föregående regim, ungdomar som inte har en minut seniorfotboll, en ny tränare som aldrig har satt sin fot inuti Olympias katakomber och en spelidé som var långt ifrån kongruent med truppen i början av våren. Du har en handfull av anledningar till varför det som nu är möjligt, inte ska vara möjligt. 
Det är mycket kvar och mycket ska gå rätt. Men oavsett vad som sker, hur än säsongen slutar, bör prestationen sättas i sin rätta kontext. I den kontexten är prestationen långt över förväntan.

Anthony Thörnanthony30694@gmail.com@AnthonyThrn2024-09-29 17:45:58
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen
Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"