VBG-HIF 1-3: Referat och spelarbetyg

HIF vann klart och tydligt årets första bortaseger efter en genomgående stark insats i Varberg.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 21
Varberg Energi Arena, måndag 21 september 2020, kl 1900:

Varberg-HIF 1-3 (1-2)
1-0 Gustaf Norlin (12), 1-1 Alex Timossi (41, assist Armin Gigovic), 1-2 Anthony van den Hurk (45+2, straff), 1-3 Rasmus Jönsson (81, assist Andreas Landgren)
Publik: -

HIF (5-3-2): Alexander Nilsson – Alex Timossi (Andreas Landgren, 79), Mix Diskerud, Kebba Ceesay, Jakob Voelkerling Persson, Adam Eriksson – Brandur Hendriksson, Armin Gigovic, Rasmus Jönsson – Anthony van den Hurk (Shkodran Maholli, 88), Max Svensson (Marcus Olsson, 90+5).

Ej använda avbytare: Nils Arvidsson (mv), Ravy Tsouka (b), Erik Figueroa (b), Alhaji Gero (fw).

Skadade/avstängda: Martin Olsson (b, återhämtar sig från lårskada), Mohammed Abubakari (mf, avstängd), Andreas Granqvist (b, återhämtar sig från ljumskskada), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Anders Lindegaard (mv, skadad), Assad Al Hamlawi (fw, fotskadad), Mohammed Abubakari (mf, okänt skäl till frånvaro), Joseph Ceesay (b/mf, avstängd), Ian Pettersson (mv, skadad).

Övriga A-lagsspelare: Ludvig Carlius (mf), Emil Hellman (b), Casper Widell (b), Noel Mbo (fw).

Varberg (4-1-4-1): August Strömberg – Gideon Mensah (Albert Ejupi, 63), Joakim Lindner, Jon Birkfeldt, Hampus Zackrisson – Luke Le Roux (Albin Winbo, 85) – Gustaf Norlin (Sebastian Nanasi, 85), Junes Barny, Robin Book Erion Sadiku, 85), Tashreeq Matthews (Keanin Ayer, 63) – Astrit Seljmani.

Ej använda avbytare: Stojan Lukic (mv), Jesper Modig (b).

Före matchen:

HIF, utan en lång rad skadade spelare, åkte till Varberg med tre raka utan förlust i ryggen. Alexander Nilsson var tillbaka mellan stolparna, men lagets viktigaste spelare i år, Martin Olsson, var fortsatt skadad.

Med anledning av Svenska Fotbollförbundets mångårige ordförande Lars-Åke Lagrells bortgång spelade båda lagen med sorgband.

Senaste matcher:
HIF fick med sig en poäng (2-2) från Tele2 Arena mot Hammarby, trots 1-0-underläge i halvtid. Två fina omställningsanfall slutade i mål av Max Svensson och Alex Timossi. HIF var tillbakadraget mot ett bollförande Hammarby, men var mer effektiva i de avgörande lägena.

Efter tre raka vinster förlorade Varberg Hallandsderbyt mot jumbon Falkenberg. Man inledde matchen starkt och pressade stundtals sönder motståndarens uppbyggnadsspel. Efterhand som matchen gick visade det sig dock att det var Falkenberg som var farligast framför mål och trots stort bollinnehav för Varberg så vann motståndaren med 2-0.

Tabelläget:
9. Varberg 20M-7V-5O-8F 30-30 26p.
14. HIF: 20M-3V-9O-8F 21-33 18p.

Laguttagning:
Alexander Nilsson var tillbaka från den skada som höll honom borta från matchen mot Hammarby, men Martin Olsson saknades fortsatt. Dessutom var inte Mohammed Abubakari, avstängd senast, med i matchtruppen – av allt att döma var den starke mittfältaren skadad eller sjuk.

Olof Mellberg gjorde tre ändringar i startelvan jämfört med den senaste matchen. Avstängde Joseph Ceesay ersattes av Alex Timossi på högerwingbackspositionen. Alexander Nilsson var som sagt tillbaka som målvakt istället för Ian Pettersson, som själv missade matchen med skada, vilket gjorde att femtemålvakten Nils Arvidsson fortsatt fick vara reservmålvakt. Erik Figueroa, vänster mittback senast, fick börja på bänken medan Brandur Hendriksson, sjuk senast, fick inleda på mittfältet. Jakob Voelkerling Persson flyttade ned från den sistnämnda lagdelen till Figueroas tidigare position i backlinjen.

På bänken fanns sommarförvärven Shkodran Maholli och Marcus Olsson med – bägge var utanför matchtruppen mot Hammarby.

Väder:
Det var cirka 14 grader och molnigt i Varberg vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
Hemmalaget inledde bäst mot ett ganska passivt HIF och man störde de rödblås anfallsförsök tidigt. I samband med ett inkast i den tolfte minuten tog Varberg också en tidig ledning. Ett inlägg från Junes Barny nickades undan av Jakob Voelkerling Persson. Andrabollen från Gideon Mensah nickades sedan bort av Kebba Ceesay, men Mensah fick bollen igen och sköt direkt mot mål. Bollen styrdes via Ceesay och Rasmus Jönsson fram till en helt ren Gustaf Norlin framför mål och denne kunde göra 1-0 från nära håll.

Efter ungefär 20 minuter tog HIF över allt mer av spelet mot ett allt mer tillbakadraget Varberg. Hemmalaget försvarade sig bra på sista tredjedelen, men en snygg passning från Rasmus Jönsson slog ut två lagdelar och gav Adam Eriksson möjligheten att skicka in en boll längs marken i straffområdet. Max Svensson mötte den och bara en stark räddning av August Strömberg hindrade HIF från att kvittera i den 26:e minuten.

Nästa HIF-chans kom fyra minuter före paus då Armin Gigovic, halvlekens kanske bäste spelare, drog till med ett tungt skott från 16 meter. Bollen såg ut att gå in i höger kryss, men tog i stolpens insida och träffade sedan även den vänstra stolpens insida. Framför mål dök Alex Timossi upp och skickade in 1-1 från nära håll.

På tilläggstid kunde sedan Anthony van den Hurk ge HIF ledningen på straff, sedan Max Svensson knuffats i straffområdet av Mensah. Straffen var möjligen korrekt enligt boken, men var ändå av det billiga slaget. Van den Hurk rullade in bollen till höger, medan Strömberg gick åt andra hållet: 1-2 på halvlekens sista spark.

Andra halvlek:
Varberg flyttade fram positionerna efter halvtidsvilan och efter hand blev HIF ganska tillbakatryckta. HIF hade dock inga problem att freda den egna tredjedelen av planen och kvaliteten på Varbergs uppspel var inte särskilt hög.

Hemmalaget hade egentligen bara en chans att kvittera: En Joakim Lindner-nick på en hörna, men den gången stod Jakob Voelkerling Persson i vägen framför mållinjen.

HIF var betydligt farligare och under andra halvan av halvleken stack man upp i flera farliga kontringar. Adam Eriksson slog en mycket fin frispark från egen planhalva som frispelade Anthony van den Hurk, men holländarens avslut var inte särskilt bra och gick utanför främre stolpen. Det var i den 76:e minuten och två minuter senare fick HIF ett nytt friläge då Armin Gigovic slog en bra passning till Max Svensson, vars avslut dock gick precis utanför.

Istället kom 1-3-målet i minut 81. Andreas Landgren, som precis kommit in istället för Alex Timossi stack fram en fin boll till Rasmus Jönsson som säkert förvaltade sitt friläge och fastställde slutresultatet till 1-3.

I slutskedet kom Shkodran Maholli och Marcus Olsson in och duon fick därmed göra sina första minuter i HIF-tröjan.

Summering:
– Efter tveksamma inledande 20 minuter tog HIF över helt och efter van den Hurks 1-2 var Varberg aldrig särskilt nära poäng. .

– Talande för matchbilden är att HIF hade sex tiondelar av bollinnehavet före paus och Varberg hade lika mycket efter paus. HIF:s försvarsspel var dock utan större anmärkningar i andra halvlek och istället för att släppa till kvitteringslägen hotade man ständigt Varberg med kontringar.

– Segern var HIF:s första på bortaplan i årets allsvenska och den första borta på naturgräs sedan den 14 augusti 2018 då Örgryte besegrades med 4-3.

– Mix Diskerud fick säsongens fjärde gula kort och är avstängd i nästa match mot Östersund hemma.

Tabelläget:
9. Varberg 21M-7V-5O-9F 31-33 26p.
14. HIF: 21M-4V-9O-8F 24-34 21p.

Nästa match:
Nästa match spelas borta mot Östersund på söndag den 27 september kl 1430.

Spelarbetyg:
ALEXANDER NILSSON, 6
Lugn dag mellan stolparna. Kom ut på ett farligt inlägg och boxade undan bollen och stod i vägen för Lindners tunga skott. Tappade ut en boll till hörna, vilket ledde till Varbergs enda chans i andra halvlek.

ALEX TIMOSSI, 7
La ned stort jobb i båda riktningarna . Spelade smart i defensiven och även när han blev förbipasserad lyckas han störa motståndarna tillräckligt mycket. Som vanligt påpasslig i straffområdet och han fick slå in 1-1 på en retur.
MIX DISKERUD, 7
Bra i uppspelsfasen och var styrande i HIF:s anfallsspel i den första halvleken. Utan större prickar i defensiven. Tog mycket onödigt gult kort och är avstängd mot Östersund.
KEBBA CEESAY, 7,5
Dominant i straffområdet. Vann sju av sju nickdueller. Olycklig vid 1-0, då Mensahs skott träffade honom innan det nådde fram till Norlin.
JAKOB VOELKERLING PERSSON, 7
Överlag bra i defensiven. Hade en grov felpass på egen planhalva i första halvlek, men stod i vägen när Varberg försökte komma in i straffområdet.
ADAM ERIKSSON, 7
Stängde till på sin kant och hade ett par bra offensiva aktioner, exempelvis frisparken som ledde till van den Hurks friläge. Bra inlägg till Svenssons chans i första. Höll på att bjuda på kontring med felpass efter HIF-hörna i första halvlek.

BRANDUR HENDRIKSSON, 6
Tillbaka efter sjukdom. En helt OK mittfältsinsats utan att glänsa på något sätt. Slog en ganska medioker frispark ur bra position och nådde inte riktigt de höjder i passningsspelet som vi såg mot Djurgården och Kalmar.
ARMIN GIGOVIC, 8 (*)
Gjorde en av sina bästa matcher i karriären. Styrde tillsammans med Diskerud HIF:s uppbyggnadsspel från den centrala defensiva mittfältspositionen. Tog bra beslut och slog fina passningar i avgörande lägen. Nära bli målskytt men hans tunga skott blev istället till en assist till Timossi.
RASMUS JÖNSSON, 7,5 (K)
Bra arbetsinsats och slog flera fina, öppnande, passningar. Förvaltade sitt läge vid 1-3 på ett bra sätt och ser allt mer ut som den ”vanlige” Rasmus Jönsson.

ANTHONY VAN DEN HURK (UT 88), 7
Viktig för omgivningen med sitt gnetande på offenisva tredjedelen. Var exempelvis den som skickade fram bollen till Gigovic i röran i boxen före 1-1 och naturligtvis förvaltade han sin straff på bästa sätt vid 1-2. Fick ett friläge, men då klaffade inte avslutet.
MAX SVENSSON (UT 90+5), 7
Fortsätter att visa stor form och måste vara en av seriens hetaste offensiva spelare just nu. Kommer till mer lägen i anfallspositionen och hans även om det inte blev mål på något av hans farliga avslut så finns det inget att anmärka på i utförandet. Fixade billig straff när han blev knuffad i straffområdet.

Andreas Landgren (In 79, fortsätter att osa kvalitet i sin comeback, fin assist och bra defensiva aktioner), Shkodran Maholli (In 88, HIF-debut, hann inte visa någonting), och Marcus Olsson (In 90+5, in som anfallare i halv minut långt inhopp i HIF-debut) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 8
En solid insats av HIF, om man bortser från en lite tveksam period i första fjärdedelen av matchen. Efter det skapade Varberg egentligen bara en enda målchans och HIF visade att man kunde både dominera spelbilden och skapa lägen och sedan kontrollera Varbergs anfallsspel lågt och ställa om giftigt. Kanske var detta årets bästa HIF-match – det var i alla fall defintiivt årets bästa bortamatch.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
12 min – MÅL, VBG: Inkast från vänster. Zackrisson kastar kort till Barny, som slår inlägg. Voelkerling nickar bort bollen och Mensah slår in den framför mål igen. Ceesay nickar undan, men när Mensah sedan skjuter ur höger innerposition tar bollen på Ceesay, som i sin nick delvis krockat med Voelkerling och hamnat något ur position. Bollen styrs sedan vidare via Jönsson till Gustaf Norlin, som är helt fri framför mål. Han slår in 1-0 i tom bur.
20 min – AVSLUT, VBG: Le Roux avslutar anfall från inkast med skott från knappa 30 meter. Bollen går strax utanför.
26 min – MÅLCHANS, HIF: Jönsson slår mycket fin passning med utsidan från central position. Den når Eriksson i vänster ytterposition och han skickar direkt in bollen framför mål, där Svensson kommer. Svensson skjuter ur farlig position, cirka 12 meter från mål i vänster innerposition. Strömberg gör bra räddning.
36 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter frispark från 25 meter ur höger innerposition. Högt över.
39 min – GULT KORT, VBG: Tashreeq Matthews varnas för tackling på Hendriksson.
41 min – MÅL, HIF: Efter att van den Hurk vunnit boll i box i andrabollssituation efter frispark och inlägg från Diskerud passar han bakåt till Gigovic i central position på straffområdeslinjen. Han skjuter. Bollen går högt i höger stolpes insida och tar sedan i vänster stolpe och landar sedan framför Alex Timossi framför mål. Han trycker in 1-1.
44 min – AVSLUT, HIF: Svensson håller i bollen utanför straffområdet och skjuter sedan från 18 meter ur central position. Över.
45+1 min – STRAFF, HIF: Inlägg från Timossi från höger. Svensson knuffas av Mensah i straffområdet och domaren dömer straffspark. Något billigt?
45+2 min – MÅL, HIF: Anthony van den Hurk rullar in 1-2 till höger. Strömberg går åt andra hållet.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 43%-57%. Avslut: 7-6. På mål: 1-3. Hörnor: 2-1.

50 min – AVSLUT, VBG: Mensah avslutar anfall med skott högt över från dryga 20 meter.
56 min – AVSLUT, HIF: Voelkerling skjuter högt över efter undannickad hörna.
63 min – GULT KORT, HIF: Mix Diskerud skjuter iväg bollen efter avblåsning. Varnas. Avstängd nästa match.
63 min – BYTE, VBG: Albert Ejupi IN, Gideon Mensah UT.
63 min – BYTE, VBG: Keanin Ayer IN, Tashreeq Matthews UT.
65 min – MÅLCHANS, VBG: Högerhörna. Nickas av Lindner mot mål. Voelkerling stoppar bollen framför mållinjen.
76 min – GULT KORT, VBG: Joakim Lindner drar ned van den Hurk när denne är på väg fram i kontring.
76 min – MÅLCHANS, HIF: Frispark ur vänster ytterposition från Eriksson på egen planhalva frispelar van den Hurk till vänster i boxen. Han avslutar. Utanför främre stolpen.
78 min – MÅLCHANS, HIF: Kontring. Van den Hurk lämnar över till Gigovic som snyggt sticker fram den till Svensson, fri till vänster i straffområdet. Han avslutar utanför bortre stolpen.
79 min – BYTE, HIF: Andreas Landgren IN, Alex Timossi UT.
81 min – MÅL, HIF: Snyggt HIF-anfall. Gigovic fiskar upp felpassning från Lindner från Varbergs straffområde. Han ger bollen till Landgren i höger innerposition och denne gör ett snyggt djupledsinstick till Rasmus Jönsson i straffområdet. Fri med Strömberg placerar han snyggt in 1-3.
85 min – BYTE, VBG: Erion Sadiku IN, Robin Book UT.
85 min – BYTE, VBG: Sebastian Nanasi IN, Gustaf Norlin UT.
85 min – BYTE, VBG: Albin Winbo IN, Luke Le Roux UT.
88 min – BYTE, HIF: Shkodran Maholli IN, Anthony van den Hurk UT.
90+2 min – AVSLUT, HIF: Lindner skjuter frispark från 25 meter ur vänster innerposition. Hårt skott, men det går rakt på Nilsson.
90+5 min - BYTE, HIF: Marcus Olsson IN, Max Svensson UT.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 52%-48%. Avslut: 12-14. På mål: 2-4. Hörnor: 5-4.