Boisabagen: Horsens, knappast någon hästskit!
Nordstern Arena. BILD: AC Horsens

Boisabagen: Horsens, knappast någon hästskit!

I varje fall inte för den som tröttnat på att koka soppa i Varberg?

"Stort tack, men d var ett jobbigt beslut, det kan jag lova dig"

Joakim Perssons svar på mitt SMS igår. Jag ville egentligen framfört mitt tack till honom personligen men inte helt oväntat var han svår att få tag på. 

Ett jobbigt beslut ja. Och ett överraskande sådant att döma av reaktionerna. Man kan så klart tycka vad man vill om att JP lämnar mitt under brinnande säsong, 4 dagar innan nästa match och i ett utsatt läge. Och även fundera på hur det ens är möjligt med så kort varsel? Men enligt uppgift ska det ha funnits en klausul i kontraktet om att få lämna för en fastställd summa. Så BoIS får i varje fall betalt, om än troligen inte så mycket.  

Ett märkligt beslut tycker kanske en del? Jag minns att journalisten Patrick Ekwall en gång i tiden raljerade över just Horsens, och ett steg ner i den danska andraligan (nyligen degraderade) är väl inget lyft? 

Samtidigt blir det en möjlighet att komma till en klubb med helt andra förutsättningar än Varbergs BoIS. Nordstern Arena är byggd 2009 och har plats för 10.495 åskådare varav 7.500 sittande. Och av bilderna att döma finns där nog också faciliteter som man bara kan drömma om i Varberg.

År 2022 omsatte Horsens cirka 59 miljoner kronor vilket faktiskt inte är så mycket mer än Varbergs knappa 52 miljoner, men då ingår ca 7 miljoner i spelarförsäljningar i den siffran. En varningssignal kan vara att klubben i fjol gick drygt 13 miljoner kronor minus före skatt. Men då man tidigare gått plus har man ändå ett eget kapital på 31,5 miljoner kronor, alltså drygt 5 miljoner mer än BoIS. Jag tolkar även siffrorna som att man precis som mindre klubbar i Sverige är beroende av spelarförsäljningar.

Och kanske framför allt: i fjol kunde man lägga drygt 48 miljoner kronor på personalkostnader (att jämföra med Varbergs 31,8). Kanske var det främst det som lockade Jocke Persson som möjligen tröttnat på att försöka koka soppa på en spik i Varberg? 

Tillsammans med en betydligt högre lön (?) och skattemässiga fördelar i Danmark var det nog ett erbjudande som kändes ganska så dejligt - och i slutänden svårt att tacka nej till. 

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2023-06-29 11:05:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS