Lagbanner

Äntligen vinst mot Värmbol!

Efter sju förluster i rad mot Värmbols FC så är novemberlördagens 2-1-triumf väl värd resan fram och tillbaka till trivsamma Värmbols IP i Katrineholm. Det blir en trevlig match mellan två lag som endast har äran att spela för – och det gör de på ett underhållande vis. Det slutar med en rättvis vinst för Huddinge IF.

Båda lagen har problem inför match.
Värmbol saknar målvakt! De tre i truppen är inte tillgängliga och en fjärde ”nödlösning” har ingen chans att slita sig loss från ett viktigt åtagande. Anfallsesset Vedran Benca – han som brukar göra mål mot oss! – tar sitt ansvar som lagkapten och drar på sig den vackert helrosa målvaktsmunderingen.
För Huddinges del handlar det om backlinjen. Vi har endast tre uttalade mittbackar och ingen av dem kan spela. Det löser tränarstaben elegant. James är inte oäven som mittback och Abiel Sequar har vikarierat på den positionen tidigare.
Således får vi bevittna en match med båda lagkaptenerna i oväntade roller.

Det blir en pigg start från båda lagen. Hemmalaget är vassast i inledningen. I 6e kommer de i ett snabbt anfall till vänster. Hugo Widner skickar lågt inåt, David Strömgren möter direkt från 20 meter, bollen smiter knappt utanför höger stolpe.

Vi sticker mellan med ett anfallsförsök men får en ny snabb attack emot oss. Ibrahim Aldawoud från vänster, Eldin Lugonja möter direkt från 15 meters håll. Skottet går över!

I 10e hittar Shaun Lomas Filip Nieminen Eriksson ute till vänster. Inlägget når Kevin Castaneda vars nick blir både skev och svag. Vedran Benca sliter åt sig bollen och skickar långt direkt. HIF-försvaret överrumplas och det krävs en vältajmad glidtackling på den något hala konstgräsmattan för att förhindra ett friläge. Lite våghalsig i eget straffområde, Iakovos Izountouemoi förstås! Den första av flera viktiga försvarsinsatser från James’ sida i det tilltagande novembermörket.

 I 19e kommer nytt avslut utifrån, avlossat av David Strömgren. På nytt över ur öppet läge. I det här skedet har ändå Huddinge ett visst grepp om matchen. I 24e ger det utdelning. Herman Johansson, ofta offensivt framgångsrik längs högerkanten, vinner boll nära höger hörnflagga och måttar in ett bra inlägg som Modou Gassama kommer till avslut på. Benca i målet stöter undan, Omar Laamrani dunkar in returen från högerposition. 1-0!

Filip NE har ett styvt jobb att hålla ordning på Ibrahim Aldawoud – ”Värmbols bäste spelare i år” hör jag bland hemmafansen och han hör till planens främsta aktörer även denna dag. I 30e får han assistans av Carl Isgren ute till höger. Då blir det ”Ibra show” och Filip blir överspelad. Edrisa Bojang svarar för en blixtparad på Ibras rappa skott från nära håll.

Nytt läge för Värmbol håller på att uppenbara sig några få sekunder senare. Då kliver Abiel in med pondus och säkerhet i aktionen. Eddie i målet kan, liksom vi övriga, bara se på med lite lagom beundran i blicken.

Två viktiga försvarsaktioner följs av två lika viktiga i offensiv riktning. David Nyman vrickar fräckt igenom bollen till Modou Gassama som inte gör något misstag, sätter 2-0 förbi en chanslös Benca.

Resten av första halvlek karaktäriseras av mer låst spel. Lagen till halvtidsvila med Huddinge i en, till synes, kassaskåpssäker 2-0-ledning.  Huddinge tar dessutom hand om spelet direkt efter paus och letar förgäves vägar genom ett solitt hemmaförsvar. I 49e lyckas Värmbol dra iväg på en omställning. Det är tydligen inget som HIF-försvaret väntar sig. Ett oattackerat inlägg från kanten och i mitten står alla som handfallna, bara tittar på bollen. Ibra tränger sig fram och svingar en fot uppåt-bakåt, träffar – och bollen går i en perfekt båge över Eddie, in i nät. Ibra och klackmål i trängseln … hmmm … känns bekant på något vis.

Två minuter senare blir det fler åskådare i HIF-försvaret men Värmbol kan inte utnyttja läget. Däremot verkar det som om det fungerar som väckning för Huddinge. Det blir lite mer öppna spjäll från båda håll och underhållande för publiken. Skillnaden är att hemmalagets spelare verkar mer målmedvetna. I 60e håller det på att betala sig. Ebenezer Baraka Biregey får iväg en lite chansartad lobbnick efter en rörig situation. Återigen får Eddie se bollen passera i en båge över sig. Den här gången landar den ner på ribbans ovansida. Så nära, så nära …

I 66e har Huddinge-keepern änglavakt på nytt. En kort högerhörna dimper ner ett par meter utanför främre stolpen, en touch och bollen rullar precis utanför. Kort efteråt vinner Shaun Lomas, dagens mittfältsdominant, boll på mitten av Värmbols planhalva, spelar perfekt till James på högersidan. Hans inlägg når Modou i nickhöjd. Vår pålitlige målgörare visar tydligt att han inte är nöjd med sin insats när bollen från hans panna passerar förbi bortre stolpen.

Huddinge genomför ett dubbelbyte direkt efter den situationen och är inne i en stark period. James slungar in ett långt inkast, bollen nickas utåt av försvaret, Herman möter med en rungande halvvolley. Tätt, tätt över. I 75e bryts Huddinge-dominansen när Ibra sliter sig loss, skickar in ett väl avvägt inlägg från vänster. Hugo Widner slänger sig framåt, får träff med pannan, bollen tätt över ribban. Den attacken kom efter en långboll bakom HIF-försvaret och det är det enda vapen som hemmalaget har kvar. De försöker gång efter annan. Kvicke Kevin har flyttats ner till högerback efter dubbelbytet och hans löpstyrka kommer väl till pass i HIF-försvaret under matchens avslutning.

David Nyman har legat med kramp och andra gången det händer byts han ut. James, som spelat småskadad, kliver också av. Herman, som fått tio minuter på centrala mittfältet, tar steget ner som mittback. Det är egentligen inte något som påverkar matchbilden. Debuterande Benoit Bekolo är spelsugen på högersidan och skaffar sig ytor men får inte igenom inspelen. Tiago Silva Sanchez krigar förtjänstfullt på mitten.

Det dröjer till 87e innan Värmbol börjar visa viss desperation. I 90e drar Kevin på sig en onödig frispark i stridens hetta ute vid ena hörnflaggan. Ibra tackar och tar emot, skickar in en lyra. Vedran Benca kommer upp för att göra vad han brukar göra mot oss. Med sin blick för spelet noterar han snabbt att lyftningen kommer att hamna i Eddies händer och sätter full fart hemåt. Eddie visar också prov på speluppfattning, vräker iväg en jätteutspark. Det resulterar i en kapplöpning mellan Vedran och Apollon Georgopoulos efter bollen som är på väg mot det övergivna Värmbolsmålet. Vedran hinner först, i kraft av att han får kasta sig och använda händerna, någon meter framför mållinjen stöter han undan bollen. Via Appe går den till inspark.

Mer hotande lägen blir det inte. Däremot måste jag uppmärksamma Benny Bekolos prestation ett par minuter in på tilläggstid. Han driver upp från egen planhalva, med bollen som klistrad vid fötterna utmanar han fyra motståndare – och tar sig igenom röran med bollen i behåll, levererar därefter en exakt passning ut till vänster där vi kan fördriva ytterligare några sekunder i närheten av hörnflaggan i väntan på domarens slutsignal.

En trevlig och underhållande avslutning på årets bortaresor, dessutom femte segern i svit. Säsongen avslutas nästa söndag mot Smedby AIS, på Källbrinks konstgräs med avspark 13.00. Låt oss hoppas på en grön första advent och ännu en trepoängare.

Matchfakta
20/11                  Värmbols FC – Huddinge IF                                1-2 (0-2)           
Omar Laamrani (24), 0-2 Modou Gassama (33), 1-2 Ibrahim Aldawoud (49).
Edrisa Bojang – Herman Johansson, Iakovos James Izountouemoi (80 Apollon Georgopoulos), Abiel Sequar, Filip Nieminen Eriksson (91 Anton Bergholm) – Shaun Lomas, Omar Laamrani (70 Tiago Silva Sanchez), Sebastian Hylén (70 Kingsley Okafor) – David Nyman (80 Benoit Bekolo), Modou Gassama, Kevin Castaneda.

Robert Lindberg2021-11-20 21:44:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger