Apollons mål leder till seger för Huddinge

Det regnar och underlaget är stundtals svårbemästrat när Huddinge IF tar emot IFK Eskilstuna på onsdagskvällen. Chanser både skapas och går till spillo på grund av halkan. Efter en ganska jämn första halvlek tar Huddinge tillvara på två bollvinster, Apollon Georgopoulos gör två mål på sitt oefterhärmliga vis när HIF går fram till seger med 4-1.

Gästande IFK Eskilstuna överraskar med en positiv inställning från start. I 3e vänder Joel Hedström bort Filip Nieminen Eriksson i straffområdet, skottet passerar både vår målvakt Edrisa Bojang och utsidan av bortre stolpen. Därefter kommer de i tre snabba omställningar på lika många minuter, bollar som lyfts bakom vår backlinje. Det reder vi ut med tur och skicklighet.

Med några få minuter ytterligare på matchklockan så börjar HIF få ordning på spelet. August Kaarle vinner en frispark ute till vänster. Chansar med att dra den direkt mot mål. Målvakten kan inte hålla skottet, bollen droppar ner framför fötterna på Apollon Georgopoulos som snubblar iväg ett stressat avslut utanför.

I 13e driver Agge in från vänstersidan, Herman Johansson tar en löpning i motsatt riktning. Det ger Agge en öppning i Eskilstunas försvar, han chansar med att avfyra från närmare 25 meters håll. Kevin Dyplin i gästernas mål blir tydligen överraskad, han hinner inte få upp händerna ordentligt, bollen far över hans skalle och dyker ner under ribban. 1-0!

Huddinge dominerar spelet. I 22a har vi två avslut efter bollvinster och ett andra mål verkar vara på väg. Det kommer också. Men på andra sidan planen. Vi verkar oförberedda när Eskilstuna passar sig snabbt framåt, vårt försvar är vidöppet i mitten, Mohammed Wahad tar emot en passning från höger och precisionsskjuter 1-1 via vänstra stolpen. Edrisa slänger sig förgäves.

Båda lagen skapar lägen fram till paus, Huddinge något klarare men utan att nå önskat resultat. Filip Nieminen skickar en exakt passning till Kevin Castaneda som inte får med sig bollen i en-mot-en-läge. Nieminen har även två väl avvägda hörnor från höger, båda mot bortre. I 31a kommer Shaun Lomas rusande, omarkerad nickar han utanför från nära håll. I 41a droppar bollen ner framför Shaun i samma yta men han hinner inte få dit en tå och chansen försvinner.

Starten av andra halvlek brukar vara en smärre mardröm för Huddinge-supporters. Så även denna gång. Ett snabbt inkast av Eskilstuna leder till friläge för Robin Holm som placerar skottet precis utanför bortre stolpen. Då har det gått 58 sekunder!

I 49e seglar en lång frisparkslyftning från höger över klungan spelare i mitten av vårt straffområde. Vid bortre störtar Joel Hedström fram, helt omarkerad nickar han utanför från nästan inget avstånd alls.

Matchbilden ger Huddinge möjlighet att anfalla snabbt, som omväxling. I 53e hittar Shaun in till Appe som duttar till ett bedrövligt avslut mitt på målvakten från fem meters håll. Minuten därpå är målvakts-Eddie alert och skickar en lång lyra mot Kevin som inte får kontroll på bollen. Eskilstuna lyckas inte få undan den ur det farliga grannskapet. Appe attackerar i mitten, har skottläge men drar sig obegripligt ut åt höger, förbi en försvarare, kommer ner till kortlinjen nära straffområdeslinjen. Där drar han iväg bollen parallellt med linjen, mellan målvakten och närmsta stolpen, via bortre stolpen hamnar den innanför mållinjen. 2-1 på ett högst okonventionellt vis.

Efter målet lyfter Eskilstuna upp spelet, fortfarande med tonvikt på bollar in bakom vårt försvar. I 59e jobbar Shaun förtjänstfullt i defensiven, bollen över kortlinjen efter en duell. Shaun och alla hemmaspelare reagerar kraftigt när domaren dömer hörna.
Felaktiga domslut brukar alltid resultera i mål. Min egen erfarenhet. Den här gången leder hörnan till en nick i ribban från Izuchukwu Emeh - jag undrar om vår målvakt är på den bollen, skön räddning i så fall - och hemmalaget kan rensa undan. Det kanske var rätt domslut, ändå…

Det är kraftigt övertag för Eskilstuna i det här skedet av matchen. I 70e är de endast centimetrar från en kvittering. Ett halvhögt inlägg från vänster, vår målvakt sätter ner ena knät i gräset för att säkert kunna fånga bollen i skopan. Då hinner en Eskilstuna-kille fram innan bollen når Eddie, får en tå på bollen som smiter precis förbi stolpen.

Det går inte att skriva en enda matchrapport utan att nämna Iakovos Izountoemoi, allas vår James. I 72a tycker han tydligen att han synts alldeles för lite i vätan på Källbrink. Han dribblar sig fram i hög fart på högersidan, in i straffområdet där han sätter en passning på Appes fötter. Vår långe anfallare går självfallet inte på avslut direkt, han väljer att trassla sig förbi, ta omvägen till höger om målvakten innan han från nära håll trycker in 3-1-bollen i nät.

Sådärja, med James’ assist i matchprotokollet och honom nämnd i referatet tycker tränare Benny Johansson att det får räcka för idag. James får lämna plats åt Kingsley Okafor. Herman Johansson kliver ner som högerback – omväxling förnöjer … kanske – efter att ha gjort en stark insats på vårt mittfält.

Tvåmålsskytten Apollon har fortfarande massa spring i benen, jagar boll när Eskilstuna försöker spela sig upp från egen planhalva. Vår lagkapten Abiel Sequar har också mycket spring i benen vilket han visar med en uppoffrande maxlöpning för att avvärja ett friläge och därefter följa upp med ett par viktiga bollvinster i hotande lägen.
I 79e hittar Appe Kingsley med en underbar crosspassning, avslutet blir för tamt och målvakten hinner ner och håller dessutom bollen.

Eskilstunas målskytt Wahap prövar på nytt, ur fritt läge, men missar målet. Det är oroväckande stora utrymmen på ytterkanterna i vårt försvar, i synnerhet när vår prio borde vara att sitta på vår tvåmålsledning och inte bjuda på några ytor alls. Eskilstuna visar dock att de inte har tillräcklig kvalité för att straffa oss. I sammanhanget förtjänar vårt mittbackspar Alexandros Kousis och Filip Lindbom att hyllas för att det inte blir fler farligheter för våra motståndare.

Matchen avslutas med att Kingsley svarar för ett eget genombrott från vänstersidan, placerar in 4-1 vid bortre stolpen. Samme man borde ha gjort ett mål till, minuten därpå. Frispelad rundar han målvakten men hans skott hinns upp av en försvarsspelare som rensar till hörna. Den tycker domaren att vi kan avvara, blåser av matchen efter ganska exakt 90 spelade minuter.

En skön 4-1-seger, möjligen något mål för stor men den här gången är det Huddinge IF som gör mål efter bollvinster på motståndarnas planhalva. Dom målen räknas också!

Matchfakta
25/8                    Huddinge IF – IFK Eskilstuna 4-1 (1-1)
1-0 August Kaarle (13), 1-1 Mohammed Wahap (23), 2-1 Apollon Georgopoulos (54), 3-1 Apollon Georgopoulos (72), 4-1 Kingsley Okafor (89).
Edrisa Bojang – Iakovos James Izountouemoi (74 Kingsley Okafor), Filip Lindbom, Alexandros Kousis, Filip Nieminen Eriksson – Shaun Lomas, Herman Johansson, Abiel Sequar – Kevin Castaneda (80 Omar Laamrani), Apollon Georgopoulos (82 Noah Strand), August Kaarle (80 David Nyman).