Lagbanner

Etablerade i högsta serien

Det finns få spelare som passerat Huddinge IF på vägen upp och nått status som etablerade spelare i Allsvenskan. Idag presenteras tre som faktiskt tillhör den kategorin. En försvarsspelare, en forward och en målvakt.


Silverfemman 3: Simon Strand
När jag började skriva för Huddinge IF 2015 intervjuade jag samtliga spelare. En ung SIMON STRAND sade sig ha ett klart utstakat mål: Att kunna försörja sig som fotbollsspelare. I år (2019) är han inne på sin andra allsvenska säsong som startspelare. Efter en säsong hos Dalkurd återfinns han nu hos Elfsborg där han rankas som en av lagets främsta.

Stuvstafostrade Simon Strand var under tiden hos Huddinge IF en vindsnabb ytterback som även hann med att städa bakom våra mittbackar. Det var inte många spelare i division 1 som tog sig förbi Simon. Det ska erkännas att det hände att han tog till en del inte helt godkända metoder när han hamnade fel i positionerna. Det är tydligen något som hänger med, det blev dussinet gula kort i 2019 års Allsvenska!

Simon har dessutom ett underbart klipp i dojorna. Han gjorde ett mål för oss i division 1 2015. En underbart skruvad rökare från höger sidlinje in i bortre krysset. Definitivt årets mål i Huddinge, trots att de flesta av våra mål var oerhört snygga det här året. Vi borde gjort fler ”skitmål”, sådana som vi släppte in alldeles för många av.

Simon hade gjort snygga mål redan tidigare. På youtube finns ett klipp när han sänker en bicykleta för Djurgården i en ungdomsmatch borta mot Enskede IK.
https://www.youtube.com/watch?v=oG0wuigUOs0
Simon har visat att han kan näta även på högsta inhemska nivå, trots att han oftast har en defensiv roll. Det blev ett för Dalkurd 2018 och ett för Elfsborg 2019. Kör hårt, Simon! Du vet att jag håller på dig, i 28 av de allsvenska matcherna.
Fotot på Simon Strand har jag tagit vid ett träningstillfälle på soliga Källbrink.
 

Silverfemman 2: Roger Fransson
Mot slutet av 60-talet gick rykten om att det fanns en ung målspottare i Handen. Huddinge-tränaren Janne Holmberg var omedelbart framme och gav ROGER FRANSSON chansen i en träningsmatch sommaren 1969. Roger gjorde nio (9!) mål och blev raskt Huddinge-spelare!

1969 var Huddinge IF nykomlingar i division IV (4) men tillhörde topplagen. Med Roger Fransson som anfallspartner till Lennart Söderlind blev laget oövervinnerligt, vann alla resterande matcher utom en som slutade oavgjort, och tog hem seriesegern i stor stil.
Klubbens division III-sejour blev tyvärr endast ettårig och mångsysslaren Roger Fransson lämnade oss för spel hos Nynäshamns IF, där han redan spelade ishockey under vintrarna. När Nynäs året därpå också åkte ur ”trean” fick Roger sin stora chans. Hammarby IF hörde av sig och Roger fick några lyckade år hos Söders tigerrandiga bohemer, vann bland annat lagets interna skytteliga med tio allsvenska baljor 1973.

Roger Fransson är en av de spelare som nått riktigt långt i sin karriär efter att fått sitt genombrott hos Huddinge IF. Fotot har jag hittat i Strömbergs Årets fotboll. Det fångar perfekt Rogers framfusighet och genombrottsstyrka. Notera HIFs då så moderiktiga tröjdesign, tunnare svarta ränder mot lejongul bakgrund.

 
Silverfemman 1: Per Fahlström
1986 tog ett 18-årigt målvaktslöfte steget upp från IFK Skogås till division 4-laget Huddinge IF. Tre år senare kunde PER FAHLSTRÖM redovisa ett facit på under 1,0 insläppta mål per match, en stor anledning till att laget tog två seriesegrar på dessa tre år. I sin sista tävlingsmatch för Huddinge IF visade han vilken vinnare han är när laget tar hem Stockholm Cup för första – och hittills enda – gången. Finalseger 4-2 mot Bagarmossen/Bellevue i oktober 1989.

Per Fahlström gjorde fyra år hos Huddinge IF, vilket vi är tacksamma för. När vi under Pelle Fahlströms fjärde år hos oss förpassas ner från tredje stegpinnen uppifrån räknat var det givet att han tar chansen att kliva uppåt istället. Många klubbar har haft spioner på Källbrink och på våra bortamatcher. Pelle väljer allsvenska Hammarby IF.

”Jag har stortrivts i Huddinge men jag måste ta chansen nu när den dyker upp”, kommenterade Pelle när han våren 1990 intervjuades av Mitt i Huddinges Mats Weiderstål.
”Jag siktar på att ta en ordinarie plats och jag tror på en stor chans. Jag byter ju inte klubb för att sitta på reservbänken.”

Pelle gjorde totalt 89 allsvenska matcher för Bajen, och fansen på Söderstadion skanderade ofta att Pelle Fahlström var bäst i världen. Ändå dröjde det till han var 39 år innan han fick dra på sig landslagsdressen, till och med åka till VM! Som målvaktstränare för svenska damlandslaget. Innan dess hade Pelle hunnit med att vara proffs i danska Bröndby men artros i knäet stoppade hans aktiva karriär lite i förtid. 33 år är ingen ålder för en målvakt.

Pelle hade ett civilt yrke att falla tillbaka på men kunde inte släppa fotbollen och inledde en karriär som målvaktstränare, vilket således ledde honom till Kina 2007. Inte många spelare som gått vidare från Huddinge IF till svenskt VM-deltagande. Jag är rätt övertygad om att Per Fahlström är den ende. Hittills!

Fotot på Per Fahlström är taget hösten 1989 av Stig Almqvist och fanns med som illustration till en artikel i lokaltidningen Mitt i Huddinge. Pelle med famnen full, bland annat en kartong kräftor som pris som bäst på plan.  

 

Robert Lindberg2020-02-25 14:18:10
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger