Kvällsgodis på Brinken

Jag anländer med onda aningar till Källbrink på onsdagskvällen. Huddinge IF saknar två viktiga kuggar på grund av avstängningar och inte blir det bättre när jag får höra att Johan Edeland kastat in handduken på grund av sjukdom. Men inte hade jag behövt oroa mig. HIF bjuder på en rejäl påse fotbollsgodis och tar en ohotad 2-0-seger mot Smedby AIS på konstgräset.

Huddinge sätter full fart direkt. Tobias Corneliusson fortsätter på samma vis som i söndagsmatchen vilket betyder stora problem för Smedbys högerflank. Han finner Alfredo Martiatu Nordeman med ett tidigt inspel, avslutet via försvarare till hörna. Ett par minuter senare kör Alle en riktig fräckis. Filip Nieminen Eriksson skickar in lågt från vänster, Alle släpper bollen förbi sig och målvakten blir totalt bortgjord. Bollen in i bortre burgaveln. Skönt med ett tidigt 1-0-mål!

Nu följer 20 minuter totalt hemmadominans. Huddinge visar upp en provkarta på finter och växelspel, korta och långa passningar, bollvinster överallt och på alla vis. Det enda som saknas är nätkänningarna. Målvakten Simon Hedengren avvärjer ett friläge för Marten Al Abdulawi, petar undan bollen när Alle kommer stormande in i nytt friläge, tippar undan ett rappt och högt avslut från Marten, hinner ner och stöter undan en välriktad nick från Elias Ländin Sjöblom. Till det kan läggas avslut ur bra lägen som tyvärr passerar tätt utanför. Fille, Baboucarr Manga, Shaun Lomas, alla verkar brassa på mot mål.

Smedby behöver en frisparkslyftning i 26e för att komma in i Huddinges straffområde, bollen droppar ner precis framför ena stolpen, ett avslutsförsök ur minimal vinkel täcks undan till en lätt undanrensad hörna.

Denna halvchans är ett unikt undantag. Återstoden av halvleken tillhör Huddinge. Shaun vänder bort ett par spelare i Smedbys straffområde, rullar bollen en hårsmån utanför. Babou, som tar alla tillfällen i akt att showa friskt med Smedbys vänsterback, avlossar ett kanonskott som en försvarare lyckas stoppa innan mållinjen. Mittbacken Samuel Edgren har en flygande nick efter hörna från Fille, träffar inte målet.

1-0 i paus är definitivt i underkant. När andra halvlek inleds syns det att Smedby-killarna tror att de kan göra något åt resultatet. De ser mer påslagna ut, går in aggressivt i dueller och press på ett sätt som de inte gjorde under första halvan. Huddinge bemöter detta på bästa vis, bygger upp matchens vackraste anfall längs vänstersidan där Shaun och Tobbe kör över och grundlurar alla de ställs emot. Sedan bollen tvärs över till Alle på högersidan i straffområdet. Hårt, lågt och pricksäkert sitter 2-0 förbi Hedengren.

Sedan signalerar första halvlekens showman Babou för byte och ramlar ihop på planen. David Nyman blixtinkallas. Babou tar sig av för egen maskin och det ser hoppfullt ut när han går tämligen obehindrat efter matchen.

In sveper ett lätt sommarregn som möjligen dämpar hettan hos hemmaspelarna. Skärpan är inte alltid där i det offensiva spelet, försvarsmässigt finns däremot inte något att klaga över. Tobbe, tyvärr avvinkad för offside alldeles för ofta, svarar för ett gediget defensivt arbete. Med snabba ben hinner han ofta hindra uppspel eller störa spelförande motståndare till misstag. I 74e beger han sig på offensiven, sticker fram till vänster, bryter inåt men skottet går nästan mitt på målvakten.

Någon minut senare tvingas Alexander Westberg att sträcka sig för att rädda en nick invid ena stolproten och i 80e ser han med lättnad hur ett rykande skott från Joakim Gunnar passerar tätt utanför hans vänstra stolpe. Smedby pumpar på framåt men skapar inga fler vassa målchanser. Bästa chansen skapas i andra straffområdet, upprinnelsen ända från eget straffområde där Samme kliver in och stjäl bollen, spelar sedan långt mot Alle som vinner duellen mot två motståndare innan han dunkar iväg en rejäl rökare. Tätt över!

Hemmastaben gör vettiga byten under slutskedet, skickar in friska ben i form av Maximilian Lund på mitten, Noah Strand i försvaret och Måns Klint för att jaga på Smedbys planhalva. Min sista notering är en tack-och-adjö-föreställning från Tobbe i Smedbys högerförsvar. Jag hade unnat honom en fullträff men får nöja mig med 2-0 och tackar samtliga för en väl genomförd match kryddad med en lång räcka individuella godisbitar.

Avslutar med att rapportera från den nylagda gräsplanen. Det känns betryggande att se hur linjerna kommit på plats. Kastsektorer och avståndslinjer är tydligt markerade för friidrotten att börja nyttja planen för sina tunga teknikgrenar. Då hinner kanske gräsplanen blir så där ”lagom” ojämn och tuvig som fotbollsgrabbarna är vana vid. Därmed inte sagt att det ojämna underlaget ter sig tilltalande för A-laget som helst vill kunna idka snabbt och precist passningsspel. Återstår att se hur det blir nästa onsdag, om vi får och om det går att spela matchen mot IFK Eskilstuna på nya gräsytan.

PS. Avstängde huvudtränaren Stefan Segerfalk rättar mig. Anledningen till att han visades ut i Mjölby var att han lämnade den tekniska zonen. När ämnet avstängning ändå är på tapeten så kan det vara värt att nämna att vi i dag saknade Joacim Corneliusson och Ruben Lindström av just den anledningen. DS