Lagbanner

Seger i sämsta matchen

Lite lagom mysigt fotbollsväder när Huddinge IF tar emot Arameisk-Syrianska på Källbrink lördag eftermiddag. Löst underlag och grästorvor som släpper lätt gör det inte lätt för spelarna, och inte blir planen bättre ju längre matchen lider. Det kan inte vara hela förklaringen till varför detta blir en intetsägande match med låg spelkvalitet.

Gästande Arameisk-Syrianska inleder piggt och sätter trenden matchen igenom. Huddinges killar står inte att känna igen. Jag är van att se hur de gulsvarta dominerar matcher. Så icke denna match. Men vänd på det. Vissa matcher som HIF dominerat kraftigt, inte minst förra lördagen mot Karlberg, har förlorats. Idag var det vårt försvar som spelade hem tre poäng.

Jag ventilerar stundtals mina åsikter om domarens insats men glömmer sedan namnet direkt. Om något namn sitter kvar i minnet, då är inte på grund av några positiva händelser. När förnämlige speakern Kenta annonserar ut att Nael Ghazi Shabo skulle leda denna match känner jag direkt igen namnet – och får onda aningar. Som tyvärr besannas. Mannen med visselpipan inleder direkt med några förbryllande domslut och det finns mycket att säga om hans insats i stort. Det mest positiva är nog att hans bedömningar är konsekvent förbryllande matchen igenom. Det är ofta han tar diskussionspaus med ledargarnityren. Hos båda lagen.

Matchen blir ganska händelselös. Mina anteckningspapper brukar vara fullklottrade. Idag blir det stora bokstäver och gott om luft mellan raderna. Och mycket av det som noterades är tyvärr domarrelaterat.

Första spelarrelaterade noteringen kommer från 18e minuten. Gästerna har ett inkast på egen planhalva, halvvägs från hörnflaggan och mittlinjen. Det bedöms som felaktigt (det går tydligen inte att komma från det domarrelaterade!) och bollen går över i HIF:s ägo. Det leder till att Shaun Lomas kan skicka in bollen från högersidan, Tiago Silva Sanchez möter direkt strax bortom straffpunkten. Avslutet blir lågt och precist, bollen smiter in vid bortre stolproten. 1-0!

I 23e får Ara-Syr läge för en snabb omställning. Hemmakeepern Alexander Westberg möter anfallaren utanför straffområdet, det blir hopslag om bollen som går i båge förbi målvakten men inte rakt mot det öppna målet, en anslutande hemmaförsvarare tar hand om den och hemmapubliken kan andas ut.

Efter ett par småtuffa dueller på mittplan går Filip Nieminen Eriksson in axel-mot-axel, tackling av bästa skolbokskaraktär. Det renderar honom ett fullständigt obegripligt gult kort!
Lagkapten Shaun Lomas har tydligen något att säga i ärendet ty han får också gult kort.

Den här delen av matchen är Huddinges starkaste. I 27e, ett prydligt anfall, bollen in i straffområdet till Sebastian Hylén som försöker ta ett snabbt skott. En försvarare slänger fram ett ben. Kollisionen är oundviklig. Och stenhård. Sebbe måste ses om under ett par minuters tid. Straffspark? Nä! Frispark till de rödtröjade gästerna.

I det här läget funderar jag allvarligt på att gå hem. Det här är inte ett dugg roligt att se för en före detta fotbollsdomare. Jag stannar kvar. Hur ska jag annars kunna fullfärdiga denna text?

Gästernas första riktigt farliga chans kommer efter en högerhörna, Noí Olafsson nickar tätt förbi bortre stolpen.

I 37e drar HIF upp ett snabbt anfall på vänstersidan, bollen in till Sebastian Hylén som ser en lucka mellan två försvarare. Han petar bollen mellan dom, smiter efter – och kapas! Straffspark? Nä! Inte heller denna gång.

Kort före paussignalen får Samuel Edgren en rejäl överkörning vid en defensiv hörna – men ingen frispark! Han återkommer inte efter paus, ersätts av Maximilian Lund och Joacim Corneliusson tar klivet ner som mittback.

Ara-Syr blir spelförande under större delen av andra halvlek. Huddinge får finna sig att spela på kontring.

I 55e kommer första gula för Ara-Syr när Richad Mourad stämplar Filip vid mittlinjen. Jag blir lite förvånad över att det över huvud taget kommer ett gult för gästerna denna dag. Du förstår …

Noah Strand och Jocke är snudd på prickfria i mittförsvaret, Ara-Syr kommer inte till några öppna lägen. Mittbackarna har förnämligt stöd av lagkamraterna och det visar sig att Huddinge kan kontra sig till lägen. I 77e hinner en försvarsspelare mellan när Shaun avlossar ett tungt skott efter omställning. Det blir hörna från höger som i sin tur leder till farlig attack längs vår högerkant. Tiago tar en grym maxlöpning och avstyr ett möjligt friläge. Ara-Syr får hörna. Den rensas undan till blixtrande motattack från Huddinges sida, snabbast och längst fram: Tiago! Men inte heller denna attack leder till någon notering i målprotokollet.

George Korkis, som kom in i 74e hamnar direkt i delo med sina forna lagkamrater. Efter ett par, tre situationer får han gult kort i samband med ett inkast på vår planhalva. Han petar undan bollen, vilket kan ha varit den utlösande faktorn. Som om han var den förste och ende att skicka undan bollen för motståndarna denna eftermiddag! Ett par, tre knuffar fram och tillbaka kan också ha bidragit men då bör ju båda felande parterna varnas.

Det blir lite hektiskt under slutskedet. I 87e har Shaun ytterligare ett avslut efter omställning, bollen riktad mot högra krysset men det blir ingen fart på skottet, målvakten plockar enkelt ner.  
I 88e, Maxi drar i motståndare, får gult.
I 89e, Artin Borsali tar tag i Omar Laamrani och hindrar möjlig omställning. Gult.
I 90e, Maxi svarar för en viktig brytning, förhindrar troligt friläge. Bollen återkommer per omgående, hög lyra från vänster mot bortre stolpen. Det hinner bli trångt innan bollen dimper ner, Alex når den inte i trängseln, Kristijan Cosics skalle når högst. Nicken blir en lös lyra, nästan rakt upp. Bollen passerar över ribban med betryggande marginal.
I 92a, Artin Borsali förlorar en nickduell mot David Nyman på mittplan, hamnar troligen fel med foten när han landar. Han skriker till, får frispark(!) och måste få assistans från sidan. Då, efter uppemot en minuts betänketid, hämtar domaren upp det gula kortet, visar det för Nyman.
I 93e, Alfredo Martiatu Nordeman går in tufft vid sidlinjen. Gult kort. För gamla Tipsextra-habituéer kan meddelas att det var en sådan där tackling som gick tretton på dussinet på 70-talet. Ibland blev det till och med frispark!
I 94e, gästerna skickar upp målvakten när de har frispark en bit in på vår planhalva. Bollen rensas undan men ingen av hemmaspelarna får utrymme att skicka in bollen i det tomma målet på andra sidan.

Efter fem tilläggsminuter blåser domaren av matchen. Därefter hör jag Huddinge-tränaren Baran Coskun betygsätter eftermiddagens insats:
”Vår sämsta match.”
Men tre poäng blev det lik förbaskat. Bra krigat, grabbar!


Matchfakta
24/9                    Huddinge IF – Arameisk Syrianska IF 1-0 (1-0)                        
1-0 Tiago Silva Sanchez (18).
Alexander Westberg – Omar Laamrani, Samuel Edgren (46 Maximilian Lund), Noah Strand, Filip Nieminen Eriksson – Shaun Lomas, Joacim Corneliusson, Sebastian Hylén (74 Alfredo Martiatu Nordeman), Tobias Corneliusson (74 George Korkis) – Kamil Dudziak, Tiago Silva Sanchez (86 David Nyman).
Varningar HIF: Filip Nieminen Eriksson, Shaun Lomas, George Korkis, Maximilian Lund, David Nyman och Alfredo Martiatu Nordeman.
 

Robert Lindberg2022-09-24 18:09:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger