Lagbanner

Svinkallt i Södertälje

Med benägen hjälp från såväl domare som motspelare lyckas Assyriska FF besegra Huddinge IF med 3-2 under vidriga väderförhållanden söndag kväll på osedvanligt ogästvänliga Södertälje fotbollsarena. Bitande nordliga vindar i planens längdriktning och regn på tvären.

Det här är en komplex match att beskriva. Jag väljer att inleda punktvis med de, i mina ögon, två viktigaste komponenterna varför det gick som det gick.

Huddinge IF.
Jag har aldrig sett så många felpass, felbedömningar och bolltapp under en och samma match. Det går inte att skylla på det hala underlaget, för i så fall skulle även våra motståndare ha samma problem.
Positionsspelet. Jag har sällan eller aldrig sett ett HIF-lag med så stora hål överallt i lagbygget. Det krävs den ena brandkårsutryckningen efter den andra. Jag tröstar mig med att mot ett bra lag skulle vi blivit skoningslöst straffade. Assyriska är inget bra lag. Inte den här kvällen.

Domaren.
Efter några underliga bedömningar i första, främst rörande gula kort, såväl utdelade som icke utdelade, så eskalerar det hela efter paus. Straffen som tar Assyriska in i matchen är fullständigt barock. En renommerad fotbollstränare sitter några meter från mig och han undrar hur domaren kunde få en icke-kontakt till straffspark. Senare har vi två tydliga straffsituationer som han viftar bort. Det är sådana domslut som kan tas mot gästande lag på Södertälje fotbollsarena.

Över till själva matchen. Assyriska har ett klart spelmässigt övertag under första halvan. Ändå skapar de få lägen, de som dyker upp kommer oftast efter misstag från Huddinge-spelare. När HIF får kontroll över bollen spelas det ofta i sidled i backlinjen för att sedan ställa om med snabbt uppspel. I 8e växelspelar Ruben Lindström och Baboucarr Manga sig fram till höger, Babou får ypperligt skottläge tio, tolv meter mitt framför mål – men skjuter inte!

I 11e praktiserar AFF en lång lyftning på en hörna från vänster. Anderson lämnas helt utan markering strax bortom bortre stolpen. Nickar vid sidan av målet.

I 13e pressar Ruben mot hemmalagets målvakt vid utspark, fläker sig fram för att hejda uppspelet, spelarna kolliderar. Brukar betyda gult kort för anfallaren. Så ock denna gång. Målvakten Marko Atanackovic ligger kvar in i det längsta för att försöka mjölka fram ett rött kort, men lyckas inte i sitt uppsåt.

I 26e har dagens lagkapten Alfredo Martiatu Nordeman bestämda åsikter om var en AFF-frispark ska läggas på mittplan, flyttar helt sonika bollen. För det belönas han med ett gult kort.

Kort därpå sänks Joacim Corneliusson av hemmalagets mittback Taoufiq Hannioui som varnas.

I det här skedet verkar många av HIF-killarna rädda för bollen. De uppsöker passningsskugga vilket gör att alla uppspelsförsök fastnar på vitklädda hemmaspelare som svärmar framåt. När de någon enstaka gång lyckas få bollen förbi vårt mittbackspar Samuel Edgren och Leo Lanneborn är avsluten tacksamt bedrövliga.

I 38 lyckas Huddinge till slut etablera spel på Assyriskas planhalva. Helt plötsligt och oväntat så flyter passningsspelet. Jocke trycker sig fram till höger, nere vid kortlinjen spelar han förbi sin motståndare, förbi målvakten och vid bortre stolpen dyker Ruben upp, sätter 1-0 i nät.

Målet kommer som en käftsmäll för hemmalaget och det håller på att komma en till en dryg minut senare. Huddinge attackerar i mitten där det är trångt. Kapten Alle testar, bollen i block, kommer i båge mot Ruben som chansar med en bicykleta. Hemmamålvakten står som fastvuxen och stirrar långt efter bollen som sveper precis förbi ena krysset.

Halvleken avslutas med en flygande omställning från hemmalaget. Leo hamnar på efterkälken, försöker sig på en glidtackling – som missar. Två hemmaspelare igenom, ingen lyckas få kontroll på bollen. Domaren väljer att beivra den missade glidtacklingen, lägga upp frispark en dryg meter utanför straffsparkshörnet samt varna Leo. Frisparken skjuts precis lika illa som alla andra avslut från AFF under första halvlek, en grov miss.

Huddinge flyttar upp laget när andra halvlek sparkar igång. Det resulterar nästan i en kopia av 1-0-målet när Tobias Corneliusson spelar in från kortlinjen men Alle når inte fram till bollen när målet gapar vidöppet framför honom. I 52a görs Ruben ner i intressant läge. Ytterligare en av så många frisparkar vi INTE får.

I 56e hittar Alle Tobbe med en briljant långboll, Tobbe avancerar, försöker placera in bollen som vrider sig tätt utanför.

Så kommer då det kanske helt matchavgörande ögonblicket. Assyriska, mer eller utspelat under tolv minuter, får till en attack längs högersidan. Vi har en spelare som följer med bollförande spelare in i straffområdet, tvingar ner honom mot kortlinjen, petar ut bollen över linjen. Då slänger sig hemmaspelaren. Domaren pekar på straffpunkten. Finns inte en chans att han ändrar sig.
Den ständige målsumparen Anderson får förtroendet, sätter 1-1 högt till höger.

Domarens gåva bringar energi till hemmaspelarna. Huddinges stab kontrar med ett dubbelbyte. Offensiven förstärks med Johan Edeland och Ousman Touray. Att Johan är taggad syns direkt, ger sig in i en trång situation och får vara glad att slippa gult kort efter en stämpling.

I 69e försöker Ousman ta sig fram mot en lyftning från höger, hålls fast, rivs ner mitt i straffområdet. Ingen åtgärd. I stället kommer Assyriska stormande i en omställning och Alexander Westberg tvingas till en strålande reflexräddning på närskott från nyss inbytte Ibrahim Niang.

Huddinge-spelarna verka känna att det här är – och bör vara – deras match. Det leder till något av en tokoffensiv. Vi har endast två spelare i defensiva positioner när vi mer eller mindre skänker bollen till Assyriska vid deras straffområde. De skickar en chansboll upp på vår planhalva. Alle tappar fotfästet när han ska nicka undan. Bollen till Niang som spelar in till Hugo Fernández som rullar in 2-1 i öppet mål.

När Adi Tahirovic kort därefter svarar för en ful kapning i mittcirkeln är jag övertygad om att han ska få syna det röda kortet. Jag har ett svagt minne av att han fått ett gult efter en liknande förseelse tidigare i matchen men så kommer jag ihåg att han slapp undan då.

Huddinges offensiv fortsätter i oförminskad styrka. Ousman kommer till avslut från vänsterposition, bollen blockeras bort åt andra hållet. Edeland rusar fram och lyfter in kvitteringen till 2-2.

Huddinge fortsätter trycka på för att nå ett avgörande men det är Assyriska som är vassast när de ställer om snabbt. I 87e kommer de två mot en. Anderson tar avslutet från nära håll. Alex räddar!

Förnyad HIF-attack direkt. Assyriska närmast paniksparkar långt. Leo vill vara konstruktiv, men hans nick blir helt felriktad, två hemmaspelare kommer helt fria mot Alex. Passningen från Linus Hillemar går snett framåt. Ohotad kan Hugo Fernández rulla in 3-2 i öppet mål.

In på stopptid och Ruben sprintar förbi siste försvarare som fäller honom med ett gammaldags krokben, precis innanför straffområdeslinjen. Domaren vägrar se det uppenbara men det hade inte betytt så mycket om Tobbe hade fått ner sitt avslut under ribban efter att bollen studsat från hemmamålvakten och hamnat framför hans fötter.

Hemmalaget försvarar sig smått desperat under stopptiden. Jag noterar ytterligare ett gult kort för en cynisk kapning. Frisparklyftningen blir farlig, leder till en hörna från vänster, målvakten Alex kommer upp i Assyriskas straffområde. Ny hörna, nu från höger. Rensas och Assyriska har möjlighet att skicka bollen mot Huddinges tomma bur men tar inte chansen. De väljer att spela av tid, vilket visar vara ett bra beslut. Domaren blåser av matchen efter nästan nio minuters stopptid.

Efter matchen känner jag hur gärna jag i besvikelse vill skrika ”Fy fan va’ värdelös du är!” men jag håller kvar det inom mig. Skriver det här i stället.  

Matchfakta
6/8                      Assyriska FF – Huddinge IF 3-2 (0-1)              
0-1 Ruben Lindström (38), 1-1 Anderson (59, straff), 2-1 Hugo Fernández (72), 2-2 Johan Edeland (77), 3-2 Hugo Fernández (88).
Alexander Westberg – Omar Laamrani, Samuel Edgren, Leo Lanneborn, Filip Nieminen Eriksson – Alfredo Martiatu Nordeman, Elias Ländin Sjöblom (61 Johan Edeland), Joacim Corneliusson – Baboucarr Manga (61 Ousman Touray), Ruben Lindström, Tobias Corneliusson.
Varningar HIF: Ruben Lindström (13, ojust spel), Alfredo Martiatu Nordeman (26, olämpligt uppträdande), Leo Lanneborn (45+1, glidtackling).
 

Robert Lindberg2023-08-06 23:20:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger