”Tre poäng, tre, tre poäng …”
Ousman Touray, matchvinnare med sina två mål när Huddinge IF tar årets första trepoängare på hemmaplan.

Första gången i år som Huddinges segersång ljuder över Källbrink. 2-0 mot IFK Eskilstuna en underbar sommarkväll i skogsbrynet. Fullt rättvis hemmaseger mot ett ungt, tekniskt manskap som försökte spela offensiv fotboll. Det ska de ha all heder för!

Gästande IFK Eskilstuna ställer upp med ett ungt lag som inkluderar fyra grabbar från samarbetsklubben Västerås SK, bland annat lille kvicke och tekniske 10an David Burubwa, kvällens mest sevärde spelare. Han kom att ställa till med åtskillig oreda i hemmaförsvaret.

Men det är Huddinge som inleder starkast. Gästerna verkar ha svårt att ställa om från Tunavallens släta, fina konstgräsyta till Källbrinks skumpiga naturgräs. Det osar katt i Eskilstunas straffområde tre gånger under de inledande fem minuterna men det blir inget tidigt ledningsmål för hemmalaget.

När gästerna hämtat från den inledande chocken är det dom som levererar nästa chock för en prövad HIF-skribent. Dom tar matchkommandot med snabbt och tekniskt passningsspel. Dom vågar anfalla brett mot oss. Det är det inte många lag som vågar eller vill. I 10e kliver Filip Nieminen Eriksson in och bryter en smått genialisk passning rätt igenom vårt mittförsvar och i 11e är IFK oerhört nära ett ledningsmål. Burubwa skaffar sig lucka för vinkelskott från vänster, Alexander Westberg lämnar retur rakt ut. Brhane Samson Mesfun har egentligen bara att förpassa bollen in i det vidöppna målet men kvickfotade Filip hinner mellan och styr undan skottet. I 13e driver Mesfun in från höger och drar på från dryga 20 meter, Alex flyger genom luften och tippar till hörna. Den nickar Burubwa, en av planens kortaste aktörer, Alex tippar över. I 16e hamnar vi i problem igen efter en frisparkslyftning. Bollen dimper ner framför Anders Hellblom som lyckas skjuta över från fyra, fem meters håll.

I 20e tar vi oss ur gästernas dominans och får till en ordnad attack. Filip nyttjar sin finkalibrerade vänsterfot, lyfter in mot mitten av deras straffområde. Målvakten Elis Wahl blir trängd av egen försvarare och vår Kamil Dudziak, lyckas inte få undan bollen ordentligt. Den droppar ner framför Ousman Touray som inte har några problem att bredsida in den i öppen bur. 1-0!

Fram till paus böljar spelet fram och tillbaka. Båda lagen har starka perioder. I 29e har IFK två bra avslutslägen i rask takt, båda skotten stoppas av vårt försvar. I 31a har Kamil ett svagt avslut mitt på deras målvakt och de går till rask motattack, Samuel Edgren, i 24e varnad för en kapning på mittplan, rensar undan två farliga lägen tätt efter varandra.

I 34e passar vi framgångsrikt nära deras straffområdeslinje, Omar Laamrani avslutar, bollen passerar tätt utanför efter touch av försvarsspelare. I 37e svarar Johan Edeland för en lågt flygande nick på inspel från Tiago Silva Sanchez, bollen tyvärr mitt i famnen på målvakten.

Det blir ”tredje gången gillt” i 40e. Filip och Omar förarbetar förtjänstfullt, Ousman avslutar lågt till vänster om Elis Wahl som får en fingertopp på bollen men han lyckas inte hejda den. 2-0!

Innan paus hinner gästerna dra på sig två frustrationsvarningar.

Vårt passningsspel lämnar mycket övrigt att önska under första halvlek, blir knappast bättre efter paus. En del kan skyllas på underlaget men antalet hårresande missar är alldeles för många. Det ger gästerna mycket bollinnehav och det mest positiva som kan sägas är att vi sällan försöker spela oss upp med kortpassningar från målområdet. På så vid undviker vi bollförluster i utsatta lägen.

Vi får en matchbild vi inte är riktigt vana vid. Eskilstunas offensiva ambitioner ger oss stundtals goda ytor att spela på. Våra uppspel riktas ofta mot Kamil som matchen igenom har att släpa på en blytung ryggsäck vid namn Carl Wärme. När vi går andra väger skapar vi öppningar. Omar bryter passning i 53e, spelar till Ousman som misslyckas med att skruva in bollen i bortre krysset. I 56e skjuter Joacim Corneliusson utifrån, Ousman styr, målvakten överspelad, bollen tätt utanför. I 58e tråcklar sig Tiago fram där det verkar vara helt stängt, stöter in bollen till Ousman vars rappa skott blockeras bort.

I 59e får Filip gult kort efter en tröjdragning på mitten, hindrar möjlig omställning. Minuten därpå bryter Alexandros Kousis ett IFK-anfall, bollen till Omar som bryter in från sidan, avlossar ett tungt skott. Bollen touchar en försvarsspelare och målvakten gör en blixtsnabb reflexräddning, hinner ner och peta undan till hörna. I 67e vinner Kamil två dueller, han har det lite lättare att nå framgång om han är i rörelse framåt när bollen når honom, målvakten svarar för en ny fin räddning på skottet. Tippar till ännu en resultatlös hörna.

Minuten därpå överraskas vi när Eskilstuna ställer om blixtsnabbt. Joel Rigö är helt bortglömd på vänstersidan och hans inlägg når lagkamrat i bortre delen av straffområdet. Skottet kommer rappt, Alex i målet hinner knappt reagera. Bollen stenhårt upp i ribbans undersida och ut igen! Där har vi änglavakt.

Vi är tydligt skakade men Samuel Edgren kliver in med pondus, förhindrar att ett par lägen utvecklar sig till rejäla farligheter. Eskilstuna-grabbarna är fortsatt rappare i fötterna men strandar ofta när hemmakillarna visar musklerna i duellerna. Med bollvinster en bit in på egen planhalva har vi en bra plattform för snabba omställningar. Alexis är en hårsmån från att nicka i nät efter en perfekt slagen hörna från Filip, bollen smiter tätt förbi bortre stolpen. Kamil har bollen i nät vid två tillfällen, avvinkad för offside båda gångerna. Men ändå, inte ofta vi får sådana möjligheter i den här serien.

Med kvarten kvar lurar Tobias Corneliusson Joel Rigö så det står härliga till. Rigö stoppar Tobbe med ett rejält livtag, inkasserar ett gult kort.

I 80e släpper vi till ett öppet läge mitt i vårt straffområde efter inspel från högerkanten. Mesfun hoppar, möter bollen med en bredsida på volley, inte ens tio meter från mål, skjuter utanför.

Efter det släpper vi inte till någonting mer. Vi kontrollerar matchen bra med mycket boll på deras planhalva och endast en ”idioträddning” av Wahl hindrar ett tredje mål. Kamil lämnar bollen till Tobbe som tar med sig den i en oberäknelig studs vilket gör avslutet lika oberäkneligt. Wahl är på väg ner, slänger upp en desperat arm, lyckas få bollen till hörna. Men 2-0 duger bra, det ger oss den efterlängtade trepoängaren.