Vår förste A-landslagsspelare

Efter att under flera års tid ha sökt i arkiv, ringt samtal till spelare och ledare, inom och utanför Huddinge IF hittade jag till slut något som jag trodde inte fanns. Klubben har faktiskt fostrat en blivande A-landslagsspelare!

Guldfemman 3: Martin Lorentzson
MARTIN LORENTZSON, 2019 försvarsspelare hos Örebro SK, kom till Huddinge IF som junior, inledde sin seniorkarriär hos oss 2001 och debuterade i svenska A-landslaget 2013.

Martin Lorentzson började spela fotboll med Östertälje BoIS men siktade uppåt. Vid 16 års ålder valde han att gå till Huddinge IF ihop med sin fem år äldre bror Marcus. Båda var snart A-lagsspelare i klubbens division 3-lag, vilket då var fjärde nivån.
Då, 2001, var Martin anfallsspelare och han svarade för totalt sex mål under sin första A-lagssäsong som 16/17-åring, bland annat ett äkta hat-trick på 17 minuter i 5-5-matchen mot Ängby IF 18 augusti. Martin blev kvar hos Huddinge IF i två år, råkade tyvärr ut för en skada och tvingades operera ena knäet. Han säger sig ha fullt med goda minnen från tiden hos Huddinge, framför allt var det en lärorik period. Dessutom rekommenderade HIF-tränaren Roberth Johansson (senare Björknesjö) honom för provspel för AIK vilket kom att föra Martin ut i den stora fotbollsvärlden.

Via Enhörna IF och IK Sleipner hamnade södertäljekillen Martin hos hemstadens Assyriska FF i Superettan innan han nådde Allsvenskan. Först hos AIK, sedan Åtvidabergs FF och nu alltså hos Örebro SK. Dessutom har han hunnit med ett gästspel hos Coventry City i League One.

Någonstans på vägen har Martin förvandlats till stabil försvarsspelare och det var som högerback han togs ut till den svenska landslagstruppen som skulle spela King’s Cup i Thailand i januari 2013. Det var fjärde gången Sverige deltog, de tre tidigare gångerna har det blivit seger.

Första matchen, 23/1 mot Nordkorea, slutade 1-1, Sverige avancerade till final efter straffläggning. Martin på bänken hela matchen. Däremot tog han en startplats i finalen mot Finland tre dagar senare. Högerback i tröja nummer 2. Martin begick således landslagsdebut vid 28 års ålder på 700th Anniversary Stadium, Chiang Mai, Thailand. Det blev finalseger, 3-0 efter mål av Tobias Hysén, Robin Quaison och Anders Svensson. Martin fick ett gult kort i början av andra, byttes ut i 56e vid ställningen 1-0.
Landslagsuppdraget i alla ära, Martin rankar en annan händelse som den roligaste under karriären.

Det var sista kvalomgången inför gruppspelet i Europa League 2012. AIK hade kommit lindrigt undan hemma mot ryska storlaget CSKA, förlusten inskränkte sig till 0-1. Returen gick 30 augusti i Moskva och AIK ansågs vara chanslösa. Ett tidigt mål av Gnagets Karikari gjorde ställningen helt jämn. CSKA dominerade men målvakten Ivan Turina (vila i frid) gjorde en stormatch. Domaren signalerade tre minuters tilläggstid och dessa minuter var nästan förbi när AIK skaffade sig en hörna.
”Vi hade varit under press i 90 minuter. Det var nästan ingen som orkade ta sig upp”, minns Martin. ”Jag snappade upp en stolpretur och gjorde 2-0!”
 AIK vidare efter en gigantisk kämpainsats med hög skrälldignitet.
”Hemma satt brorsan i soffan och höll hårt i sin spelbong. Han hade satsat 20 spänn på 2-0 till oss och att jag skulle göra det sista målet. En riktig högoddsare! Han vann över 17.000.”

Fotot på Martin Lorentzson är taget av Magnus Grimstedt och har funnits infört i Läns-Tidningen, Södertälje.