Lagbanner
Veckouppdatering 32
Debutanter 11 augusti. Förväxla inte grabbarna med den förre engelske landslagsmålvakten David James!

Veckouppdatering 32

Nu går vi in på sista veckan i ”året runt med Huddinge IF”. Att klubbens första seriematch någonsin spelades just denna vecka är ett passande sammanträffande. Dessutom noteras att en skyttekung av rang gör sin debut för HIF, precis som ett par framstående killar ur den senare generationen.

5 augusti 1934 spelar Huddinge IF sin första match i Stockholms Fotbollsförbunds serier. Klubben startar längst ner, som sig bör, och är faktiskt enda nytillskottet i Södra Kvalifikationsserien.
Premiärmotståndare 5 augusti är Snättringe SK, en match som slutar 2-2. Det gör ont i hjärta och själ att veta att allt historiskt material försvunnit. Jag har inte ens lyckats finna uppgifter om vilka spelare som gjorde våra första mål.
Snättringe SK bildades så sent som 1931 och fick plats i ”kvalifiken” redan 1933 men tog sig aldrig ur bottenträsket. Fem av sex säsonger hamnade de på undre halvan, enda undantaget var en femteplats i tiolagsserien 1934/35. Idag är klubben en renodlad orienteringsklubb.
Huddinge IFs övriga matcher under debutsäsongen:
12 augusti 4-2-seger mot Västerhaninge IF, klubben försvann i en sammanslagning, återföddes och återkom i lägsta divisionen 2009. I år (2019) i division 3.
26 augusti 3-2-vinst mot Gröndals AIS som 1937 gick samman med Gröndals IF, bildade Gröndals IK som idag bedriver veteran- och ungdomsverksamhet.
9 september 2-2 mot SK Baltic hemma på Huddinge IP. Baltic, en innerstadsklubb som spelade i ”kvalifiken” under sex säsonger, 1932-38. Nedlagd.
23 september 3-2-seger mot Stuvsta IF. Vårt ”mesta” derbymotstånd spelar i år i division 5.
7 oktober, 2-0-seger mot Nytorps AIK, klubben kom från Trångsund och spelade i Stockholmsserierna under fyra säsonger, 1933-37, kom sist vid två tillfällen. Nedlagd.
5 maj, bortaförlust 1-2 mot Skuru IK på Södra Duvnäs. Skuru slogs samman med Fotfolket IF efter seriens slut 1974 och lade ner seriespelet året därpå. Idag når klubben störst framgångar inom damhandboll, bedriver även basket och simning.
19 maj seger hemma på Huddinge IP, 9-1 mot Tungelsta IF, en klubb som spelat i Stockholms seriesystem varje säsong sedan 1930. I år (2019) i division 4.
2 juni förlust med 1-3 borta mot Mälarhöjdens IK som i och med de två poängen säkrade seriesegern och uppflyttning. Spelar i år (2019) i division 5 som Mälarhöjden-Hägersten FF.

6 augusti 2016 får vi äran att spela på gamla Södertälje IP, där jag ”i tidernas begynnelse” (läs: 1960-talet) såg några division 2-matcher med Södertälje SK. Denna gång heter hemmalaget Södertälje FK och serien heter division 2, precis som för 54 år sedan. Skillnaden är att nu handlar det om fjärde nivån, då var det näst högsta.
Huddinge IF kommer till spel med goda förhoppningar om att kunna bärga tre poäng men vi inser att det kommer att bli en svår uppgift. Om jag går händelserna lite i förväg och berättar att hemmalagets målvakt, Hosam Agodomou, svarar för flera härliga parader, räddar bland annat en straff, och att vi dessutom slarvar bort åtskilliga klara avslutslägen, visst låter det som en tuff match?
Inget kan vara mer felaktigt!
Vi dominerar fullständigt från början till slut. Segersiffrorna skrivs till 7-1! Hemmalagets mål kommer på en tveksamt dömd straff i början av andra. Då leder vi redan med 3-0. Nikola Vasic svarar för fyra mål, Samuel Aziz för tre. Jonas Desai mästerlig på mittfältet, Daniel Ålund nästintill lika framgångsrik men ingen av dem lyckas finna motståndarnätet. Vi borde gjort tvåsiffrigt.
På läktaren träffar jag Kristófer Magnússons föräldrar och syster. De har kommit från Island för att se honom spela. Vår sextonde seriematch den här säsongen blev ju en trivsam tillställning för de långväga gästerna.
Högerbacken Kristófer startade i samtliga 16 matcher fram till denna. I nästa, hemma mot Smedby, blir han petad. Ibland hade jag oerhört svårt att förstå vad tränaren Jussi Kontinen sysslade med under sina tre år hos Huddinge IF. Hur det gick mot Smedby? Förlust. Förstås. Sedan är Kristófer tillbaka från start i omgången därpå då vi manglar Sylvia med 3-0.

7 augusti 2005 vankas derby på Källbrink. Stuvsta IF kommer på besök och får efter slutsignalen traska korta biten hem med svansen mellan benen. Vi vinner med 2-0 och de tre poängen tar oss upp i serieledning.
Huddinge IF befinner sig detta år i Division 4 Stockholm Södra efter degraderingen året innan. Målsättningen för tränaren Håkan Andersson och laget är ta sig tillbaka direkt.
Efter segern mot Stuvsta radar vi upp ytterligare sju vinster men vi har ändå inte skakat av oss närmast konkurrenten, FoC Farsta, som vi möter i ren seriefinal i sista omgången. Det blir vår nionde seger i följd, 4-1 hemma på Källbrink och total målskillnad för det nio matcherna skrivs till 35-5. Seriesegern bärgas med fyra poängs marginal till FoC.
Den här derbymatchen för 2005 är senaste gången de arga antagonisterna Huddinge IF och Stuvsta IF mötts i seriesammanhang. 1973 vann Stuvsta båda matcherna med 2-1. Efter det har Huddinge inte förlorat mot dom i seriesammanhang, triumferat vid sju tillfällen medan en match slutat oavgjort.

Jag börjar närma mig slutet på denna långa blogg-kavalkad som inleddes 12 augusti förra året och jag upptäcker att, trots att jag publicerat bilder på många olika arenor där Huddinge IF spelat, ännu inte lagt ut något foto på Källbrinks huvudläktare och gräsplan. Därför kan det vara hög tid att göra just det. Bilden är tagen under en träning sommaren 2015, under Håkan Anderssons andra sejour hos Huddinge IF. Helt klart under ett brydsamt läge, vilket torde framgå av bilden.

8 augusti 1969 debuterar 20-årige anfallaren Roger Fransson för Huddinge IF.  
En månad senare har Roger Franssons framfart i division IV nått in på rikstidningarnas sportsidor, vilket framgår av klippet.

Roger Fransson spelade hos oss under ett-och-ett-halvt år men lämnade oss när vi fick respass direkt ur division III. Han gjorde sedan ett år med Nynäshamns IF i ”trean” innan han packade ner dojorna och satsade på en allsvensk karriär med Hammarby IF. Han vann lagets interna skytteliga 1973 då han gjorde 10 mål.
Jag har, efter idoga försök, lyckats få tag på Roger via telefon och det visar sig att den gamle goalgettern har det lite si och så med minnet. Visst minns han att han spelade för Huddinge IF, Nynäs och Bajen men vad som hände senare under karriären, det kunde han inte redogöra för. Tyvärr. Roger Fransson är under alla förhållanden en av de mest framstående spelare som passerat Huddinge IF på väg uppåt i sin fotbollskarriär.

9 augusti 1998 inleder damlaget höstsäsongen i division 1 på allra bästa vis, krossar Lotorps IF med 4-0 hemma på Källbrink. Målskyttar: Sofia Baumbach (18), Linda Meier (52), Jeanette Persson (61), Jenny Svanberg (77).
1998 svarar damlaget för den bästa säsongen i klubbens historia med en fjärdeplats i Division 1 Mellersta, näst högsta nivån på den tiden. Laget innehöll många högklassiga spelare, trots att vi tappat en del namnkunnigt folk inför säsongen. Tuffa tävlingsmänniskan Jeanette ”Nette” Persson gör sin tionde säsong med A-laget och visar stort HIF-hjärta såväl på som vid sidan av planen.
”Det var otroligt roliga år!”
Konstaterar den svårpasserade mittbacken som slutade hösten 2000 men som senare återkommer som damansvarig ihop med Jenny Svanberg, två av målskyttarna mot Lotorp detta datum i historien. 2012 ligger damlaget i division 4. Målsättningen sätts till att nå division 2 inom fyra år. Det tar tre år. Så kan det gå när det placeras målinriktade tävlingsmänniskor i ledande roller.

10 augusti 1981 spelade vi en av våra allra sista tävlingsmatcher på Storängsvallen. Det blev en klang-och-jubelföreställning, 7-0 mot Älta IF i dåvarande Division IV Stockholm Södra.
Håkan Forsberg, Peter Ring, Tommy Hofmeijer och Christer Björsson gjorde var sitt mål. Roligast hade nog Lars-Olof ”Lollo” Nilsson som svarade för tre baljor.
”Lollo” var en snabb och teknisk offensiv kille som kom till oss från Hägersten 1979. Under 1980 visade han att han även kan vara en god lagspelare. Den här måndagskvällen visade han att han dessutom hade gott målsinne.

På fotot (som Håkan Forsberg bidragit med) och som är taget under sommarens träningsläger 1981 i Älmsta står ”Lollo” till vänster i bakre raden och han befinner sig i det ”gröna laget” ihop med fyra riktiga ”långkörare” inom Huddinge IF. Bredvid honom står Håkan Wahlberg och till höger Dick Hellström. Owe Matsson och Per Sandahl sitter framför. Idel ädel Huddinge-adel.
Det här året förlorar HIF första hemmamatchen, 0-1 mot blivande seriesegraren Stureby SK. Därefter blir det tio segrar i följd innan serien avslutas med Huddinge på en slutgiltig fjärdeplats. På dessa tio matcher har vi 30-6 i målskillnad. Att vi flyttade till Källbrink i september gjorde ingen skillnad. Vi fortsatte vinna där också.

11 augusti 2018 debuterar 19-årige målvakten David Mikhail för Huddinge IF när vi spelar borta mot Newroz FC i Division 2 Södra Svealand.
När vi släpper in nio mål i våra två inledande matcher efter sommaruppehållet 2018 väljer lagledningen att satsa på en ny målvakt. 19-årige David Mikhail får göra sin A-lagsdebut i bortamatchen mot storsatsande topplaget Newroz FC.
Att det blir förlust med 1-3 kan inte David lastas för. Tvärtom. Han svarar för en stabil insats men till slut rämnar HIF-försvaret inför Newroz-pressen. Det krävs dock att de sätter upp försvarsresen Marcus Törnstrand för att de ska få hål på Davids nolla. Två mål från hans sida efter fasta situationer och ett briljant solonummer av Valentino Pidre vänder matchen till hemmalagets fördel.
David Mikhail spelar med sin insats till sig platsen som förstemålvakt, gör 10 matcher under hösten 2018, fortsätter med 13 under den gångna vårsäsongen och belönas med bloggarens pris till ”Månadens spelare i HIF” för juni månad 2019. Det blir spännande att se Davids fortsatta utveckling. Tyvärr har han lämnat oss inför 2020.
När jag valt denna match från 2018 kan jag inte förbigå att en annan ung spelare debuterade för oss i samma match. 21-årige Iakovos Izountouemoi – ”kalla mig James!” – kom till oss under sommaren från IFK Haninge för att stärka mittförsvaret. Han visade direkt att han var mer än ”bara” en försvarsspelare. Han gjorde vårt ledningsmål i början av andra, efter en fast situation. Det räckte tyvärr inte.

Med denna text har jag gått året runt, inledde på HIFs 106-årsdag 12 augusti 2018. 2019 fyllde klubben 107 år och det är ojämnt så det förslår. 107 är nämligen ett primtal, det 28e i ordningen, så det finns ingen större anledning att fira. Det är bara att hålla tummarna och hoppas på en ljus framtid. Och att tigerränderna återkommer snarast på tröjorna.

Robert Lindberg2020-02-12 12:03:13
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger