Vi fullbordar Bissarnas värsta vecka
Ett av James Izountouemois långa inkast på väg in mot Nyköpings straffområde.

I veckan fick Nyköpings BIS besked om att de förlorat sex poäng för att ha använt en icke spelklar spelare. Motala AIF protesterade och ”vann” med 3-0, den match som slutade 6-1 till Bissarna. Bissarna ”förlorade” även bortamatchen mot City med 0-3 efter att ha vunnit med 1-0. Efter dessa dråpslag kommer Huddinge IF till Rosvalla och vinner med 2-1 på lördagen. ”Den värsta veckan i klubbens historia”, kommenterade en av hemmalagets funktionärer.

Det blåser kraftigt i planens längdriktning under hela matchen. Det märks inte under första halvlek då Huddinge spelar i motvind och bemödar sig om att hålla bollen längs marken. Vindens påverkan blir dock tydligt åskådliggjord när hemmalaget försöker lyfta långt och högt efter paus. Bollen vänder nästan, orkar sällan bakom Huddinges backlinje.

Mellan uppvärmning och matchstart kilar det in ett tiotal pojklagsspelare i åldrarna 10 till 12 år. De kallas ”plantrampare” och ska se till att trampa till tuvor och uppkomna ojämnheter innan matchen börjar. Berömvärt initiativ! Dessutom ska dagens bollpojkar från Bissarnas P09-lag berömmas för rappt arbete matchen igenom. Trots övertidsarbete i hela åtta och en halv minut!

Också innan avspark så upptäcker jag ett bekant ansikte hos en man som sätter sig sex stolsitsar till vänster om mig. Stefan ”Tifen” Nilsson, mångårig HIF-veteran, som bor i Nyköping nu för tiden. Inte kan han missa matchen när ”rätta gänget” är i sta’n! Skoj att byta några ord samt att inse att jag inte är ensam att hålla på bortalaget.

Nu till själva matchen. Huddinge inleder bäst med snabbt, fyndigt och framgångsrikt passningsspel. Så till den grad att hemmalagets kapten och speldirigent Enis Ahmetovic tvingas till en cynisk kapning strax utanför egna straffområdet. Gult kort redan i 7e minuten! Sebastian Hylén skruvar bollen över muren, mot lediga hörnet. Enis A har tydligen det på känn ty han lämnar muren innan Sebbe skjuter, rusar bakåt och hinner precis nicka undan innan bollen passerar mållinjen. Det blir hörna, som dubbleras. Hylén siktar mot främre delen av målområdet, får exakt träff på andra försöket, James Izountouemoi lyfter högst och knoppar in 1-0 intill främre stolpen.

Det dröjer till 13e innan Bissarna får till något som helst ordnat anfallsspel på vår planhalva, Enis A avslutar högt över från strax utanför straffområdet. Men nu har hemmalaget fått vittring och tar hand om kommandot. De tar sig fram på sin vänstersida, passningen in i straffområdet är listigt slagen men Herman Johansson, vänsterback för dagen, har följt med inåt och rensar undan framför fötterna på en framrusande hemmaspelare.

Kvittering kommer dock i 18e, lika logiskt som Huddinges ledningsmål. Återigen en fast situation. Nyköping tilldöms frispark efter en trång situation strax utanför det högra hörnet på vårt straffområde, sett ur Bissarnas synvinkel. Vi ställer två (2!?) man i ”muren”. Albin Aljic har inga större problem att dundra bollen förbi och över, in i det vidöppna nätet på högersidan.

Resten av halvleken är spelmässigt jämn. Båda lagen skapar chanser. Domaren börjar visa klara tendenser att släppa många situationer vilket orsakar några smärre dispyter spelarna emellan. Kevin Castaneda Isaza håller sig föredömligt lugn trots att han vid tre tillfällen blir brutalt överkörd. En gång kraftigt dragen i tröjan när han var klart förbi sin motståndare långt in på Bissarnas planhalva. Frispark, men inget gult kort(?).

Alexandros Kousis, en jätte i HIF-försvaret matchen igenom, svarar för en briljant passning rakt fram i mitten, Modou Gassama får med sig bollen i farten, förbi två motståndare, sista dragningen fastnar på den sista försvarsspelaren.

I 37e klarar sig August Kaarle undan gult kort efter en situation som påminner inte så lite om den tidigare relaterade när Kevin blev nerdragen. Enis A skruvar in bollen från höger, bakom vår backlinje, en hemmaspelare får volleyträff, bollen klockrent i stolpen! Och ut.

Huddinges svar kommer per omgående. Hylén, Kaarle och Gassama växelspelar snyggt, Agge Kaarle skjuter över ur bra läge. Mer Huddinge direkt efteråt. Kevin susar fram i mitten på Bissarnas planhalva, fälls tufft av Enis A.
Domaren vågar inte ta upp kortet.
Lite långt avstånd för ett direktskott, Hylén rullar snett framåt till Abiel Sequar som direktskjuter. Framrusande hemmaspelare täcker skottet med armen högt. Frispark igen. Inget gult kort, nu heller(?).
Den här gången skjuter Hylén högt över.

Halvleken avslutas med att domaren i samband ett inkast för Bissarna mitt på vår planhalva delar ut gult kort till Shaun Lomas och Bissarnas Serder Hamo som gruffat lite sinsemellan. Sedan vräks bollen långt på inkastet. Assisterande vinkar – offside??? På inkast!? Hemmaspelarna upprörda. Domaren väljer att avsluta halvleken där och då.

Första dryga halvan av andra halvlek är det mest spel på Nyköpings planhalva. Lite förvånande, men när höjdbollarna stannar i luften får de svårt att lyfta fram spelet. Huddinges ledningsmål kommer logiskt. Hylén och Kaarle svarar för förnämligt arbete, Kaarle in från vänster, får iväg en riktig rökare som skjuter omkull täckande försvarsspelare. Bollen hamnar hos Gassama vid straffområdeslinjen. Han manövrerar till sig en liten lucka och sätter dit 2-1 lågt, tätt intill vänstra stolpen.

Bissarnas försök med mer direkta framspelningar är ändå inte helt ofarliga. Edrisa Bojang misslyckas med att hålla en höjdboll i trängseln som råder men dyker ner och greppar bollen innan närmaste hemmaspelare hinner fram. Snabbe Kevin svarar för fantastiskt hemjobb när han täcker upp för James på offensiva äventyr och Eddie i målet är alltid alert, är snabbt och långt ute när det behövs. Han får en smäll över foten när han rensar fem meter utanför straffområdet men är snart uppe och hoppar igen.

Hylén vinner boll på mittplan, Gassama gör en diagonallöpning, får passningen precis utanför vänstra hörnet av straffområdet. Görs ner. Frispark, men inget gult kort. Jag har vant mig nu. Frisparken skickar Sebbe tyvärr långt upp i skogen.

Bissarna har gjort två byten tidigt under andra halvlek, deras tredje kommer i 71a. De satsar framåt för att kunna få något med sig från den här matchen. Det är Aljic som utgör främsta hotet. James gör en läcker brytning när hemmalagets 9a verkar på väg mot friläge men i 79e får Aljic fritt att nicka efter inlägg från höger. Eddie står rätt, plockar ner bollen som om det vore den enklaste saken i världen.

Bissarna försöker trycka på men de för dagen helvitt klädda HIF-killarna jobbar energiskt och skänker få ytor för hemmalaget att spela på. Istället är det nära ett tredje HIF-mål i 83e. Herman, nu högerback, slår ett suveränt inlägg snett framåt från höger, Gassama lyckas inte kontrollera bollen i fritt läge, den studsar högt och målvakten sträcker sig och sliter ner den i famnen.

På tilläggstid genomför Huddinge ett trippelbyte. Det är sådant som görs för att bryta rytmen hos motståndarna men jag har i detta skede svårt att se någon som helst rytm hos Bissarna. Jag har också svårt att se hur domaren kort därefter kan undvika att varna Enis A för ännu en cynisk kapning på mittplan, syndaren slog själv ut med händerna på det bedjande sätt som nästan alltid följer på ett så flagrant regelbrott. Jag har dessutom svårt att se hur domaren kunde hitta åtta och en halv minuts tillägg. Visst, ett par korta avbrott för smärre skador, men åtta-och-en-halv minut!

Två avslutslägen, det är var Bissarnas skapar på tilläggstid. Det stressade skott som skickas över från 20 meters håll efter 90+3 kändes som sista chansen. Men hemmalaget får mer tid på sig och lyckas skicka iväg ett skott till, ur så dålig vinkel att det knappast kan räknas. Glada Huddinge-spelare jublar åt slutsignalen. Nedslagna hemmaspelare illustrerar uttalandet att detta varit Bissarnas värsta vecka någonsin.

Fotnot. Nyköpings BIS har överklagat beslutet om de två ändrade matchresultaten. De hävdar att spelaren, Moussa Traoré, är spelklar, han har pass från land i EU (men är medborgare i Guinea) och behöver inte arbetstillstånd för att spela i division 2. Fortsättning lär följa.

Matchfakta
2/10                    Nyköpings BIS – Huddinge IF                             1-2 (1-1)
0-1 James Izountouemoi (9), 1-1 Albin Aljic (18), 1-2 Modou Gassama (51).
Edrisa Bojang – Iakovos James Izountouemoi (80 Kingsley Okafor), Filip Lindbom, Alexandros Kousis, Herman Johansson – Shaun Lomas , Abiel Sequar, Sebastian Hylén (92 Maximilian Lund)  – Kevin Castaneda (76 Filip Nieminen Eriksson), Modou Gassama (92 Apollon Georgopoulos) , August Kaarle (92 David Nyman).
Varningar HIF: Kevin Castaneda och Apollon Georgopoulos.