Lagbanner
Inför Sandvikens IF - IFK Göteborg: “En tidig nyckelmatch”
Regerande cupmästarna IFK Göteborg inleder Svenska cupen borta mot Sandvikens IF:

Inför Sandvikens IF - IFK Göteborg: “En tidig nyckelmatch”

I den blåvita tävlingspremiären ställs laget inför en tidig nyckelmatch mot Sandvikens IF från Division 1 Norra. Här kommer vad Alltid Blåvitt tycker ni ska hålla ett extra öga på.

IFK Göteborg  

Senaste matchen blev laget tillbakapressat av Helsingborg, men imponerade i sin defensiva balans samtidigt som det skapas några vassa kontringar. Däremot hade Blåvitt problem med att föra matchen i perioder, framförallt i andra halvlek. En seger på Lördag är ett måste, dels för att det skiljer två divisioner mellan lagen och dels för att det är den på förhand enklaste motståndaren i en tuff grupp, där vi även möter Sundsvall och Norrköping. Därmed är en seger, och gärna en klar sådan, av stor dignitet för att kunna konkurrera med Peking om gruppvinsten och avancemanget. (Samtidigt säger Alltid Blåvitts cupfacit att matchen slutar 2-2, vilket inte ska underskattas!) 

Mot Sandviken är det högst troligt att Hosam Aiesh och Kevin Yakob kommer tillbaka till matchtruppen efter att ha tränat som vanligt under Torsdagen. Kalley, Paka, Jakob Johansson och Noah Alexandersson kommer med all förmodan fortsätta sin rehabilitering efter respektives operation. Huruvida Sigthorsson kommer ingå i matchtruppen eller inte är oklart i skrivande stund. I och med detta tillkommer ett visst frågetecken inför matchen angående vem som startar till vänster i Blåvitt, efter att Kharaishvili lämnade för en vecka sedan. 

Förra matchen startade Hasse där, men då bevisade han dels att han egentligen inte är någon ytter, trots en godkänd insats, och att han är alldeles för bra centralt för att inte spelas där. Det vassast alternativet i truppen just nu tycker jag är Tobias Sana, men med det sagt tror jag att han får fortsatt förtroende i mitten för tillfället. Det är också värt att lägga Sanas halvtidsintervju mot Elfsborg på minnet, där han säger att ifall han hade spelat som tia istället för ytter, som han gjorde de första månaderna under Roland Nilssons styre, skulle han gjort betydligt fler poäng under säsongen 2020. 

Hade Hosam Aiesh varit i tillräckligt god form för att starta, är han favorit att ta plats som vänsterytter samtidigt som Sana bibehåller sin favoritposition som tia. Men, skulle ersättaren till Giorgi bli Simon Thern, som det ryktats om under veckan, innebär det att Sana på lång sikt tar steget ut på kanten för att ge den centrala rollen till Thern, när bägge finns tillgängliga. Som konsekvens av detta finns det viss logik i att spela in Sana på kanten redan nu, som helt enkelt får ta den för laget. Detta skulle öppna upp för att antingen Isak Dahlqvist eller Kevin Yakob fyller skorna centralt, tills att Thern anländer (om han nu gör det). Men, återigen, med tanke på Tobias Sanas ord om vart han helst spelar, är ingenting bestämt.

För att inviga säsongen 2021 med en vinst, är det viktigt med en fortsatt stabil defensiv och att Blåvitt kontrollerar spelet, på grund av att Sandviken är klart sämre på pappret. Efter Calle Johanssons intåg är den blåvita defensiven det mest positiva med försäsongen hittills och fortsätter den att utvecklas kan den så småningom sticka ut i Allsvenskan som ett av de bättre försvaren i serien. Men samtidigt räcker det inte att bara hålla nollor i längden utan det offensiva spelet måste börja ta kliv, vilket det finns stora möjligheter till mot Sandviken. I och med att motståndet, som sagt, är svagare på pappret och huserar två divisioner lägre ner, finns det goda chanser för en bättre prestation av IFK på den sista tredjedelen, vilket laget sedan kan bygga vidare på under säsongen. 

Sandvikens IF

Det första motståndarlaget i gruppspelet, spelar i division 1 norra och har fram till årsskiftet tränats av tidigare allsvenska tränaren Per ”Pelle” Olsson, mest känd för att tagit upp Gefle IF till Allsvenskan 2005 och sedan lyckats hålla kvar laget, trots knappa resurser, tills han blev tränare för Djurgården 2013. I samband med att den nuvarande Sandvikentränaren blev ny tränare för Blåränderna beskrev han sin syn på fotboll i Aftonbladet på följande sätt: “Stabilt och bra försvarsspel är grunden för alla fotbollslag. Vi ska ha snabbt spel framåt, och bra fotboll kommer att bli rolig fotboll. Vi kommer att vinna matcher och då kommer många tycka det är bra och roligt. Det är det som är i kikaren för min del”. Även om Olsson nu dragit vidare lär hans prägel sitta kvar i Gästrike-laget sedan hans tilltänkte assisterande Martin Falk fått ta över laget.

Sandviken slutade på sjätteplats förra året, fem poäng efter Brommapojkarna på andra plats och 12 poäng efter serievinnaren Vasalund. Norrlandslaget avslutade serien med stil och vann sina tre sista matcher med målskillnaden 9-1 och under försäsongen har laget bland annat slagit Sirius u21-lag. För att nå gruppspelet i cupen besegrades Jönköpings Södra, som förlorade kvalet till allsvenskan mot Kalmar, där 2-0 vinsten får räknas som en stark prestation för en klubb från Division 1. 

Efter förra säsongen har Sandviken tappat målsprutan Leo Englund, som stod för 18 mål på 29 spelade matcher, till Gefle IF. Däremot finns det tre ytterligare offensiva spelare i Division 1 klubben, som sticker ut lite extra inför mötet mot Blåvitt. Naeem Mohammed, 24, stod för 14 gjorda mål förra säsongen på lika många spelade matcher som Englund. Trea på Sandvikens interna skytteliga säsongen 2020, efter Englund och Mohammed, hittar vi Emil Bellander, med 12 mål på 28 matcher. Inför säsongen har klubben, bland ett antal andra spelare, fångat upp Martin Springfeldt som gjorde 11 mål och 8 assist för Karlslund i samma division som Sandviken förra året. På Sandviken IFs hemsida beskrivs Springfeldt som en snabb, djupledslöpande ytter med näsa för mål och assist. Dessa tre offensiva hot blir viktiga att prioritera för det blåvita försvaret, för att få med tre poäng hem till Göteborg. Samtidigt har motståndarlaget en stark defensiv, med Division 1 Norra mått mätt, som endast släppte in 33 mål under 30 spelade matcher förra säsongen, vilket var tredje minst i divisionen. 

På förhand har Sandviken inte mycket att hämta i den här gruppen, då alla övriga lag är klart vassare på pappret. Samtidigt har Sandviken ingenting att förlora mot klassiska storlag som Norrköping och IFK Göteborg, vilket ofta leder till att laget knyter näven i fickan för att “åtminstone ge dem en match”. Därmed kommer det förmodligen innebära att många av Sandviken spelarna spelar som om det vore deras livs match, vilket det också kommer vara för många av spelarna i norrlandslaget. Detta är en faktor som har gett resultat tidigare i cupen, till exempel när just Sandviken spelade oavgjort (2-2) mot då regerande ligamästaren Djurgården. Däremot var det ett Djurgården som precis tappat Buya Turay och Marcus Danielsson, vilket var deras två bärande spelare under säsongen innan, vilket ledde till att 08-klubben var tvungen att hitta ersättare, vilket inte görs särskilt lätt (bortsett från Kalle Holmberg som ersatt Buya Turays svandyk på ett strålande sätt). Dessutom var Djurgården i princip redan ute ur gruppspelet inför mötet med Sandviken, efter att ha förlorat mot Mjällby, vilket gav Blekingelaget ett förspråk på tre poäng och interna möten till sin fördel. Med all förmodan underskattades också Sandviken rejält av Djurgården i 2-2 matchen föregående säsong. I Sandvikens andra matcher i cupen förra året föll man mot Mjällby och Dalkurd, där båda matcherna slutade 1-3 förluster. 

I nuläget känns det som att IFK kommit längre i truppbygget än vad Djurgården gjort vid gruppspelet anno 2020, samtidigt som de blåvita spelarna bör vara förberedda på chansen att Sandviken skrällar, i och med dels Djurgårdsmatchen men likaså Sandvikens tidigare nämnda vinst mot J-södra, vilket får benämnas som en skräll mot ett på förhand klart bättre motstånd. Dessutom är det en, som sagt, väsentlig match för Blåvitt som behöver en bra start för att kunna gå vidare till slutspelet, till skillnad från Djurgården. 

För att knyta ihop säcken talar mycket för tre blåvita poäng, förutsatt att man tar matchen på allvar trots sitt stora favoritskap och fortsätter stänga igen bakåt. Efter det väntar förhoppningsvis en lugn seglats mot cupguld, halvspecial live på Ullevi och mer därtill. 

Matchen
Plats: Jernvallen
Tid: 13:00 Lördag den 20/2
Domare: Glenn Nyberg
TV: Cmore sport

Trolig startelva IFK Göteborg (4-2-3-1):
Anestis,
Jallow, Johansson, Bjärsmyr, Eriksson, 
Wernbloom, Yusuf, 
Norlin, Sana, Aiesh, 
Söder

Viktor Fridén2021-02-19 11:19:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg