Lagbanner
Intervju med IFKs SLO Christopher Lindahl
Foto: Emelie Hübner

Intervju med IFKs SLO Christopher Lindahl

I början av 2017 presenterades Christopher Lindahl som SLO för IFK Göteborg. I en arbetsroll Svensk Elitfotboll beskriver som nödvändig, har Lindahl fått axla stort ansvar under året. Alltid Blåvitt satte sig ner för att få en tydligare bild utav honom, säsongen och vad rollen faktiskt innebär.

Fotbollssäsongen 2017 var ett genomgående mörkt kapitel för IFK Göteborg. De historiskt svaga siffrorna i Allsvenskan summerades med elva förluster och en tiondeplacering, vilket resulterade i sparkad tränare, avgående ordförande, ekonomiskt tapp och ett brett supportermissnöje.

För Christopher Lindahl, 26, föreningens nyanställda Supporter Liaison Officer, blev säsongen istället ett spännande, om än prövande, startskott. När den tidigare ordföranden för Supporterklubben Änglarna och supporterprofilen Anders Almgren lämnade SLO-uppdraget efter drygt fyra år, fanns inga naturliga ersättare. Lindahl själv satt faktiskt med i den rekryteringsgrupp som var på jakt efter kandidater, innan han själv fattade intresse för tjänsten och fick förfrågan från Kamratgården.

Alltid Blåvitt stämde träff med Lindahl på ett café för att lära känna honom bättre och få höra om säsongen som varit. Det var en glad SLO som infunnit sig på mötesplatsen i god tid. Utanför märktes inget höstrusk av, istället var det ett soligt och behagligt väder som tillät tunnare jackor, och de fönster som tjuvstartat med adventsljustakar uppfattades snarare som malplacerade än högtidsfulla.

En barndomsdröm med konsekvenser?

Lindahl placerade sin muffins på fikabordet och lutade behagligt sig tillbaka i fåtöljen när jag frågade hur det kom sig att just han blev SLO. När huvudspåret tackat nej och alternativen var få, visade Coffe upp ett litet intresse inför Almgren, som då ledde processen, under ett rekryteringsmöte.

– Almgren ringde upp mig kvällen därefter och undrade om jag menade allvar, varpå vi träffades i två-tre timmar och pratade igenom allt. Jag fick svar på mina funderingar samt fick en helt annan syn på vad rollen innebar, som gjorde att det överlag kändes rätt för mig.
Var känslan byggd på det supportermässiga eller på det yrkesmässiga?
– Det supportermässiga sa att det var en barndrömsdröm att få representera och jobba för IFK Göteborg. Samtidigt har jag jobbat för en yrkeskarriär jag inte var beredd att kasta bort, vilket jag trodde SLO-uppdraget skulle innebära. När jag fick klart för mig att det inte alls behövde vara negativt rent yrkesmässigt så var det enklare att övertygas. Min tidigare chef på Folksam var också väldigt stöttande i det hela, vilket var betryggande, förklarar Lindahl.

När landslagsmittfältaren Martin Åslund lämnade IFK Norrköping för klubben i sitt hjärta AIK, var det ingen dans på rosor. Åslund har beskrivit att han ofta ville göra mer än vad som kunde göras, och känslorna kom ofta i obalans med utförandet. Jag återberättade storyn och undrade ifall han resonerat något liknande under sitt första år.

– Ja, IFK Göteborg är det jag kan, det jag älskar och levt för. Jag funderade om det verkligen är något jag också kunde arbeta med – man får inte låta känslorna ta över. Folk undrar hur det egentligen är att jobba på Kamratgården, att äta lunch bredvid spelarna, gå förbi alla Europatroféer som vimplar – stannar man upp och tänker på det är det få förunnat. Men jag har kunnat ta det professionellt och fokusera på mitt uppdrag, det tror jag inte alla hade klarat.



Bakgrund i Ultras

Lindahl växte upp i Frölunda och började gå på IFK Göteborg ihop med sin bror för att sedan införskaffa sig årskort i klacken med tre barndomskompisar 2008. Jag som också växt upp i klacken har alltid vetat vem "Coffe", som han vardagligen kallas, varit, men aldrig fått en tydlig uppfattning av honom som person. Trots aktiv medlem i supporterfalangen Ultras Göteborg har Lindahl inte tagit någon större plats, tvärtom har jag uppfattat honom som en aning blyg och eftertänksam kille i bakgrunden.

När IFK Göteborg presenterade Lindahl som ny SLO nämndes Lindahls engangemang i Ultras.

– IFK tyckte min bakgrund inom Ultras var till fördel och ansåg det vara sunt att nämnas. Jag har själv inget behov av att lyfta fram det i min roll.

Blir det aldrig jäv när du i din SLO-roll arbetar med supportrar, i synnherhet Ultrasmedlemmar?

– För mig är det inga konstigheter. Jag var alltid den lugna och ansvarsfulla killen i kretsarna, så för mig har det inte blivit någon större förändring i varken tyckande eller tänkande. Jag upplever inte att jag behöver gå in i en roll, utan jag är mig själv. Det märks även på den feedback jag får från supportrarna; jag känner att jag har, och alltid haft, den respekten tack vare min ansvarstagande roll. Många har sett mitt SLO-uppdrag som en naturlig övergång än något kontroversiellt.

– Jag sitter även i en position med den bakgrund jag har att kunna ställa svåra, ibland stötande, frågor som tas emot på ett bra sätt. Och tvärtom; de kan säga saker till mig utan att behöva väga ord särskilt mycket. Det ökar ärligheten samt den ömsesidiga respekten. Vi har inte behövt lägga ett halvår att skapa en relation, vilket jag tror hade varit en svår uppgift att ta sig an för någon som kommit utifrån in som SLO.

Din förankring i klacken kanske gör att supportrar på övriga sektioner inte har så bra koll på dig. Upplever du det som ett problem, har IFK ombett att visa upp dig inför större publik än den på ståplats?

– IFK har inte gett mig några sådana direktiv, det är något jag sköter själv. Jag har lagt tid på Kommandobryggan av flera anledningar; framförallt att det är där jag känner mig hemma och där det finns mest att göra, det är inget att hymla om. Jag tycker det är viktigt att jag hittar den rollen först och ju mer jag lär mig hantera den, ju mer effektivt kan jag röra mig på arenan. Man lär sig vilka bollar man ska springa sig efter.

– Jag är medveten om att jag behöver jobba mer utåt, gå utanför min 'comfort zone' och synas mer på andra sektioner och för andra åskådare. Det måste bli bättring på den delen, men jag hoppas folk har förståelse för att det tagit tid.

Att vara Almgrens efterträdare

SLO står för Supporter Liason Officer, en tjänst som infördes i 'Blåvitt' liksom resten av Allsvenskan 2012, det på uppgift från det europeiska fotbollsorganet UEFA. IFK Göteborg beskriver uppdraget följande;

"Ett uppdrag som bland annat innebär att vara en serviceresurs och kontakt med föreningens supportrar i samband med matcher, samt att stå för en supporterkompetens och ett läktarperspektiv i Kamratgårdens vardagliga verksamhet."

När Alltid Blåvitt varit i kontakt med Svensk Elitfotboll har de belyst hur viktig rollen faktiskt är. SEF:s generalsekreterare Mats Enquist beskriver SLO-införandet som en av de absolut avgörande faktorerna i främjandet av kommunikation mellan supportrar och föreningar.

Anders Almgren blev IFK Göteborgs första SLO 2012 med en gedigen bakgrund som omtyckt ordförande i Supporterklubben Änglarna och respekterad supporterprofil, både inom och utanför supporterskaran. IFK Göteborg har tidigare år oftast påtalat hur nödvändig Almgren varit för kommunikation med fans. När jag frågar Lindahl om han vill gå i Almgrens fotspår eller ta en annan approach, får han tänka till en aning.

– Det är klart, hade jag haft hans egenskaper vore drömscenariot att vara i stort sett likadan. Men då vi har olika egenskaper behöver jag jobba på ett annat sätt. Det är som fotbollsspelare, är du inte bra på att dribbla så kanske du ska passa istället. Han är lärare i grunden och har en annan pedagogik. Jag vill inte synas som personen Coffe, men som i rollen SLO.

Hur mycket tar du till hjälp av Almgren, lägger han sig i ditt arbete någonting?

– Till en början pratades vi vid varje vecka rörande vissa frågor. Nu för tiden är det mer sällan, men när det sker är det främst för att få synpunkter så att jag inte snöar mig in åt mitt håll för mycket. Han har varit grym som ställer upp med tid och energi.

Första match du fick uppdraget att göra var mellan IFK Göteborg och Malmö FF i den största upphaussade matchen på drygt sju år, inför 32 000 åskådare. Vissa skulle antagligen påstå att det vore en mardrömsstart på jobbet?

– Jag hann inte riktigt komma in i jobbet, då matchen bara var en månad efter jag tillträde. Almgren och hela organisationen hade redan lagt sin grund inför matchdagen och jag hann nog aldrig fatta hur mycket förberedelser som krävdes. Hade matchen istället lagts ett halvår fram i tiden hade jag nog tyckt det varit en mardröm. Jag visste bara hur stor matchen var utifrån supporterperspektiv, inte jobbperspektiv.
Vad får du för perspektiv som SLO du ej hade som supporter?
– Det grundar sig i kunskap. En incident jag som supporter kunde uppleva som liten har jag lärt mig nu kan bli enorm vid mediauppmärksamhet. Ibland sitter jag på en förklaring som jag inte kan gå ut med, vilket man som supporter inte vet eller förstår. Sedan finns det en rädsla när man sitter däruppe att man tappar supporterperspektivet helt, men det tycker jag inte att jag gjort. Inte än.



Till sin hjälp har Lindahl tre matchdags-SLOer, som stöttar upp på hemmamatcher och på större bortamatcher. Uppgifterna varierar allt från att öppna tifoförråd till att medla i större argument. Lindahl är heltidsanställd och matchdags-SLOerna är timanställda av IFK Göteborg.

När går SLO in på läktaren och när gör ordningsvakterna det?

–  Nästan alltid går SLOer in först och kollar läget. Ibland kanske det ser allvarligare ut än vad det är och då kan vi bidra med en lugnande effekt. Många känner igen oss vilket ger chans till dialog, kommer vakter in direkt finns det risk att det blir värre. Ordningsvakter går in om det skulle uppstå en stökigare situation, men där vi fortfarande iaktar läget, skapar en egen uppfattning och finns med när inblandade parter vid ett senare tillfälle ger sin version.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut för dig under säsong?

– Det är kontinuerligt med möten, särskilt inför och efter matcherna. Jag försöker utgå från Kamratgården åtminstone nio-till-tre varje dag, där kontakt med alla matchaktörer sker – supportrarna, internt inom organisationen, ringa runt – allt möjligt. Vid tätt spelschema är det ofta är väldigt oregelbundna arbetstider, ibland kanske vi har möte klockan åtta på morgonen för att sedan träffa supportrar nio på kvällen. Vissa måndagar kan jag inleda med fritt schema, för att på fredagen när jag ska ta helg märka att det blivit sju inplanerade möten.
Vad diskuteras på matchmöten?
– Vi går igenom arrangemanget, där vi frågar oss om det har det gått enligt plan – vad hände, vad hände inte och varför – det är utgångspunkterna. Sedan planerar vi in möten utefter det.
Finns det möten som inte utgår ifrån matcher?
– Jo, det kan handla om allt från vad som behövs förbättras på arenan, till att hålla koll på supporterleden; vad som sägs och diskuteras på internet. Även saker inom organisationen (inom IFK, reds. anmärkning) vad rör supporterrelaterade utskick och kampanjer får jag gå igenom.

Hur mycket lägger du dig i utskick som kommuniceras från Kamratgården till supportrar?

– Jag tycker de sköter det bra själva, Almgren har gjort ett jättejobb så det sitter hos folk. Det är inte ofta jag har sagt "Det här kan ni inte skriva", och är det så får man komma med tips eller säga att det antagligen inte kommer tas emot bra. Det kan gälla allt från avtackningar med spelare till simpla utskick som jag får gå igenom, även om det är sällan det blir korrigeringar.

"Föreningen har stor förståelse för supportrarna"

Jag frågar Lindahl om motpoler mellan förening och fans i IFKs fall, och om det ibland utgås från extrema ståndpunkter för att sedan kanske nöja sig med att mötas på mitten.

– Från supportrarna ja, men inte från klubben, även om det ibland uppfattas så som supporter.

Lindahl har perspektiv få har, och ibland kanske få vill veta, i en värld där enligt regel klubbar vill förnya och supportrar bevara det gamla. Det kan tyckas vara en besvärlig fråga till en person som har fötter i båda sidor, men Lindahl ger ärligt intryck och resonerande svar.

– Det här med sociala medier, för ofta används det inte på bästa sätt och då skapas det drev med åsikter som blir sanningar, vilka används mot klubben. Detta sker i princip dagligen. Man måste förstå att det går så fort sociala medier-världen att klubben inte kan behandla önskemål på studs och ibland inte alls. Jag skulle inte vilja kalla det för motpol, jag tror det bara är bra med stor efterfrågan och önskemål.

Det är väl sunt att det finns en press utifrån när mycket av fotbollsvärlden kommersialiseras och moderniseras?

– Ja, det är jätteviktigt. Återigen, Almgren har gjort ett hästjobb, man förstår verkligen vikten av supportrarna på Kamratgården. Jag tycker Palmgren (nuvarande klubbdirektör) är väldigt lyhörd för supportrarna sedan han kom in, bland annat med det som han berättade i ett podavsnitt, att även om Kommandobryggen är den sektion som drar in minst ekonomiskt, så kanske föreningen tappar sponsorer om de inte finns där. Jag tycker verkligen föreningen har förstått vilka positiva krafter som finns samt varför de ibland uttrycker sig som de gör.
–  Jag är inte orolig att det tänket kommer att försvinna.

Om du fick ett slutord där du fick tala till supportrarna, vad skulle du vilja ha sagt då?

– Jag vill rikta ett stort tack för i år. Trots en 4–0-förlust mot Häcken så väljer supportrarna sluta upp på träning inför den kommande matchen, vilket resulterade i att spelarna fick bättre självförtroende. Supportrarna var absolut delaktiga i att det blev vinst i den följande matchen.
– Jag vill lyfta fram 'Änglahjälpen' som drogs igång i år vilket är ett toppenprojekt. Tifogruppen som fortsätter att utvecklas och imponera, särskilt tifot mot Djurgården som uppskattades av alla på Kamratgården, spelare som personal, samt fick sponsorer att bli lyriska. En sådan sak också att tifokillarna stått på scen under sponsorkvällar och pratat, vilket ökat kunskap samt acceptans. Jag upplever att gemenskapen bland de som går på matcherna blivit mycket starkare och bättre i år.

– Trots all sportslig misär och motgångar, finns det så mycket positivt att ta med från i år och främja inför framtiden, avslutar Lindahl stolt.

Jag gick in för den här träffen för att få svar på frågor, men fick utlägg och perspektiv jag kunde dra lärdomar av. Min syn på Lindahl som tillbakaryggad och aning blyg må till viss del stämma, men överlag är det en mycket kompetent människa jag som supporter kan känna stor tillit till och som förhoppningsvis kan fortsätta leda IFK Göteborg på rätt vägar i år framöver.

Det ska bara till en välbehövlig försäsong först.

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2017-12-03 12:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel