Inför Cypern: Första testet för U21
Kommer Alexander Isak få speltid mot Cypern?

Inför Cypern: Första testet för U21

På tisdag börjar resan mot U21-EM i Italien och San Marino 2019.

Intresset för U21-fotbollen i Sverige har nog aldrig varit större. Framgångarna 2015 där vi tog guld och nu med det senaste mästerskapet färskt i minnet, så är det nog många fans som är intresserade av att se vad Roland Nilssons manskap kan göra.

Visserligen blev det senaste EM-slutspelet ingen succé rent resultatmässigt - men publikintresset var stort och det var flera tusentals svenskar som skapade bra stämning nere i Polen. Att få uppleva en till stor turnering på plats är förmodligen något både fansen och spelarna drömmer om.

Men med intresset kommer också förväntningarna. Det är en helt annan press på det svenska U21-landslag som påbörjar sin resa mot mästerskapet 2019 jämfört med tidigare generationer. Och det gäller för Roland Nilsson och co att göra något bra av pressen, ta till vara på publiken och mediaintresset, istället för att se det som något negativt. Så här säger Sveriges U21-förbundskapten om situationen:

– Det är klart att tar man ett sånt här jobb så finns det ju krav. Utifrån hur det har gått innan med Håkans fina jobb så vill vi ju fortsätta att ta oss till EM-slutspelen. Vi ska inte bara utbilda de här spelarna för framtida spel i A-landslaget utan det gäller även att ta med sig resultaten i matcherna.



Starten blir betydelsefull

Viktigt är att Sverige får en bra start på kvalet. Först ut är Cypern som kommer till Falcon Alkoholfri Arena på tisdag kväll. Cypern inledde sitt kval med en 2-1-vinst mot Malta, tre poäng som satt långt inne. I halvtid låg cyprioterna under med 0-1 hemma i Aten men man vände sedan till 2-1 efter mål av  Rafael Anastasiou och Thodoros Iosifidis. Segermålet kom i den 93:e minuten - verkligen i grevens tid. 

De största utmanarna i gruppen är nog Turkiet och Belgien. Men det är många bra lag och det gäller för Blågult att scouta varje motstånd väl för att detta ska gå vägen. Vinner man gruppen är en direktplats till slutspelet fixat, en andraplats ger en chans att ta sig till turneringen, men då via playoff.

Ett spännande och talangfullt lag

Sverige har en intressant trupp med många spännande spelare. Det är en blandning av rutin och nykomlingar, de äldsta födda år 1996 och de yngsta födda år 1999. Flera spelare har varit med i U21 förr, som Linus Wahlqvist och Carlos Strandberg. För andra är det en helt ny miljö, likt Mattias Svanberg och Alexander Isak. Roland Nilsson har tagit med åtta spelare från U21-EM-truppen i somras och sex killar är helt nya i denna miljö. Truppen består av 19 spelare och det senaste tillskottet är BK Häcken-spelaren, Daleho Irandust, som är debutant i laget. 

Tyvärr för svensk del har man inte kunnat träningsspela ihop utan det blir skarpt läge direkt mot Cypern. Offensivt finns det mycket kraft och Nilsson har delikata problem att välja sitt anfallspar. Isak, Engvall, Larsson, Strandberg, Svanberg? Alla är bra och konkurrensen är stenhård. Det är svårt att gissa startelvan men en bit nedan försöker undertecknad spå ett troligt lag. 

Matchen mot Cypern börjar 18:45 och TV12 kommer sända direkt från Falkenberg. Det ska bli roligt att se och följa upp detta U21-landslag som jag tror har alla möjligheter att ta sig till EM-turneringen i Italien och San Marino om två år. 

Låt oss börja med en seger på tisdag. Stå upp, vi är gul och blå!



Troligt svenskt lag 4-4-2 fr.h: Dahlberg - Wahlqvist, Brorsson, Dagerstål, Bengtsson - Saletros, S.Olsson, Rakip, Asoro - Isak, Strandberg

Länk: Här är Sveriges U21-trupp
 



EM-kval, grupp 6
Tisdag 5:e september
Sverige U21 - Cypern U21
Falcon Alkoholfri Arena
Avspark: 18:45, TV12 


*** *** ***

Citat från svenskfotboll.se

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2017-09-03 12:00:00
Author

Fler artiklar om Sverige U21