-

Inför Elfsborg - GIF Sundsvall
Ingen hållen nolla ännu under 2019, varken i serien eller träningsmatcher. Dags idag, Eskelinen?

Inför Elfsborg - GIF Sundsvall

Premiäromgångarna avklarade och nu börjar allsvenskan på riktigt. Tabellen ska sätta sig och det strävsamma, poängsamlande serielunkandet komma igång. Vilken del av tabellen drar GIF Sundsvall iväg mot och vart är Elfsborg på väg? Giffarna kommer från seger och känner ingen stor press. Frid och fröjd och Pa Konate är tillbaka efter skadeproblem. Elfsborg däremot har inte vinnut än och torde vara mer stressade över det.

Några möjliga teman att bygga en införtext på när det vankas Elfsborg: Låna eller inte låna? Polaren Joel och polaren Jimmy. Konstgräs-spelare, finns de? Exakt hur ofrånkomligt är det att Jocke Nilsson skallar in en hörna i eftermiddag? Men jag börjar i tabellen.
 
Serieinledningar är kul men lite stökiga. Vi kommer med våra tippade tabeller, föreställningar och förhoppningar. Och allt och inget slår in direkt. Ett och samma lag är topplag och bottenlag under loppet av en enda match och det analyseras, tolkas och dras slutsatser. Giffarna har varit i botten i en halvtimme och sedan nästan topplag två matchtimmar senare. Elfsborg har hunnit med att bli lite småhyllade efter en stark hemmapremiär och sedan hamna i skiten efter 0-3 mot Göteborg, som i sin tur varit klara för Superettan för att räddas tillbaka till eliten i omgång 2.
 
Fast vi vet att Sirius inte kommer vinna serien. De är fortfarande bottengäng när de åker sig till Solna för att möta topplaget AIK, som är fyra poäng efter. Örebro kommer bona in sig strax nedanför mitten med marginal till akuta botten. Norrköping är snart hack i häl på Häcken i toppen och även Malmö kommer tuffa uppåt. Var Elfsborg och Giffarna hamnar är svårare att sia om.
 
Jag vågar avskriva botten för GIF och jag gör det för Elfsborg också. Det finns massor av fartfylld, flyfotad kreativitet i Elfsborg, som det alltid gör. Det finns inte lika mycket av defensiv stabilitet kanske. Men ska vi ens försöka dra slutsatser av debaclet på Ullevi? Elfsborg förlorar alltid i Göteborg och de gynnas inte av tuvor och gropar. Den förlusten var ingen överraskning. Bättre formmätare var 1-1 och bra spel mot uppumpade, premiärtuppiga Hammarby. Med inlånade Cibicki i full blom igen under tränare Thelin, den kombinationen som funkade så bra i Jönköping 2016.
 
Så detta med att låna. GIF lånar ut i stort sett varje säsong, men sällan in. Rubio lånades in ifjol men med ett utgående kontrakt var det mer likt ett korttidskontrakt. Elfsborg har valt en ovanlig väg med flera sena inlån, dessutom på tongivande spelare. Det luktar lite paniklösning men det måste inte betyda att det är en dålig lösning. Alla lån har redan fått mycket speltid. (Gregersen vilar på söndag efter utvisningen senast, Kabran som kom sist har fått en halvlek.) Spelarlån är lite kontroversiellt, troligen inte särskilt populär bland supportrar, men slår det igenom i form av poäng i tabellen  är det svårt att argumentera emot. Utan lånen skulle Elfsborgs trupp se tunn ut.
 
Jag har på känn att en avslappnad tillvaro i tabellmitten kommer råda för båda lagen så småningom men pressen är på Elfsborg idag. Både i kraft av hemmalag och för att tre serielösa omgångar skulle börja stinka en aning. Sedan väntar nämligen en tuff resa till Jämtland och därefter potentiellt ångestmöte mot Örebro. Tre poäng i eftermiddag skulle lätta trycket en hel del. Betydligt mindre press på GIF som kommit igång godkänt. Läget var liknande vid mötet i Borås i höstas, om än mycket senare på säsongen. Då var Giffarnas säsong klar medan Elfsborg låg riktigt pyrt till. Den gången städade hemmalaget av matchen enkelt och vann med 2-0.

Min lekmannaversion av Thelins analys för dagen är att han vill undvika ett bolltrillande GIF och ett jagande Elfsborg. Han vill sätta tonen och dominera som de faktiskt även gjorde till en början mot Göteborg och som de gjorde stora delar av båda lagens möten 2018. Jag tror det är så matchen kommer se ut, åtminstone inledningsvis.
 
För Giffarnas del har vi hamnat i frågan två mittbackar eller tre. Fyrbackslinjen från minut 46 på Tele 2 blev kvar mot Malmö. I valet ingår rimligen en analys av motståndarna men Pa Konate är en del också. Är Pa frisk kommer kanske Joel vara sugen att spela honom som wingback och inte renodlad vänsterback. I vilket fall är det trevligt att konstatera att spelet i grunden inte sitter i en formation och att det heller inte är helt avhängigt våra katalaner. GIF kan variera sig mer 2019 och är mer svårlästa. Oliver Berg har blivit en (för mig) oväntad joker i en fri offensiv roll. Han är kanske ingen finlirare men han kan jobba över stora ytor och gör massor av nytta.
 
Trots detta, överst även i Thelins block står det ”plocka ner Bata”. Eftersom han kan det här spelet har han även plitat ner ”inga bollar nära Juanjo”. Dessa herrar förblir Giffarnas nav och Elfsborg har antingen att styra spelet förbi dessa eller korka genom att spegla vår uppställning och vinna duellerna i mitten. Kommer vi förbi det hindret blir det spännande att se vad trion Sema-Hallenius-Eddahri kan hitta på.
 
Nu kör vi!
 
Avspark 15.00 på Borås Arena.

Hugo von Zeipel2019-04-14 09:24:36
Author

Fler artiklar om Sundsvall