Inför Häcken-GIF Sundsvall

Giffarna möter under söndagen topptippade Häcken. Giffarna har bra minnen mot Häcken historiskt sett men under de senaste två säsongerna har man inte alls lyckats rubba Häcken utan har torskat samtliga fyra matcher. Giffarna saknar två spelare och har frågetecken på ytterligare tre spelare inför dagens match. Kan man vända den negativa trenden?

Giffarna har under åren rätt fina minnen av möten med Häcken där höjdpunkten tveklöst är när Giffarna klarade sig kvar i Allsvenskan 1990 på Grytan i Timrå efter 2-5 underläge i totala målkvoten efter förlust i Göteborg. Man slog även Häcken knappt i kvalet till Allsvenskan 2003. Men detta är historia nu och senaste tiden har det inte alls varit lika bra då man torskat de fyra senaste allsvenska matcherna och även under åtminstone merparten av dessa matcher varit det klart sämre laget. Häcken är nog det lag man haft det jobbigaste mot senaste två säsongerna och syftar då inte främst på att man fått 0 poäng utan att man haft det spelmässigt jobbigt. Giffarna har förändrat sitt spel och det spel som Häcken använde sig av ifjol har man i år bättre motmedel mot då man spelar mer varierat så det ska trots allt finnas förhoppningar om att man ska kunna bättre ta sig an Häcken.

Giffarna kommer till start utan Chidi Omeje och Omar Eddahri som alltjämt är borta. Bägge två verkar dock snart vara klara för spel igen så skadesituationen ser rätt ok ut. Under veckan har Pa Konate, Erik Björkander och Oliver Berg rapporterats att ha problem och det har även funnits ljumskproblem hos Linus Hallenius men han verkar vara redo för spel igen. Konate, Björkander och Berg spelade från start senast men går att ersätta med tämligen fullgoda ersättare i Moreno, Myrestam och Wilson så även om det främst verkar vara Björkander som riskerar att inte vara redo för spel så är dessa avbräck inga akuta. Skulle Linus Hallenius inte komma till start däremot, vilket risken för verkar vara väldigt liten för, så är Giffarna tveklöst sårbara. Linus leder allsvenska skytteligan trots att han enligt egen utsago inte tycker det gått bra i inledningen av säsongen. Passningsmässigt har Linus inte alls varit på samma nivå som förra säsongen men det är svårt att dissa någon som gjort 6 mål på 6 matcher och självklart har han hållit väldigt bra nivå trots detta.

Häcken har inlett serien lite svagare än väntat, poängförlusterna har dock kommit mot Malmö FF, Djurgården och AIK så sannerligen inga bottennapp men bara 10 poäng på 6 matcher är inte i nivå med förväntningarna, speciellt som man under försäsongen tog sig till final i Svenska cupen. Häcken har flera intressanta spelare där det snackas om landslagsspel i pressen för Peter Abrahamsson i mål, där 20-årige Irandust gjort landslagsdebut under vinterturnen och där man har förre Ajax-proffset Rasmus Lindgren och fjolårets skyttekung Paulinho bara för att nämna några spelare att se upp med. Häcken har ett lag som är såpass starkt på papperet att man ska kunna utmana om guldet även om AIK och Malmö FF ser än starkare ut.

Under fjolårssäsongen lyckades Falsetas väl neutralisera Batanero vilket var deras största nyckel till framgång. Frågan är om det blir vinnande recept även idag. Jag tvivlar på det då Giffarna när både Juanjo och Batanero spelar gett utrymme för andra spelare att få mer yta och t.ex. har man på vänsterkanten tagit sig igenom utan någon direkt involvering från deras sida samtidigt som Linus Hallenius kan göra väldigt mycket även med rätt chansartade passningar. Jag tror Giffarna har utmärkt chans att sno åt sig poäng av ytterligare en av seriefavoriterna. Man har redan vunnit mot Malmö FF och kryssat mot Djurgården vilka trots detta var topp 2 efter inledande 6 omgångarna så varför ska man inte kunna lyckas mot ytterligare ett lag där man inte får bära favoritstämpeln? Det är dock den kanske svåraste uppgiften för Giffarna den här säsongen med tanke på senaste två säsongernas matcher så inte den match man ska ha största förväntningar på ett bra resultat ifrån.

Fredrik Norström2019-05-05 11:07:44
Author

Fler artiklar om Sundsvall