Påskbergsvallen, 2023-06-10 17:30

Varbergs BoIS - Halmstads BK

Inför Hallandsderbyt: livet är en schlager
Senaste hemmaderbyt mot HBK i allsvenskan 2021 slutade med vinst för Varberg med 1-0. Målskytt var Joakim Lindner.

Inför Hallandsderbyt: livet är en schlager

När Varbergs BoIS måste våga och vinna.

"Vill befästa vår position som bäst i Halland" säger HBK:s Magnus Haglund inför morgondagens hallandsderby. 

Haglund som annars brukar vilja tona ner förväntningarna inför match tar chansen när den ges kan man kanske tolka det som. För det är ju faktiskt ett tag sedan Halmstad kunde stoltsera med detta. Inte sedan 2017 faktiskt, då HBK trots att man åkte ur var enda halländska lag i allsvenskan. Och det säger ganska mycket om den maktförskjutning som skett inom halländsk fotboll det senaste dryga decenniet, där anrika Halmstads Bollklubb tidigare var ohotad herre på täppan. 

Men nu verkar alltså ordningen vara på väg att återställas? Ja med Falkenbergs FF kämpandes i division 1 södra och vårt eget Varbergs BoIS på en stabil allsvensk jumboplats ser precis så ut att bli fallet. HBK är på väg att återta den tron som man med sin tradition och sina förutsättningar också ska inneha.   

Det klubben lyckats med i år är väl att Magnus Haglund och Pelle Olsson med en i grunden defensiv uppställning ändå hittat ett taktiskt smart sätt att vinna matcher. Till att börja med kom vinsterna mot de större lagen men på sistone även borta mot Sirius och Mjällby. Och om man vid den senaste allsvenska sejouren 2021 spelade alldeles för mycket oavgjort har man nu vägrat kryssa, ända fram till den senaste omgången mot Hammarby. Och de där trepoängarna ger ju som bekant en viss fördel i tabellen. 

För Varberg är det precis tvärtom. Vad som från början aldrig såg särskilt sprudlande men ändå stabilt ut har efter krysset (det fjärde i ordningen) hemma mot Kalmar förvandlats till ett mindre inferno där förlusterna staplats på hög. Och krisen (om det nu kan finnas någon sådan i ett allsvenskt Varberg) är om inte total så åtminstone i kraftigt antågande. 

Sjävklart är Varbergs BoIS i klart störst behov av poäng imorgon men även Magnus Haglund, möjligen vis av erfarenheten från 2021, är också väldigt intresserad av att få med sig något hem. För som han säger i HP kommer inte Halmstads 16 inspelade poäng att räcka till nytt kontrakt.

I HN menar Jocke Persson att: 
– Det kvittar egentligen om vi vinner eller förlorar, det är fortfarande en extrem utmaning som väntar. Men ju snabbare vi vinner desto bättre. Vi vet om läget. Vi är uträknade av allt och alla, då blir resan desto coolare om vi klarar av det. 

Som vanligt är det en klart brandskattad trupp hos Varberg med så många är borta att Persson inte ens vill gå in på det utan "bara lägga fokus på de som kan vara med". Nyckelorden imorgon är "tro" samt "våga och vinn". För det finns liksom inte så mycket att förlora. Och även om dessa nyckelord mest låter som rena schlagerfinalen ligger det så klart mycket i dem.  

Men tro mig Jocke, nog fasen spelar det roll om Varberg vinner eller förlorar imorgon!

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2023-06-09 19:23:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS