Olympia, Helsingborg, 2019-07-29 19:00

Helsingborg - Örebro

Inför Helsingborgs IF - Örebro SK: Bygga vidare

Inför Helsingborgs IF - Örebro SK: Bygga vidare

ÖSK fick äntligen segra på hemmaplan senast och nu hoppas man bygga vidare på den goda insatsen mot ett revanschsuget Helsingborg som innan plumpen borta mot AIK inlett sommaren strålande med bland annat en vinst mot oss. Nu ska ÖSK försöka ta revansch för den hemmaförlusten och samtidigt tämja vad som kommer vara ett laddat Helsingborg på Olympia.

Veckan efter urladdningen
Det var en sällan skådad urladdning vi fick bevittna senast när vårt ÖSK hackade, kokade och mosade Falkenberg ner i en gryta och mycket av insatsen kan tillskrivas Filip Rogics tre mål. Rogic som de flesta var säkra på skulle landa i en Stockholmsklubb nu i veckan har ännu inte lämnat oss och därför får vi se hans kommande insats som en bonus. Njut medan han är kvar, säger jag. För om ÖSK är smarta så kommer de försöka sälja honom så dyrt och så snabbt som möjligt.

Ersättaren
Faktum är att vi kanske redan har Rogics ersättare i truppen, Yaser Kasim blev nämligen idag klar för klubben och den tjugoåtta år gamle irakiern kan vara tillgänglig för spel redan imorgon så det återstår att se om vi får se honom debutera på Olympia. Men nu är det hög tid att glömma Rogics vara eller ickevara och Falkenbergs kraschlandning på Behrn, nu är det dags för oss att prata om det pånyttfödda Helsingborg.

Sundets pärlor
För nog kan en säga att två vinster, ett kryss och en förlust (borta mot AIK) inte är ett dåligt facit för Helsingborg sedan återstarten och återkomsten av gamle tränaren Henrik Larsson. Själv var jag tveksam till att hans återkomst skulle ha någon effekt men tji fick jag när Helsingborg besegrade oss med 1-0 i juni. Om Henke har genomfört en taktiskt revolution i Helsingborg är svårt att säga, de ställer alltjämt upp i en 4-2-3-1 formation och deras målfacit på tre mål över fyra matcher är inte skräckinjagande men poängen ramlar in nu, till skillnad från när Peo Ljung ledde laget, så vem bryr sig om det?

In och ut
En av dem som gjort många utav Helsingborgs mål i år, däribland målet som sänkte oss, var Rasmus Jönsson som återvände förra säsongen men som såldes för ett par veckor sen till United, alltså Buriram United i Thailand. In kom istället Alhaji Gero som jag känner är en anfallare som har mer i sig än vad han har presterat, kanske kan han få ut sin potential i Helsingborg. Men Gero har inte haft i närheten så många rubriker som Anders Lindegaard haft, även han har spelat i United men inte Buriram United utan Manchester United. Något av en nödvärvning då Helsingborgs målvakter har haft otroliga skadeproblem denna säsong men det är ingen dålig värvning bara för det.

Tre spelare som har en högre nivå i sig

#4 Andreas Granqvist
Landslagskaptenen har hållit bra klass genom säsongen och kommer ge Carlos Strandberg stora problem.

#20 Wanderson
Har börjat komma igång så smått men alla vet att han kan mer.

#15 Max Svensson
Den rivige yttern har potential men kan, precis som de två ovanför, mycket mer.

Rörelse
Nu har det börjat hända grejer i ÖSK, först lämnar Michael Omoh för Mjällby och gör mål i sin debut och nu har vi plockat in Yaser Kasim. Inte en rak ersättning precis men en nödvändig förstärkning ändå ifall Rogic skulle säljas. Omoh var även han en försäljning som gjordes utav nödvändighet, han har fått så många chanser men aldrig har han fått ut sin potential i mer än enstaka underhållande sekvenser men desto mer kul för honom att en sådan sekvens faktiskt ledde till ett mål i hans debut. Det återstår att se ifall vi får stifta bekantskap med hans finter nästa vår ifall Mjällby går upp.


Dock utgår jag också ifrån att vi stannar kvar, kontraktet är inte säkrat ännu och Heliga Hagges helgdag är fortfarande långt borta. Vilket betyder att poängen måste in och då är frågan hur vi ska ställa upp imorgon och jag är av den klara åsikten att vi inte ska ändra något från elvan som startade senast. Arvid Brorsson må vara tillbaka efter sin avstängning men jag vill inte ha honom på planen imorgon då försvaret, trots ett par oroliga ögonblick, var mer synkat mot Falkenberg än innan. Viktor Prodell kommer däremot inte till spel imorgon men det gör ingen skillnad för Carlos Strandberg ska starta, ingen tvekan om saken. En annan som är tillbaka i truppen, förhoppningsvis, är Daniel Björnquist som återhämtat sig från sin knäskada och även om han förmodligen inte startar imorgon så känns det ändå skönt att han är tillbaka.

Att lånas ut eller ej
Daniel Björkman däremot, vart har han tagit vägen? Har han försvunnit från jordens yta? Vår, något utskällda, mittback har varit petad från truppen två matcher i rad till förmån för Helmer Andersson och frågan är vad hans framtid i klubben är om han blir utkonkurrerad av en sjuttonåring. Kanske ska han, precis som Isaac Boye och Alfred Ajdarevic, lånas ut till en klubb i en eller två divisioner nedanför vår. Vilket är vad jag tycker bör hända, samma sak gäller Rodin Deprem som jag mest tycker synd om nu, han har "det" i sig men han har saknat det där sista i dem avgörande ögonblicken och jag tror att även han skulle må bra av spel på en lägre nivå, för att på så vis få igång sitt självförtroende vilket är A och O för en anfallare. Kolla bara på Prodell som skulle behöva just det.

God känsla
Självförtroende verkar det däremot finnas i elvan efter vår seger mot Falkenberg och förhoppningsvis kan detta leda till att vi vågar spela lika bra anfallsfotboll imorgon borta mot Helsingborg men vi ska inte ropa hej ännu för ÖSK har haft en tendens att vara oförutsägbara denna säsong, på gott och ont faktiskt. Då menar jag att när man väl tror att ÖSK ska leverera så har dem inte gjort det och när de väl har varit tippade att förlora så har de vunnit vilket har lett till uttrycket "Schrödingers förväntan" alltså att en inte bör ha några förväntningar alls, negativa eller positiva, på ÖSK för det leder bara till olycka.

Istället får vi låta ödet avgöra matchen imorgon och om det blir Filip Rogic som slår till igen och samtidigt höjer sin prislapp eller ifall Helsingborg gör mål i den nittiotredje minuten tack vare ett monumentalt hjärnsläpp från en utav våra försvarare återstår att se. Bollen är rund, vad som helst kan hända och så vidare. En sak är säker däremot och det är att allsvensk fotboll kommer spelas imorgon och att både du och jag kommer sitta parkerade framför skärmen, eller kanske på Olympia, för att bevittna det hela.

Detta tror jag blir elvan som gör något vettigt imorgon
Martin Broberg - Carlos Strandberg - Jake Larsson
Filip Rogic - Simon Amin - Nordin Gerzic
Kevin Wright - Michael Almebäck - Martin Lorentzson - Albin Granlund
Oscar Jansson


Matchen sänds på Sportkanalen med sändningsstart 18.50
Men det är ju blott fyrtiofyra och en halv mil till Helsingborg, så varför inte vara på plats?

Forza svartvitt!

Per Ohlsjö2019-07-28 18:09:00
Author

Fler artiklar om Örebro