Inför Kalmar FF: chans till en kanonstart på säsongen
Mer jubel på söndag?

Inför Kalmar FF: chans till en kanonstart på säsongen

För i år är ju spelschemat lottat som någon påpekade.

Efter inställt flyg från Manchester i söndags missade jag när Varbergs BoIS i sin tur ställde in Norrköpings förväntade premiärseger på hemmaplan. Var det värt det? Med tanke på att konsekvensen i förlängningen blev att vi fick se en kvartsfinal i Champions League på plats får jag nog ändå svara JA på den frågan. 

Joakim Persson och hans lagbygge fortsätter att förvåna. Spelare som Des Kunst och Montader Madjed, som sett starka ut på försäsongen lämnades helt utanför truppen mot Norrköping tillsammans med mer etablerade spelare som Albin Winbo och Simon Karlsson Adjei. Däremot fick André Boman som nyss gjort comeback efter lång skadefrånvaro och nyförvärvet Jaheem Burke följa med. 

Varbergs breda trupp analyserades för ett tag sedan av fotbollsekonomen Kryztof Vogel (mer känd som "Den osynliga handen") när denne gästade Studio Allsvenskan. "Eftersom Varberg har en sådan stor trupp där många spelare hela tiden får speltid och utvecklas blir man heller inte så sårbara för försäljningar" blev hans sammanfattande omdöme. Ett ganska hyfsat betyg för en klubb som Varberg.  

Joakim Persson kommenterar själv fenomenet i HN:
– Gruppen i sig vet att vi brukar använda oss av mycket spelare. Så de som är utanför truppen nu eller inte startar fortsätter att gnugga på, för chanserna lär dyka upp och det är veckans form som avgör mycket. Sen är det klart att om vi vinner en fotbollsmatch veckan innan så sitter man närmare förtroendet till nästa match.

Motståndare i helgens hemmapremiär är Kalmar FF som inledde med en 0-1 förlust hemma mot mästarna Malmö. Laget som tränas av återvändaren Henrik Rydström gjorde succé ifjol med sin passningsorienterade fotboll men har till i år tappat flera tunga namn som Sebastian Ring, Piotr Johansson, Jonathan Ring, Nils Fröling, Lucas Hägg Johansson och Douglas Bergqvist. Men men har också fyllt på med varbergsbekantingen Nahom Girmai Netabay från Sirius, talangen Kevin Jensen (Landskrona), Axel Lindahl (Bodö/Glimt), Simon Skrabb (Bosman) och Doulas Bergqvist som har återvänt på lån från ukrainska Odessa fram till juni, så honom slipper BoIS inte. 

Jocke Persson säger till HN att han säkert kommer att göra någon förändring i startelvan beroende på vissa skavanker och att man nu möter en annan typ av motstånd. Efter segern i Norrköping har BoIS också skaffat sig läge att få en riktigt fin start på säsongen med matcher mot Kalmar och Sundsvall hemma närmast på schemat men som Jocke säger till HN: 
– Det är klart att en bra start med tre poäng på bortaplan är en bonus. Men sen gäller det att följa upp det. Nu har vi Kalmar och Sundsvall hemma, så det är klart att det är bra möjligheter men det gäller att komma upp i nivå.

Ja i år är ju spelschemat lottat som någon påpekade nyligen men det gäller ju också att förvaltarna chanserna när de kommer. Och mot Kalmar brukar det vara täta och målsnåla matcher i Allsvenskan. Sedan Varbergs 1-0 seger vårsäsongen 2020 har tre matcher på raken slutat oavgjort. 

Avspark: söndag 10 april kl. 15.00 på Varberg Energi arena. 

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2022-04-09 09:00:35
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS