Guldfågeln Arena, 2018-08-27 19:00

Kalmar FF - Örebro

Inför Kalmar FF - Örebro SK: Att växa i motgång
Det blev ett sent avgörande senast när Nahir Besara steg fram och avgjorde. Kan han hitta den avgörande touchen mot Kalmar?

Inför Kalmar FF - Örebro SK: Att växa i motgång

Två mittenlag möts på Guldfågeln arena när Örebro besöker Kalmar. Örebro som under sensommaren haft en miserabel form kommer att möta ett formstarkt Kalmar FF. Men med tanke på lagens tabelläge och spelstil så blir nog morgondagens match kan bli en tempofattig historia.

Senast fick vi äntligen känna segerns sötma i tävlingssammanhang. Alltså inte i allsvenskan men i svenska cupen mot Akropolis men det satt långt inne. Det var först i nittionde minuten som ÖSK avgjorde genom Nahir Besara som lite turligt satte bollen bakom målvakten i Akropolis.

Innan det mötte vi Hammarby i allsvenskan och då blev det en förlust med 2-0 efter två mål av Muamer Tankovic och jag hoppas ni kan förlåta mig då jag inte skrev någon matchrapport, min disciplin är dålig när vi förlorar händelsefattiga matcher.

Vi får hoppas att ÖSK inte har samma låga disciplin som jag mot Kalmar FF för då kan det straffa sig. 

Kalmar kommer från en meriterande 2-0 vinst borta mot Djurgården, då var det Erton Fejzullahu som sänkte sin förra klubb med två mål. Dock tror jag att vinsten fick en syrlig eftersmak för kalmariterna på grund av Fejzullahus uttalande efter matchen.

Men en seger är en seger och Kalmar gläds nog över de tre poängen de tog mot Djurgården oavsett vad han sa. I och med deras tre poäng i den förra omgången klättrade dem upp på en niondeplats, sex poäng före oss och åtta poäng bakom Malmö på en europaplats. Med andra ord pekar mycket på att Kalmar slutar på en mittenplacering i år igen men med det sagt så finns det ändå potential i Kalmar för att ta ett steg uppåt nästa år. 

Med bärande spelare som Romario, Papa Diouf och Viktor Elm under kontrakt över nästa säsong så kan Kalmar kämpa om europaplatser. Fejzullahu, Mikael Dyrestam och Rasmus Elm har kontrakt som går ut efter säsongen. Något säger mig dock att Kalmar kommer kunna förlänga med Rasmus Elm över nästa säsong också. Fejzullahu tror jag dock kommer lämna för en klubb i utlandet men det är bara spekulationer från mitt håll. 

Viktigt att poängtera är att Kalmar må komma från en 2-0 vinst i allsvenskan men man förlorade i svenska cupen senast med 3-1 borta mot Assyriska Turabdin som till vardags spelar i division två. Laget var kraftigt präglat av reservspelare och bärande spelare som bröderna Elm var inte med från start. Så nittio minuter vedervärdig fotboll senare fick Kalmar se sig slagna efter tre mål i baken och ett rött kort på Viktor Agardius.

De får sätta sig i soffan med GIF Sundsvall och Trelleborg nästa vår och titta på när resten av de allsvenska lagen spelar cupmatcher.

En annan förlust har drabbat Kalmar men den kom långt innan uttåget ur cupen och det var Nanne Bergstrands sjukskrivning, sedan dess har Henrik Rydström styrt skutan. Vad som hänt Nanne vet ingen men jag hoppas han är tillbaka snart, allsvenskan behöver den rödvita kultledaren som är Nanne Bergstrand! 

Nu är det alltså Rydström som styr och han vill se en passningsorienterad fotboll, en typ av fotboll som vi ÖSKare är vana att se i vårt egna lag och något säger mig att det kan komma att bli en tempofattig match imorgon.

Skillnaden är dock att Kalmar har ett lag som jag tror passar det lägre tempot bättre med sin 4-4-2/4-3-3 formation som de använt under säsongen. Med spelare som Romario och Rasmus Elm i laget så har man den där tekniken på mittfältet som krävs för att låsa upp försvar, något vi inte riktigt har. 

Därför kommer det bli en extra viktig match i matchen emellan lagens respektive mittfält där Johan Mårtensson och Nordin Gerzic kommer gå upp mot Romario och Elm i Kalmar. 

Däremot finns det många fler i Kalmar förutom bröderna Elm som vi bör ha koll på, bland annat dessa tre: 
#27 Papa Diouf
En spelare som gör mycket nytta i Kalmars anfall med sin passningsfot som stått för fem framspelningar hittills. 
#4 Mikael Dyrestam
Stod för framspelningen till båda målen mot Djurgården från sin position på kanten.
#39 Isak Magnusson
Talang som fick spela hela matchen mot Djurgården senast trots sin unga ålder. 

Mot Akropolis så lossnade mossan från två spelare, den ena lite viktigare än den andra. Nahir Besara fick avgöra i den nittionde minuten, lite turligt om ni frågar mig. Men ibland behöver en ett skitmål, en händelse som endast kan förklaras utav att de minsta utav marginaler är på ens sida. Även Victor Sköld fick göra mål senast, ett mål som Daniel Björnquist stod för till nittionio procent men Sköld stod på rätt plats vid rätt tillfälle och fick målet. 

Marginalerna som sagt, dem har vi inte haft på vår sida under denna sensommar. Samtidigt så säger många att marginaler är något en jobbar till sig och det kan jag hålla med om. När finliret inte funkar så gäller det att kämpa hårt och få till de där fula målen, något jag efterlyste mot Hammarby men det fick vi inte se.

Så därför kan jag inte säga att jag förväntar mig något speciellt mot Kalmar, att ÖSK helt plötsligt ändrar formation till 4-4-2 eller gör något annat oväntat.

Kanske ska vi inte förvänta oss något oväntat under den resterande delen av säsongen heller. Om det är något ett lag i utveckling behöver så är det stabilitet, för mycket ändringar kan vara farligt sett ur ett långsiktigt och kortsiktigt perspektiv.

Detta är ett nytt ÖSK, trots att många välbekanta ansikten är kvar men en förändring håller på att ske och den är smärtsam. Som den är för många andra lag, Elfsborg och IFK Göteborg t.ex. Även GIF Sundsvall fick lida sig igenom ett par säsonger för att helt plötsligt blomma ut i år. Dessa processer tar tid och likt ett barns väntan på julafton så känns det som en evighet. Men låt smärtan och förlusterna komma nu, så sparar vi vinsterna till nästa år. 

Men bara för att jag säger det så vill varken jag eller någon annan svartvit där ute se en plattmatch mot Kalmar imorgon. Spelare som Besara får gärna visa att han är värd det kontraktsförslag han fått för så som han spelar nu så ska han inte tro att han kommer få något större kontrakt i Sverige eller utomlands.

Samtidigt vet vi att Filip Rogic kan mycket bättre och att Nordin Gerzic ska visa att äldst vet bäst. Det finns mycket som pekar på att morgondagens match kan bli en tempofattig affär men vem vet, kan Sköld göra mål så kan väl Kalmar FF - Örebro SK balla ur. 

Jag vill avsluta denna rapport med att dela en text jag snott från Kubanernas facebooksida, vem som skrev den vet jag inte men jag tycker att den passar alldeles utmärkt i dessa stormiga tider. 

Glöm aldrig ÖSK:s rötter
Det sägs att träd som växer upp i vindstilla aldrig får starka rötter. Om de en dag möter stormbyar går de omkull.
Örebro Sportklubb har levt i stormar.
Vi har blivit tvångsdegraderade, hånade för att vara defensiva, utskällda för vår plan - och gång på gång har vi fått stå tillbaka i kampen om spelare, för att vi inte kan erbjuda pengarna eller prestigen.
Men just därför är rötterna starka.
De utgörs av luttrade, cyniska närkingar.
Som passar på att glädjas när vi leder med ett mål i halvtid, för man vet bannemej aldrig hur länge det varar.
Som minns att hur pissigt det än ser ut har det alltid varit värre.
Som inte går på match för segrarna, utan för vännerna - även om vi tillåter oss att drömma om segrarna, några korta ögonblick, ibland.
Nu stormar det runt ÖSK igen. Vi har fått flera tunga förluster, spelarna hänger med huvudena, Kjäll har något oroligt i blicken. 
Nu ska vi visa vad ÖSK:s rötter utgörs av.
Alla vi som stått med klubben genom stormarna som varit.
Alla vi som kommer vara med i stormarna som ska komma.
Alla vi som kommer kunna fira med den största stoltheten, den dagen vi tar vårt första guld.
Så blås på för i helvete! 
Vi har rötter. Vi står starkt.

Detta tror jag blir laget som möter Kalmar FF imorgon: 
Johan Bertilsson - Isaac Boye - Nahir Besara
Filip Rogic - Johan Mårtensson - Nordin Gerzic - Daniel Björnquist
Sebastian Ring - Michael Almebäck - Viktor Tranberg
Oscar Jansson


Matchen sänds på Cmore live 2 med sändningsstart 18:50.

Forza Svartvitt! 

P.S Jag lovar att det kommer en matchrapport från denna match, oavsett hur tempofattig, Nannebristande och tråkig den än blir.

Per Ohlsjö2018-08-26 20:57:00
Author

Fler artiklar om Örebro