Inför Mjällby: Joakim Perssons största utmaning hittills.
Hm, hur löser vi nu detta?

Inför Mjällby: Joakim Perssons största utmaning hittills.

Varberg åker till Lister med kniven mot strupen.

Länge under årets säsong talades det om att det inte skulle behövas så många poäng för säker mark i årets lågkvalitativa allsvenska. Och hyfsat nyligen var Jocke Persson inne på att han trodde att 27 pinnar räcker i år. Nu är istället årets tabell kusligt lik hur den såg ut ifjol runt kvalstrecket med två tydligt avhängda lag samtidigt som det ser ut att kunna krävas en bit över 30 poäng för nytt allsvenskt kontrakt. 2021 var det Halmstads BK som fick "lida" för detta. I år ser det ut att kunna bli ett annat halländskt lag, Varbergs BoIS.

Men kombattanterna är desamma, värmländska Degerfors som är inne i ett sanslöst flyt nu och givetvis kunde rulla in segermålet 2-1 i tomt mål med matchens sista spark sedan ett desperat Helsingborg satsat allt på att rädda fortsatt allsvensk status. 

Och precis som jag skrev i fredagens krönika kommer nu Varberg till spel när man för första gången i år befinner sig under det där kvalstrecket. Och för första gången sedan man kom upp i allsvenskan 2020 är man under riktigt hård press och har kniven mot strupen, vilket ändå måste sägas är riktigt imponerande för ett lag med Varbergs BoIS historik och förutsättningar. 

Men. Även om det för tillfället verkar skrivet i stjärnorna att Degerfors bara ska spela allsvenskt spel nästa säsong så är det fortfarande så att vårt grönsvarta BoIS har allting i egna händer. Två lag som inte har så mycket mer än äran att spela för står på tur och först ut är Mjällby borta på Strandvallen. 

Joakim Persson som i princip hyllats unisont i den här spalten står nu inför sin kanske största utmaning hittills som manager i Varbergs BoIS. Och spelarna som såg sådär förvånansvärt loja ut senast mot Elfsborg behöver steppa upp rejält och på allvar visa vilka de är som faktiskt har mest att spela för. 

Då kan det här gå vägen till slut - utan kvalfyllda novemberresor till de mörka småländska skogarna.     

Uppdatering: I Hallands Nyheter uppmärksammar nu Joakim Persson det jag skrev om inför Elfsborg, det orättvisa spelschemat där Degerfors fick tre (!) vilodagar fler än Göteborg inför deras möte i torsdags. Persson resonerar också om poängskörden där han aldrig hade trott att 28 poäng inte skulle vara tillräckligt för att hålla sig ovanför kvalstrecket i nuläget.

På uppsidan finns i varje fall att BoIS nu har allla spelare skadefria och tillgängliga inför morgondagens match förutom Oliver Alfonsi som är avstängd. Extra viktigt känns det att Luke Le Roux är tillbaka, han saknades mot Elfsborg. Och på målvaktssidan är det, som jag också önskade i fredags, troligt att Stojan Lukic åter tar plats mellan stolparna.    

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2022-10-23 19:02:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS