Landskrona IP A-plan, 2023-11-11 15:00

Landskrona - Örgryte

Inför ödesmötet mot Landskrona

Inför ödesmötet mot Landskrona

Sista chansen väntar när ÖIS under lördagen åker till Landskrona för årets sista seriematch. Seger inför det väntade stora bortaföljet kan göra att Sällskapet tar en kvalplats. Allt annat kommer av allt att döma skicka ner laget i Ettan. Här är allt du behöver veta inför den gastkramande avslutningen.

Förutsättningarna
Inför den avslutande omgången har ÖIS chansen att klättra upp från den direkta nedflyttningsplatsen till någon av de två kvalplatserna. För att göra det krävs av allt att döma först och främst att ÖIS vinner. Det kan räcka med kryss också, men då måste Skövde förlora med minst fem mål mot Helsingborg samtidigt som AFC inte får vinna sin drabbning mot Örebro.

Vad gäller då vid seger? Jo, vid en seger hamnar ÖIS på 32 poäng. I det läget måste Skövde spela oavgjort eller förlora mot ett Helsingborg som har allt att spela för. I så fall hamnar Skövde på max 31 poäng och ÖIS kniper 14:e platsen. Skulle Skövde vinna kan ÖIS ta en kvalplats ändå ifall Jönköpings Södra förlorar borta mot Brage. Då stannar nämligen smålänningarna på 31 poäng, och ÖIS går om. Om Jönköping kryssar, då krävs det att ÖIS vinner med hela sex mål för att gå om.

Skulle Jönköping förlora samtidigt som Skövde misslyckas med att vinna, hamnar ÖIS vid seger på 13:e plats. I så fall ställs Sällskapet mot Falkenberg i kvalet, medan det vid en 14:e plats blir kvalmöten mot Nordic United från Södertälje.

Först och främst måste ÖIS dock vinna sitt möte med Landskrona. Därefter gäller det att ha koll på att övriga resultat studsar rätt för att degraderingen inte ska bli ett faktum. Mycket att hålla koll på när matchklockan tickar upp mot 90 minuter imorgon alltså.

Form och tabelläge
Örgryte IS
Segern mot Västerås senast har fört ÖIS upp till en 9:e plats i formtabellen sett över de fem senaste matcherna. Sju poäng har spelats in via två segrar, en oavgjord och en förlust. Ser man till bortaplan är ÖIS till och med 6:a de senaste fem matcherna, med segrar mot AFC och Gefle i bagaget.

Tabellmässigt gjorde segern mot Västerås att ÖIS lämnade jumboplatsen och inför den avslutande omgången befinner sig på en 15:e plats. Seger är som ovan nämnt ett måste för att fixa kvalplatsen, och faktum är att de 32 poäng ÖIS hamnar på vid vinst räckt till kvalplats alla gånger utan en de senaste 10 åren.

Landskrona BoIS
Landskrona kommer senast från ett riktigt bottennapp när de förlorade med hela 4-0 borta mot Örebro. Sett över de senaste fem omgångarna placerar de sig på en 11:e plats, med fem poäng via kryss mot Gefle och Sundsvall, samt en seger mot AFC. De kommer alltså till matchen i en lite halvknackig form, kanske på grund av att de sedan länge kunnat känna sig säkra på att klara kontraktet?

Landskrona har nämligen legat i mitten av tabellen under mer eller mindre hela säsongen. De har haft en bra bit upp till kampen om Allsvenskan, och samtidigt lyckats hålla nedflyttningsstriden på behörigt avstånd hela året. Inför den avslutande omgången har de inte mycket att spela för, då de bara kan placera sig mellan 5:e och 8:e plats i sluttabellen. 

Truppen
Örgryte IS
Under den sista träningen inför lördagens match var så gott som samtliga spelare med på planen. Saknades gjorde bara de sedan tidigare skadade Anton Andreasson, Sixten Mohlin och Villiam Dahlström samt Mubaarak Nuh som av någon anledning saknades. Under lördagen kommer också Viktor Lundberg få se matchen från sedan. Detta sedan han är avstängd efter sitt gula kort senast mot Västerås.

I övrigt är alltså alla spelare i träning, även om Aydarus Abukar och Jonathan Azulay sannolikt inte är med i truppen då de inte är helt och hållet fria från sina skador. Däremot är Isak Dahlqvist tillbaka från sin sjukdom, och väntas vara med i morgondagens trupp.

Elvan som körde ihop under sista passet inför matchen var i mångt och mycket samma som mot Västerås. Enda undantaget var att avstängde Viktor Lundberg ersattes av Sargon Abraham.

Landskrona BoIS
I Landskronas trupp finns mycket kvalitet, särskilt offensiv sådan. Vassast i offensiven är Ousmane Diawara som i år stått för nio mål och tre assist. Därtill finns den unge talangen Kofi Asare som gjort 6+4 i år, samt Robin Dzabic som gjort 5+6. Den sistnämnde stod också för en mycket läcker cykelspark när BoIS spelade 3-3 mot Gefle för ett par veckor sedan. 

Förutom den offensiva kraften är det värt att nämna mittbacksgeneralen Johan Rapp, och Amr Kaddoura som två defensiva kuggar. I Landskrona återfinns också Edvin Dahlqvist, bror till Hampus och Isak i ÖIS. Wingbacken Edvin gör sin andra säsong i klubben och har i år startat i 24 matcher för skåningarna.

Head-to-head
Historiskt sett har ÖIS en dyster statistik mot skåningarna, åtminstone sett till de senaste matcherna. I seriesammanhang har de tre senaste matcherna slutat med förlust, senast i somras då Landskrona gjorde 0-1 på Gamla Ullevi i minut 93. Detta efter en match där ÖIS dominerade matchbilden och hade chans att avgöra flera gånger om.

Förutom de tre raka serieförlusterna förlorade ÖIS också en träningsmatch mot Landskrona inför säsongen 2022. Dessförinnan har Sällskapet däremot fyra raka matcher utan förlust mot skåningarna, två segrar och två oavgjorda matcher. Mötet på Gamla Ullevi 2018 slutade till exempel med en storseger sedan bland andra Diego Montiel och Gustav Ludwigson gjort mål i en match som slutade 4-0 till Sällskapet.

Många matcher nere i Landskrona har slutat oavgjort eller med förluster för ÖIS, men senast laget vann nere i Skåne var 2013. Då gjorde Emil Karlsson dubbla mål i matchen som slutade 2-4 till Sällskapet.

Låt oss hoppas att trenden vänder imorgon, och att ÖIS lyckas bärga första segern i Landskrona på 10 år. Isåfall är chansen stor att det blir kval senare i november. 

Markus Lundborgmarkuslundborg2023-11-10 18:34:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK