Behrn Arena, 2016-09-16 19:00

Örebro - Sundsvall

Inför Örebro SK – GIF Sundsvall: längre in i dödsskuggans dal?

Alla som följer GIF Sundsvalls öden och äventyr under den allsvenska säsongen 2016 har all anledning att ha utomordentligt låga förväntningar på fredagens match mot Örebro SK. Vi är nu helt enkelt i det utsatta läge där målbilden inte kan vara annat än ”rädda det som räddas kan”.

Efter sommaruppehållet har GIF haft en mycket svår period. Det är en sak att det blivit få poäng, vi har trots allt mött starkt motstånd. Det bekymmersamma är att prestationerna alltför ofta varit obeskrivligt usla och aldrig bättre än dåliga. Svajande försvar och totalt uddlöst anfallsspel har varit legio och laget har i flera matcher sett ut som ett bottenlag i Superettan snarare än ett lag som tagit mer än en poäng per match under seriespelet före sommaruppehållet. I matchen mot MFF verkade tränarna prioritera defensiven och det gick ganska hyfsat. Det blev en ”förlust i ordnade former” och något som man kunde förvänta att laget skulle ta med sig till kommande matcher. Men icke så, i den senaste matchen mot AIK föll allt samman. Tränarna valde att spela med någon slags fembackslinje mixat med synnerligen förvånande och svårtolkade dispositioner av spelartruppen i övrigt. Resultatet blev total kollaps i defensiven och ett obefintligt anfallsspel. Spelarna såg förvirrade och håglösa ut. Där och då såg GIF ut som ett lag som mycket väl kunde förlora alla säsongens återstående matcher. Allt signalerade kris, laget hade gått rakt in i dödsskuggans dal. Men utan någon herde till vägledning eller skydd.

Om det är möjligt bör laget och tränarna backa till matchen mot MFF och börja om där. Med ett sådant försvarsspel är det inte helt osannolikt att kunna grisa sig till en poäng om motståndaren inte har sin bästa dag. Det vore också värdefullt att spelare tas ut utan sidoblickar på vem som är egen produkt och inte, kontraktssituationen, vem som sagt vad eller tränarnas önskan att laget ska försöka spela som under våren 2016. Anfallsspelet kan ta sin början i att instruera anfallsspelarna att primärt hålla sig nära motståndarens straffområde istället för långt ned i planen. Fasta situationer och kontringar måste premieras, då inget tyder på att befintligt manskap har förutsättningar att penetrera ett uppställt försvar. I det längre perspektivet är det nödvändigt att hitta ett spel där vi åtminstone kan nå oavgjorda resultat mot de tre lag som ligger under oss i tabellen. Vi är just nu långt därifrån.

ÖSK är en motståndare vi känner väl och som GIF nått bra resultat mot de senaste säsongerna. Den historien är noll och inget värd nu. ÖSK har, som ofta, gått litet upp och ned i både prestation och resultat men är i grunden ett bra lag trots viss spelaromsättning under sommaren. Men de bärande spelarna finns kvar och om de har en bra dag är ÖSK en besvärlig motståndare för vilket allsvenskt lag som helst.

Tre avgörande moment mot Örebro SK:
• Återställa lagets moral före matchen.
• Sans och vett i laguttagning.
• Disciplinerat försvarsspel.

Tränarnas svårförklarliga laguttagning i den senaste matchen gör det svårt att förutspå laguppställning. Den elva som presenteras bygger på författarens önsketänkande att spela med tre centrala mittfältare: Önskad startelva för GIF Sundsvall:

                                         Tommy Naurin

Erik Larsson – Markus Danielsson – Noah Sonko Sundberg – Dennis Olsson

              Robin Tranberg – Lars Gerson – Mauricio Albornoz

                             Robbin Sellin - Stefan Silva

                                       Johan Eklund

Hans Hasselbladh

Hans Hasselbladh2016-09-15 12:34:00
Author

Fler artiklar om Sundsvall