Inför Örebro SK - FK Sarajevo

Inför Örebro SK - FK Sarajevo

Redan på torsdag drar det efterlängtade Europa League-kvalet igång för Örebro. En av Bosniens framgångsrika klubbar i FK Sarajevo står för motståndet. Frågan är om Sportklubben har orken att vända på formsvackan i kanske den viktigaste matchen på flera år. Svaret får vi imorgon kväll.

ÖSK har efter fjolårets tredjeplacering i ligan belönats med en plats i kvalomgång två till Europas näst största klubbturnering. Det var längesen ÖSK tävlade ute på kontinenten och  vilket gör att torsdagens match blir än mer prestigefull samt nervkittlande. Visserligen hade man otur med lottningen med tanke på att det fanns svagare lag än Sarajevo på listan. Det kan ur ett annat perspektiv betraktas som något positivt, för skulle ÖSK gå vinnare ur denna tuffa strid och avancera sig till den tredje kvalomgången har man tagit sig förbi en tuff motståndare. Det är svårt att förutsäga en matchbild men något man lugnt kan konstatera i förhand är att det kommer bli en hård kamp över båda matcherna.

Läget i ÖSK
Efter fyra raka förluster i Allsvenskan är drömmen om SM-guld redan en utopi. I nuläget är sannolikheten att man olyckligtvis åker ut ur Sveriges högsta liga betydligt större än att man eventuellt hamnar slutar topp tre. Med andra ord befinner klubben sig i en bekymmersam situation, vilket har gjort att pessimismen har satt sin negativa prägel både hos klubben och supportrarna. Det gäller att återhämta kämparandan på torsdag när det verkligen gäller som mest. Trots ÖSK:s bedrövliga insatser på sistone är förväntningarna ändå ganska höga. På förhand är kanske inte fansen ute efter en seger men många vill ändå att Sportklubben bjuder på en rejäl uppryckning och presterar på topp. Det gäller att visa sin riktiga identitet på planen och vinna tillbaks stadens förtroende. Det är inte endast staden man representerar mot utländskt motstånd, utan också landet Sverige. Det är nu man måste omvandla den nuvarande pessimismen till en optimism och vända på den negativa trenden.

Truppen ser rätt hyfsad ut. Man saknar fortfarande Haddad och Astvald , två spelare som man väldigt gärna skulle vilja ha med i just den här matchen då man är i behov av offensiva krafter. Annars verkar det som att de resterande spelarna är redo för match. John Alvbåge är trots utvisningen given som startman mellan stolparna. I backlinjen förväntas det från vänster bli Wowoah, Haginge, Wikström och Wirtanen. Mittfältet består av Bedoya, Gerzic och Kihlberg och på topp förväntas Rama, Paulinho och Lushtaku starta. Detta är endast en preliminär startelva och den kan mycket väl förändras.

Läget i Sarajevo
FK Sarajevo är ett utav Bosniens mest framgångsrika samt populära klubbar. Om man ska göra en jämförelse mellan Allsvenskan och Bosniens högsta liga kan man konstatera att de nästan håller samma nivå. Klubben avslutade fjolårets säsong med en andraplacering, sju poäng bakom mästarna Borac Banja Luka. Skulle klubben ha spelat i Allsvenskan hade troligen varit ett topplag. I nuläget pekar Sarajevos formkurva endast uppåt. Man har bjudit på ett imponerande spel i försäsongsmatcherna och är till skillnad från Örebro väldigt hoppfulla inför mötet. Man har ett starkt mittfält och ett skarpt anfall som är ett hot för hemmalaget. En spelare som man bör hålla ögonen på är lagets nummer 10 vid namn Damir Kojasevic, även är kallad för ”balkans Messi”. Den 24-årige montenegrianen beskrivs som en av Bosniens bästa skyttar då han oftast tar vara på sina möjligheter.
 

Personligen tror jag på en avvaktande tillställning trots att båda klubbarna får för seger. Därför är det viktigt för ÖSK att pressa tillbaka motståndarna redan från matchstart för att sätta sig i respekt. Det viktigaste är dock att vara vaksamma bakåt då ett bortamål skulle vara väldigt skadligt inför returmötet. Sarajevo är väldigt starka på hemmaplan där man sällan förlorar, så det gäller att prestera på topp på Behrn för att kunna nå den tredje kvalomgången. Med handen på hjärtat tror jag inte ÖSK orkar hålla emot trycket. Jag hoppas innerligt på att jag har fel. Jag är dock nöjd om man spelar en bra fotboll och visar att man i fortsättningen är en klubb att räkna med, inte enbart i Sverige utan även ute i Europa.

Arman Farahbakhsh2011-07-13 09:00:00
Author

Fler artiklar om Örebro