Intervju med nye HIF-tränaren Olof Mellberg: "Jag vill att vi ska vinna matcher"

Intervju med nye HIF-tränaren Olof Mellberg: "Jag vill att vi ska vinna matcher"

HIF E-zine samtalade med Olof Mellberg under tisdagseftermiddagen. Detta efter att han presenterats som ny HIF-tränare på en välbesökt presskonferens i Olympias innandömen.

Det var i slutet av förra veckan som HIF kontaktade Olof Mellberg och i söndags träffade en delegation från klubben, med bland annat ordförande Krister Azelius, den blivande tränaren på en hemlig plats i Helsingborg.

Ställde du några krav på HIF vid det mötet?
– Nej, det är svårt att göra det när man inte är helt insatt. Det blir fel att göra det vid ett tidigt möte innan man lärt känna organisationen och de som jobbar där och försöka få ut maximalt av det. Sedan får man se vad behoven är efter det.

– Jag fick en känsla av att det är bra människor som verkligen vill föreningen det bästa.

– Vi har mer pratat om den turbulenta tiden som har varit och att man jobbar hårt för att få en långsiktighet i verksamheten. Det kommer inte att trollas fram någon oerhörd ekonomisk satsning. Jag kommer att fokusera på mitt jobb och sätta bra strukturer så att vi har en så proffsig verksamhet som möjligt och kan hjälpa spelarna att prestera på planen. Med rätt träningsmetoder, med rätt periodisering ur alla aspekter och enskilda och individuella detaljer så hoppas jag att vi kan baka ihop en riktigt bra trupp till nästa år, berättar Mellberg för Helsingborgs Dagblads reporter.  

– Det handlar om träningsmetoder, att vara noggrann när det gäller det. Att hitta rätt verktyg, hjälpmedel och personer. Så att man kan skapa en proffsighet där. Att ge spelarna förutsättningar att utvecklas. Det är en nyckel tror jag i en förening där man vill jobba ned mot ungdomssidan. Kan man få en röd tråd genom träningsmetoderna. Det tror jag är en nyckel. Det är många ben i det, det är fysiskt det är taktiskt och mentalt. Har man då en proffsig struktur i A-laget, så kan man lite kopiera den nedåt i föreningen utan att det behöver kosta otroligt mycket pengar. Då blir det också avstånden mellan lagen och möjligheterna för spelare att ta stegen, den övergången blir inte så jobbig. Om man har samma struktur. En förutsättning är att man tycker att den strukturen i A-laget så att man vill att den ska genomsyra. Det är sådana grejor jag tror att föreningen är intresserad av att jobba med långsiktigt, berättar Olof Mellberg för Helsingborgs Dagblads reporter.

Nu har Olof Mellberg tio dagar på sig att bekanta sig med laget innan det är dags för nästa allsvenska match, mot Djurgården den 16 september.

När träffar du laget första gången?
– Imorgon blir det. Det är delar, det är match imorgon kväll i U21 (mot Varberg). Ett gäng är där. Ett gäng tränar på morgonen och ett litet gäng är iväg på landslagsuppdrag, så det blir lite spretigt. Det är bra också, man kan träffa dem i lite mindre grupper. Hela gruppen samtidigt blir längre fram i veckan.

Är det några du känner sedan tidigare i laget, utöver Granen?
– Som tränare har jag ju mött några stycken av dem, men inte personligen.

Under 18 månader var Olof Mellberg borta från den stora scenen. Efter att ha tagit upp Brommapojkarna i allsvenskan 2017 gick han utan jobb fram till att han tog över Fremad Amager för ett par månader sedan.

– Jag hade faktiskt inte påbörjat PRO-utbildningen (för tränare) när jag klev av BP. Den började jag och är mitt i nu, kan man säga. Dels har jag varit där, och sedan har jag följt fotbollen lite ur ett annat perspektiv. När man har det här jobbet är man extremt fokuserad här. På oss såklart och på motståndet man möter. När man är ute ur det får man möjlighet att se andra miljöer, andra ligor och andra lag och prata med andra människor i och kring fotbollen. Jag tror att det är jättenyttigt och något jag skulle rekommendera de flesta. Men det är klart att man inte alltid man får den möjligheten. Nu blev det läge med utbildningsproblematiken att jag inte kunde träna ett allsvenskt lag. Jag har varit borta lite för länge kan jag känna, jag hade nog gärna hoppat på något annat lite tidigare, säger Mellberg på presskonferensen. HIF E-zine ber honom utveckla.

På vilket sätt har det varit utvecklande att vara vid sidan om?
– Det bästa är att jobba. Det är då man utvecklas allra mest. Men man får andra perspektiv om man inte jobbar. Och intryck. Och lite distans, ett sug att komma tillbaka. Jag pratade och såg mycket fotboll, på TV framför allt. Jag följde svensk fotboll ganska nära, jag var ändå i det under ett par år och känner många här på hemmaplan. Det var spännande att följa, och så klart även de stora ligorna.

Mellberg har därmed bra koll på både allsvenskan och HIF.

– Jag har sett flera matcher under säsongen, även innan jag fick reda på det här intresset. Sedan intresset kom så har jag plöjt matcher och jag känner till många av spelarna sedan tidigare, så jag har en ganska bra bild av truppen. Det är klart att den ordentliga bilden får man först när man börjar jobba med dem (spelarna) och ser hur mycket vi kan få ut av dem.

Har du någon förebild som tränare?
– Nej, det har jag egentligen inte. Det är möjligt att jag skulle kunna ha det om jag såg dem på nära håll och ser hur de verkar i vardagen. Det ger inte så mycket att se dem stå och skrika vid sidlinjen. Jag gillar de tränare som har en stor erfarenhet som spelare på högsta nivån och samtidigt är nyfikna på utveckling och vill hänga med i framtidens metoder, oavsett om det gäller taktiskt eller träningsmetoder. De tror jag kommer att bli de mest framgångsrika tränarna framöver, de som kan hitta kombinationen av erfarenhet och nyfikenhet.

Den nye HIF-tränaren säger att han inte föredrar något specifikt spelsystem.

– Jag vill att vi ska vinna matcher. Jag har ett litet grundtänk, men ju fler matcher man ser och ju mer man lär känna truppen och staben omkring, så får man se helt enkelt. Jag har inget fast koncept i något skede i spelet egentligen. Det måste anpassas efter truppen och motståndet. Det är lite speciella motstånd vi har, vi möter Djurgården härnäst, vilket är en av de tuffare matcherna på säsongen och sedan har vi några som ligger i botten. Det kommer vara väldigt olika matchbilder. Det kommer att delvis vara ett anpassande efter motståndet, säger han.

– Jag ser absolut att det finns kvalitet i truppen att jobba med. Nu var det en otroligt viktig seger senast som stärker moralen och med uppehållet här var det extra viktigt. Det är skönt att ha lite mer tid att bygga inför nästa match. Före det har det sett väldigt tufft ut. Just nu är det inte för att vara i toppen av allsvenskan, men det finns absolut kvaliteter i truppen och vi ska vrida och vända på allting för att få ut maximalt av alla.

Olof Mellberg har inför det nya jobbet med sin forne mittbackspartner från landslaget, lagkapten Andreas Granqvist, som just nu är iväg med Sverige för att spela mot Färöarna och Norge. Däremot har han inte pratat med den nyss avgångne tränaren Henrik Larsson ännu.

– Nej, faktiskt inte. Det gick så fort allting. Men jag kommer prata med honom, absolut.

Om situationen med Larssons avhopp efter verbala påhopp i sociala medier säger han:

– Det är inte bra så klart, det är det inte. Jag vet hur det är att jobba som tränare och vilken press och stress man utsätter sig själv med hela tiden. Och så kommer det dessutom utifrån och ibland kommer den på helt fel sätt, vilket så klart är oacceptabelt. Det är tråkigt och jag är helt övertygad om att Henke gav allt han kunde när han klev in i det, så då blir det extra jobbigt så klart, med en klubb som han känner så starkt för. Nej, det är inte roligt.

Efter en och en halv timmes samtalande med en uppsjö av olika medier lämnar Olof Mellberg Olympias pressrum. Han har haft några hektiska dagar. Den bästa illustrationen av det han är inne i just nu gav han själv, i början av presskonferensen.

– Jag fick ett grattismeddelande från min fru i morse. Hon visste om det här om jobbet, så jag undrar varför hon gratulerade. Så kom jag på att jag hade min födelsedag idag. Så mycket har det varit under de senaste dygnen…

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2019-09-03 18:10:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"