Intervju om vårsäsongen med Tony Fylksjö

Halva säsongen är spelad och det är dags att stämma av lite saker med ansvariga inom föreningen. Efter ett samtal med assisterande tränare Tony Fylksjö bjuder vi här på en liten intervju.

För den som inte har koll på vem Tony Fylksjö är kan jag meddela att det är en person med en hel del på sitt fotbolls-CV, både som spelare och tränare. Efter att ha inlett karriären i numera vilande Stenshult tog han steget över till Oddevold som sjutton åring. Matcherna blev många i den blåvita dressen men det blev även en sväng till bl a GAIS i Allsvenskan och Elfsborg i dåvarande motsvarighet till SuperEttan. Som tränare har Tony bl a ungdomsfotboll i LSK, seniorfotboll i Kungshamn och IFK Uddevalla samt inte mindre än sex år som assisterande i Oddevold på sin meritlista.

Intervjun tar avstamp i resonemang kring serien så här långt. Något förvånande anser Tony att det är att laget ligger där man ligger. Inte för att det sett dåligt ut men att det inte varit fullt så stabilt som exempelvis föregående år. Man har blandat bra insatser som inte givit utdelning och sämre insatser där det blivit segrar. Självklart har det även varit matcher där allt har klaffat. Här tror Tony att den stora omsättningen har spelat en stor roll. Det tar tid att spela in nya killar och många av de erfarna spelarna som även spelat på högre nivå har kanske inte varit i fysisk toppform. När det gäller skador och övrigt räknar man dock numera med att hela truppen är frisk och tillgänglig till åtminstone träning när serien vänder. Lägg därtill nyförvärv i Robin Örtendahl hittills i sommar-sillyn så är utgångsläget bättre än inför starten på serien. Serien som sådan känns inte fullt så svår som förra året, i alla fall inte om man ser till topplagen.

Oddevolds supportrar är för nivån man huserar på relativt kräsna. Många minns storhetstiden som kröntes med det allsvenska året 1996 och vill tillbaka dit. Det kan därför vara relevant att ta sig en funderare kring om det är rimligt att ställa så höga krav på truppen i dagsläget. Krav är kanske inget man kan ställa men samtidigt finns kvalitén i truppen så svaret från Tony blir både ja och nej.

Inför hösten tror Tony att nyckeln till framgång ligger i försvarsspelet. När Oddevold gick som tåget förra året var egentligen inte försvarsspelet inte fläckfritt och många matcher vanns tack vare att Johan Patriksson var i storform och sprutade in mål. När dessa uteblivit i år vill det till att man håller tätt bakåt, något som man kan se på seriekonkurrenten Husqvarna FF. Försvaret har inte varit dåligt i år men det finns samtidigt saker att förbättra och det vill till att undvika misstag i fel situationer. Här är det inte bara backlinjen som skall leverera utan ett samarbete mellan mittfält och försvarslinje. På frågan om vad som lockar mest i transferfönstret blir därför svaret naturligt; försvarsspelare. Först och främst sett till antalet även om klass givetvis alltid är välkommet.

När det gäller profetior inför hösten är Tony klar på vad han vill även om tipset i sig inte är solklart. Eftersom man nu har en andraplacering är det självklart att gå för någon av de två översta platserna. Vem som blir huvudkonkurrenten är egentligen ointressant och det gäller att fokusera på sitt eget. Försvarsspelet, noggrannhet och vilja skall vara nyckeln till framgången. Om sedan Husqvarna håller hela vägen eller inte spelar mindre roll. Huvudmålet är att bli en av två.

Som avslutande del frågar jag Tony lite om upplägget i Oddevold på tränarsidan. Lösningarna i olika klubbar runt om i landet är lika många som det finns föreningar och man kan vara allt från konbärare till eget ansvar över olika spelbitar. Tony säger att det inte finns någon direkt uppdelning och det som skiljer de båda är Liens kontaktansvar utåt och att han alltid har sista ordet. Klubbens båda tränare är hyfsat lika vad det gäller spelfilosofi men Tony säger samtidigt att det är bra att inte vara helt överens hela tiden. Det blir utvecklande för de båda i tränarrollen. Är det något som eventuellt skall lyftas fram som särskiljer de båda ansvarsmässigt så kommer fasta situationer på tal, något som Tony har stort inflytande över.

Vi tackar Tony för att han tog sig tid att bli intervjuad för sidan och hoppas på fortsatt lycka för laget i sin jakt på avancemang.

Markus Wikströmmarkus.wikstrom85@gmail.com2013-07-25 18:15:00
Author

Fler artiklar om Oddevold