Kontraktet säkrat – då firas ikonens egen helgdag: ”Viktigast av allt”
Patrik Haginge (näst längst till höger) klappas om efter att ha gett ÖSK ledningen mot Hammarby på Behrn Arena på valborgsmässoafton 2015.

Kontraktet säkrat – då firas ikonens egen helgdag: ”Viktigast av allt”

Med fyra omgångar kvar av Allsvenskan har Örebro SK redan ordnat sin status i högsta serien 2021. Nu är det dags att fira ”Heliga Hagges Helgodag” – som en hyllning till store supporterfavoriten tillika försvarskämpen Patrik Haginge. ”Han förkroppsligar allt man önskar sig av en spelare”, säger en representant för Svartvita i Stockholm, som har instiftat den nya helgdagen.

Efter segern mot IFK Göteborg i söndags och Helsingborgs förlust mot Malmö FF står det klart att Örebro SK spelar i Allsvenskan 2021.

Det innebär att det är dags att fira ”Heliga Hagges Helgodag” lördagen till ära. Supportergruppen Svartvita i Stockholm har satt dagen i bruk och den infaller alltid den första lördagen varje år efter att ÖSK säkrat kontraktet.

– Idén om Heliga Hagges Helgodag föddes på tåget upp till bortamatchen mot Östersund för några år sedan. Efter ett par långburk kommer alltid de bästa idéerna, sa ju de gamla grekerna. Vi insåg att det inte finns några dagar där ÖSK-supportrar får förenas, fira, ha roligt tillsammans utanför matchsammanhang – just eftersom vi aldrig vinner något guld. Därför infördes HHH. Både som ett skämt och samtidigt på fullt allvar, säger en representant för Svartvita i Stockholm.

En fortsatt tillvaro i Allsvenskan tillägnas ÖSK-ikonen Patrik Haginge som har en speciell plats i örebroarnas hjärtan.

– Hagge förkroppsligar allt man önskar av en spelare. Stolthet, hjärta, passion och alltid på gränsen till en landslagsplats.

Normalt sett firas HHH i sällskap av andra närkingar i såväl Örebro som Stockholm. En wallenbergare inmundigas ihop med en öl. Det är Patrik Haninges favoriträtt- och dryck.

– En ur sällskapet måste förstås läsa samtliga sju verser ur Haginge-krönikan. Det är nästan viktigast av allt.

Men 2020 blir det väl tyvärr inte som vanligt?

– I dessa bedrööövliia (bedrövliga på den allra bittraste närkingskan) virustider får nog HHH avnjutas i antingen fullkomlig ensamhet eller i någon form av videokonferenslösning. Eller att man ses ett fåtal, med goda avstånd och utan att vara allt för intima.

Svartvita i Stockholm skulle gärna införa fler dagar där ÖSK-anhängare kan samlas, glädjas och fira tillsammans.

– Någon form av återkommande hyllning till Ivan (Stenberg, den bortgångne eldsjälen) kan vara på sin plats? Hur, vad och när får vi supportrar spåna fram tillsammans.

35-årige Patrik Haninge gjorde 226 seriematcher iklädd ÖSK-tröjan. Backen var klubben trogen hela sin seniorkarriär, bortsett från två och en halv säsong i Djurgården, som sträckte sig från 2001 till 2017 och gjorde sig inte minst känd för sin kompromisslösa spelstil och sitt enorma hjärta.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-11-07 12:11:51
Author

Fler artiklar om Örebro