Krönika: allsvenskans fula ankunge
Dessutom har vi ett jävligt fint kallbadhus!

Krönika: allsvenskans fula ankunge

Är egentligen en vacker svan.

Det är alltid lika "intressant" att höra tipsen inför kommande säsong i de olika allsvenska poddarna. Och de är ju några stycken.

I Studio Allsvenskan har allas vår rikspoet Marcus Birro redan deklarerat att "Varberg ryker i år" vid fler än ett tillfälle. Även i andra poddar talas det om att Varberg har en "vikande trend" efter fjolårets negativa kval. Men den där "trenden" kan ju vara intressant att analysera, även i skenet av vad som sägs om andra klubbar. 

2021 undvek Degerfors IF kval genom att göra segermålet borta mot Östersund i typ 86.e minuten, allt på Halmstads BK:s bekostnad. Ifjol startade man allsvenskan med sex raka förluster och klarade kontraktet efter en raketspurt och 2-2 borta mot Malmö FF i sista matchen. Då på bättre målskillnad än Varbergs BoIS.     

Som allsvensk debutant kom Varberg på elfte plats 2020 och blev tia året därpå. Både gångerna med 37 inspelade poäng och aldrig med ett reellt nedflyttningshot över sig. Fjolårssäsongen var tyngre, det ska erkännas och framför allt saknades väl de offensiva verktygen som tidigare gjort att BoIS kunna hota även de bästa lagen i större utsträckning. Men avståndet ner till direkt nedflyttning var ändå fjorton (14) poäng och Varbergs 31 inspelade har historiskt sett oftast räckt till nytt kontrakt. 

Men likväl har alltså nu en "nedåtgående trend" observerats av experterna. En trend som kommer att resultera i att Varberg till slut åker ur i år. Degerfors, som två år i rad klarat kontraktet sista halvtimmen spås däremot att inte alls ha något med den absoluta nedflyttningsstriden att göra.

Som allsvenskans fula ankunge (som bara brunkar och slår långt) är det så klart alltid tacksamt att kunna ge Varbergs BoIS en känga medan andra lag av mer oklar anledning favoriseras i media. Men hur många allsvenska debutanter har egentligen klarat av fyra raka allsvenska säsonger samtidigt som man gått från konkurshot till ett eget kapital på 26 miljoner under en femårsperiod? 

Joakim Persson och flera med honom skrockar säkert förnöjt över att återigen troligen tippas ur allsvenskan (vi får väl se imorgon på upptaktsträffen vad den samlade domen blir). Det kommer troligen att passa Varberg som handen i handsken. Som stolt supporter till Varbergs BoIS hade jag ändå önskat fler kunde se klubben som den vackra svan man faktiskt är. 
 

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2023-03-19 11:51:35
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS