Krönika: arslet sitter kvar där bak, Varberg!
Hm, var är det nu någonstans?

Krönika: arslet sitter kvar där bak, Varberg!

Hur vi än vrider och vänder.

En dryg vecka efter Joakim Perssons sorti har Varbergs BoIS gått från att Sebastian Andersson var aktuell som nyförvärv till att inte vara ett alternativ att gå till på lån för en ung spelare som gjort det bra i superettan men behöver allsvensk erfarenhet.

Mer etablerade offensiva förstärkningar går Varberg förbi och frustrationen ökar hos supportrarna som undrar varför BoIS inte är med och hugger på fler spelare.  

Att det garanterat inte är särskilt attraktivt att gå till Varbergs BoIS i nuläget spelar säkert in för möjligheterna att värva, men de främsta orsakerna är troligen ändå de ekonomiska. Jag tog en koll på hur ekonomin och framför allt intäkterna såg ut 2022 för några av de klubbar som Varberg borde kunna konkurrera med. 

Degerfors IF hade med en nettoomsättning på 53,3 Mkr en halv miljon mindre än Varbergs 53,9. Ser man till sponsor- och publikintäkter var dock skillnaden 5,3 Mkr (20, 9 Mkr mot Varbergs 15,6 Mkr) till Degerfors fördel. Däremot hade BoIS ett nästan dubbelt så stort eget kapital (26 Mkr) som Degerfors 13, 8 Mkr. 

BP:s årsredovisning ger vid handen att moderföreningen hade en omsättning på drygt 68 Mkr vilket är både förvånande och imponerande. Cirka 12 Mkr var sponsor- och reklamintäkter. Publikintäkter går inte att exakt läsa ut men i BP:s fall kan de antas vara lägre än Varbergs.
2022 sålde klubben spelare för hela 24 Mkr och där har ju föreningen hittat en verklig "spets". Med ett eget kapital på 44 Mkr kan väl gott säga att klubben också är "stadd vid kassa". 

Mjällby AIF:s nettoomsättning var 50,4 Mkr. Något förvånande  uppgick sponsor- och publikintäkter "bara" till 16, 2 Mkr vilket är cirka en halv miljon mer än Varbergs. Förvånande med tanke på att Mjällby ändå har en ganska stark tradition och är ganska så "ensamma" i sin region. Klubbens eget kapital uppgick till 15,9 Mkr. 

IFK Värnamo hade en nettoomsättning på 51, 3 Mkr. Däremot utklassar man BoIS med sina sponsor- och publikintäkter på 24,8 Mkr. Att det finns en viss miljardär bakom klubben syns här. Men det är också värt att notera att klubben hade ca 1,7 Mkr mer i publikintäkter, vilket är anmärkningsvärt då Värnamo faktiskt kan sägas ha en något svagare elittradition än Varbergs BoIS. Föreningens eget kapital uppgick till 8, 6 Mkr. 

Halmstads BK hade i fjol en omsättning på drygt 30 miljoner kronor i superettan. Den siffran kommer i år att justeras upp till en nivå som är i nivå eller till och med över Varbergs BoIS skulle jag tro. Dels är de centrala intäkterna ca 15 miljoner kronor högre i allsvenskan och dels kan man nu skåda en publikboom det var längesedan man såg i Halmstad. Klubben hade ett eget kapital på ganska blygsamma 5 Mkr 2022 och har även en skuld till kommunen i samma härad.

Det finns inget solklart svar på varför BoIS inte skulle kunna värva mer etablerade spelare likt flera av de andra lagen ovan gör. Det är ju faktiskt bara BP som hade en högre nettoomsättning och större eget kapital 2022. Att Varberg ens i detta utsatta läge inte vågar satsa större pengar i övergångssummor beror troligen på att man anser att klubbens sponsor- och publikintäkter är för låga. Där är man (med reservation för BP) "sämst i klassen" av lagen ovan även om Mjällby inte är så långt före. Men visa av erfarenheten från 2018 vill klubben inte riskera något och vet även med sig att man har en lönekostym väl anpassad för spel i superettan? 

Troligen måste Varberg upp i ett ännu större eget kapital för att mer våga gå på offensiven gällande värvningar. Något som slagit mig i år är att enligt min uppfattning så har "talangfabriken" BP värvat betydligt mer etablerat än tidigare. En förklaring till detta kan vara just ett starkt förbättrat eget kapital. Mellan 2019 och 2020 tog BP:s eget kapital ett skutt från 16 till 41 Mkr! Och på den nivån har man sedan etablerat sig och även ökat ytterligare. 

För att ta nästa steg skulle Varberg således behöva öka sitt eget kapital under ytterligare några år? Problemet är väl bara att som läget är just nu utan några troliga större spelarförsäljningar och med troligt spel i superettan 2024 så kan det bli svårt. Därför hade det varit så viktigt att fortsätta vara kvar i allsvenskan. 

Men kan BP så kan väl vi? Nyckeln till BP:s framsteg på sistone ligger troligen i att man steppat upp förädlingen av yngre talanger som kan säljas vidare. Och det är också vid just den strategin som BoIS envetet vägrat göra avsteg ifrån. En annan viktig faktor är också att varbergspubliken i större utsträckning "drar sitt strå till stacken". För inte ska vi väl behöva ha sämre publiksnitt än Värnamo? 

Men hur vi än vrider och vänder så har ni nog ändå arslet bak, Varberg BoIS! I den bemärkelsen att det trots allt inte går att fastslå att den anammade strategin skulle vara fel. I slutänden handlar det så klart också om vilken risk man är villig att ta. 

Så då är det väl bara till att åka ner och försöka bygga upp igen? För att på än längre sikt kunna ta oss framåt

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2023-07-06 18:42:36
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS