Krönika: att göra en strömbergare
Strömberg - en oväntad hjälte.

Krönika: att göra en strömbergare

Och enligt Fantomen spelar BoIS allsvenskt 2021.

När Glenn Strömberg föll väldigt lätt i straffområdet VM-kvalet mot Tjeckoslovakien 1985 föddes begreppet att göra en ”strömbergare”. Si så där 35 år senare får begreppet en helt ny innebörd när Varbergs BoIS målvakt August Strömberg knoppar in 3-3 på Borås Arena i nittiofemte minuten. Eller om det nu var så att det var Elfsborgs målvakt Tim Rönning som styrde in lädret i egen bur? Skit samma – utan Strömberg inget mål. 
 
Liksom mot Norrköping gjorde Bois gjorde återigen en bra insats på bortaplan. Denna  gång mot svårspelade Elfsborg och poängen var också den första på konstgräs, vilket kan vara värt att notera oavsett vad Joakim Persson säger om förutsättningar som inte går att påverka. Att förlusten i Norrköping, i seriens tionde omgång, var den första med mer än ett mål säger också ganska mycket om den allsvenska debutanten Varbergs BoIS. 

Men bra insatser ska helt också leda till resultat så därför kändes dagens poäng väldigt viktig. Och därmed har Jocke Perssons gäng också nått upp till hälften av de där 30 poängen som man ska ta ”till att börja med”. 
 
Dagens match började BoIS starkt och hade förvånansvärt mycket boll så det kändes ganska logiskt när 19-årige Tashreeq Matthews kunde störa in 0-1 efter vad som blivit boisarnas varumärke i år – en snabb omställning (och som flera gånger förr signerad den ständigt löpande Gustaf Norlin). Elfsborg vände på steken fram till 2-1 men då var det dags för en annan tonåring att presentera sig med ett skott från straffområdeslinjen – 18 årige Erion Sadiku. Ytterligare två exempel på BoIS förmåga att matcha fram yngre spelare som inte bara får utan även tar ansvaret på den högsta svenska nivån. När boråsarna, som med sin större tyngd och rutin tagit över allt mer i andra halvlek, snabbt åter tog ledningen med 3-2 trodde jag nog ändå att det var ”spiken i kistan”. Men August Strömberg ville som sagt annat. 
 
Det är fascinerande att se hur lojala samtliga spelare i Varberg är mot lagets spelidé, alla tar jobbet och gör sina löpmeter och ingen tillåts fuska. Det ser den store pådrivaren Astrit Selmani till. Rotation eller skador i backlinjen verkar heller inte spela någon roll – i tränare Perssons tydliga system verkar alla veta vad de ska göra, det är något ”Tom Prahlskt” över det hela. 
 
Enligt Dplay:s statistik är dock Varberg det lag som skapar nät minst antal chanser i serien vilket skulle kunna vara oroväckande. För även om det borde tyda på en hög effektivitet så brukar ju detta vara något som tillskrivs mer etablerade kvalitetsspelare där kan väl knappast Varbergs välscoutade fyndspelare redan befinna sig? Farhågan skulle då kunna vara att denna effektivitet är mera slumpmässig och kommer att avta med tiden? Dagens tre mål borta mot Elfsborg talar dock emot detta. Även det faktum att man lyckas sprida målskyttet på flera spelare (och till och med involvera målvakten). 
 
Fotbollslabbets Ola Lidmark ”Fantomen” Erikssons siffror över ”expected goals” m m ger dock ingen anledning till oro. I podden Studio Allsvenskan nyligen proklamerade han att det i nuläget inte finns något som tyder på att Varberg inte skulle klara ett nytt kontrakt. Därtill finns flera lag som har betydligt sämre ”stats” än BoIS. Fast då det händer att Fantomen ibland går på gatorna som en helt vanlig man ska man kanske ändå inte ta det som helt givet?

Håkan Ericsson2020-07-26 18:37:50

Fler artiklar om Varbergs BoIS