Krönika: "Greppet direkt"
Yes! Äntligen.

Krönika: "Greppet direkt"

Ett sargat Varbergs BoIS kämpar på i superettan 2024.

Kom att tänka på den där serien i Buster jag läste som barn. “Greppet direkt” om supermålvakten Gordon Stewart som räddade precis allt som kom i hans väg. Inför en viktig match hade dock motståndarna hittat en svaghet hos honom, han stod ofta placerad långt ut från sin mållinje och det resulterade i 2 insläppta bollar på en halvlek för Stewart. Två insläppta blev det inte för Oddevolds Oscar Ekman, men med ett väl avvägt lobbskott lyckades Diego Montiel sätta ettan för Varberg bara minuten efter Robin Tranbergs initiala försök över en högt stående målvakt.   

Då hade Oddevold börjat matchen med ett bollinnehav som ett tag ska ha varit 79-21 i bohuslänningarnas favör och själv hade jag börjat fundera över hur dåliga vi egentligen är? För med all respekt för IK Oddevold så är det ändå en nykomling från division 1 vi möter. Men före match hade jag också noterat att Oddevold trots 8 fler än Varberg inspelade poäng hade gjort exakt lika många (7) mål. Det säger väl att bollinnehav inte är allt, men också något om Oddevolds ineffektivitet och att BoIS problem under seriens inledning främst inte varit i offensiven. 

Det som kom att avgöra torsdagens match var snarare individuell skicklighet på vissa positioner hos BoIS än något annat. För fortfarande saknas det en hel del spelmässigt. Lagmässigt visade man nu dock prov på en härlig fighting spirit. Hampus Zackrisson nickade bort precis allt som kom i hans väg, Leo Frigell Jansson är sin ungdom till trots en jäkla pådrivare och Diego Montiel känns redan lite som en ansvarstagande ledarfigur. Men alla spelare ska så klart nämnas denna dag.

Sällan ändå jag har sett ett lag så slutkört som Varbergs BoIS de sista 20-25 minuterna då man verkligen gick på knäna. Det var bara att tjonga iväg bollen och åter inta försvarsställning. Det kändes som varenda studs och varje motlägg gick i Oddevolds  favör som också fick oceaner med yta på mittplan. Frågan är om inte Tobias Linderoth betydligt tidigare kunde ha bytt in till exempel Måns Andersson för att ha någon som orkat ta mer offensiva löpningar och därmed förlagt mer av spelet på Oddevolds planhalva? Nu blev det ett konstant backande in i eget straffområde och det är närmast ett mirakel att vi inte drog på oss någon straff. Kanske speciellt när gamle partyprissen Assad Al Hamlawi snurrade friskt i skogen av BoIS-ben. 

Ett sargat Varbergs BoIS - med återigen bara en (1) seniorspelare på bänken  - krigar dock på i årets superetta och det kan inte nog understrykas hur viktig segern mot Oddevold var. Nu har vi i varje fall fått lite kontakt uppåt inför tisdagens svåra match i Degerfors. Och något motvilligt måste jag ändå erkänna att det är lite kul när det går emot och vi får kämpa lite. När det känns som om varje match verkligen gäller något.

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2024-05-25 09:50:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS