Krönika: i förlängningen får Varberg svårt att behålla sin tätposition i Halland
André Boman - Varbergs senaste större försäljning.

Krönika: i förlängningen får Varberg svårt att behålla sin tätposition i Halland

Om Varbergs BoIS framtida stora utmaning.

Halmstads Bollklubb hade 10 600 åskådare i sin hemmapremiär mot AIK i helgen. Den största publiksiffran på Örjans vall på 15 år. Det borde mellan tummen och pekfingret innebära en publikintäkt på drygt 2 miljoner kronor, då bara entrépengen räknad. Och vips så var värvningen av Viktor Granath betald!

Nu kommer så klart inte tio och ett halvt tusen personer komma till Örjans vall varje gång det vankas match för Bollklubben. Men det säger ändå något om den potential HBK besitter i jämförelse med t ex Varbergs BoIS som idag kan klämma in max 4 500 åskådare på Påskbergsvallen. Den nya sittplatsläktaren innebär väl ingen kapacitetsökning vad jag förstått men BoIS lär åtminstone kunna öka publikintäkterna i form av fler sålda sittplatser. Förutsatt att publiken kommer så klart. 

Ändå är det Varbergs BoIS som idag har 26 miljoner på banken medan Halmstad bara har 5. Och då har HBK sedan 2012 även en skuld till kommunen på just 5 miljoner kronor, en skuld man nu vill försöka börja betala av skriver HP. Att Varberg idag har så pass mycket större eget kapital beror troligen främst på att klubben i år gör sin fjärde raka allsvenska säsong och att man på senare år även lyckats utveckla och sälja vidare spelare i större omfattning än Halmstad. 

I förlängningen lär det ändå bli svårt för Varberg att behålla sitt försprång. Just med tanke på de bättre förutsättningar som traditionstyngda HBK trots allt besitter. Utmaningen för BoIS blir att kunna öka sponsor- och publikintäkterna i sådan omfattning att man i framtiden kan behålla sina bästa spelare och inte bara sälja vidare. 

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2023-04-05 19:18:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS