Skytteholms IP 1, 2023-03-06 19:00

AIK - Varbergs BoIS
3 - 0

Krönika: inatt är jag din
Hem och sussa, boys! Så tar vi nya tag imorgon.

Krönika: inatt är jag din

Men knappast beredd att dra ner rullgardinen trots 0-3 mot AIK.

Matchen kunde inte börjat sämre när Fredrik Andersson fick plocka ut bollen ur nätmaskorna  efter ett mönsteranfall av AIK redan med bara en och en halv minut spelad. Efter en inledande dominant period på ca 10 minuter från AIK kom Varberg allt mer in i matchen och var under perioder även bollförande. 

Varberg startade andra halvlek positivt och gick lite rakare mot mål efter bland annat längre djupledsbollar från nyförvärvet Niklas Dahlström. Men den högre pressen resulterade också i att Varberg öppnade upp sig mera bakåt och AIK kunde komma i ett flertal omställningar där Fredrik Andersson fick briljera med ett par vassa räddningar. Efter AIK:s 2-0 mål började BoIS tappa en del i ork och energi och Joakim Persson genomförde ett dubbelbyte där Ömür Pektas och ett annat nytillskott, Yassine El Ouatki, ersatte Eliton Jr och Robin Tranberg

Just Pektas hade Varbergs bästa chans när han från nära håll fick skallen på ett fint vänsterinlägg från Vinicius Nogueira. Kristoffer Nordfeldt kunde dock avstyra med en fin benparad. BoIS näst bästa chans i andra halvlek fick Assad Al Hamlawi när han drog bollen tätt över ribban efter att Varberg vunnit boll och kommit i en snabb omställning. På slutet kunde John Guidetti fastställa siffrorna till 3-0 efter slarv i Varbergs försvar. 

Dags att redan nu dra ner rullgardinen och ställa in sig på spel i superettan säsongen 2024 nu då? Nej då inte alls. 

Som Jocke Persson var inne på i paus så gör BoIS en fotbollsmässigt bra första halvlek. Tendensen som kunnat skönjas tidigare under försäsongen, att Varbergs BoIS i år är ett mer spelande lag, håller i sig. Det jag framför allt ville ha ett kvitto på idag var att den svaga insatsen mot Västerås var mer av en engångsföreteelse. I ljuset av den insatsen kan faktiskt en 0-3 förlust borta mot AIK på konstgräs ses som ett klart fall framåt. Och totalt sett över 90 minuter tycker jag att Varbergs BoIS står upp bra idag. 

Problematiken är fortsatt den trubbiga offensiven. Assad Al Hamlawi hade rakat sig på sidorna och såg nu lite "hårdare" ut. Jag gillade det. Den nya looken avspeglades också lite i hans agerande då Al Hamlawi idag i varje fall visade lite tendenser att vara en mer hårdjobbande forward "a la Astrit Selmani". 

De riktigt klara chanserna är det ändå fortsatt Ömür Pektas som kommer till och man kan så klart klaga på hans ineffektivitet. Men herregud, killen är 21 år och spelade division 2 fotboll i fjol. Men han är ändå "där" och det på en betydligt högre nivå än innan. 

Jag var på väg att sätta ett "klart godkänd" för nye mittbacken Niklas Dahlströms debut. Men så klantade han till det rejält med ett riktigt nonchalant felpass strax före 3-0 målet. Svajiga mittbacksdebutanter har vi dock sett tidigare i år men Vilmer Rönnberg går numera från klarhet till klarhet. Så vi ska nog inte skriva av Dahlström riktigt ännu.  

Slutligen ska väl hårt skadedrabbade Varbergs insats också ses i skenet av den nykomponerade trebackslinjen med rutinerade räven Lindner, 20-årige Rönnberg och debutant Dahlström. Så nej, den enda rullgardin jag är redo att dra ner i nuläget är den hemma i sovrummet.

Dra ner rullgardinen
Släck alla lampor som stör
Lägg dig ner och lyssna
På stadens skrik utanför

 

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2023-03-06 22:06:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS